تاسیسات انتقال آب به شهر کازرون که در حدود ۷ قرن پیش (حدود سال ۷۱۰ هجری قمری)، آب آشامیدنی مورد نیاز مردم این شهر را تامین میکرده است توسط شیخ امین الدین بلیانی از مشاهیر و عارفان صاحب نام کازرونی ساخته شد.
مقبره شیخ امین الدین بلیانی در محدوده شهر کازرون قرار دارد و به عنوان یکی از جاذبههای گردشگری این شهر محسوب میشود.
محسن عباسپور فعال میراث فرهنگی در فارس اظهار کرد: در بعضی از متون تاریخی اسم حوض بیدمشک و تاریخچه مختصری از آن آمده و اشارههایی به آن صورت گرفته است. از جمله در کتاب مفتاح الهدایه و مصباح العنایه نوشته محمود بن عثمان که توسط عمادالدین شیخ الحکمایی پژوهشگر کازرونی و عضو موسسه باستان شناسی دانشگاه تهران تصحیح و منتشر شده است.
او در ادامه درخصوص حوض بیدمشک (حوض بیدی) گفت: شیخ امین الدین بلیانی برای انتقال آب به کازرون، آب را از طریق چشمه بیدمشک بوسیله جوی آبی که از سرچشمهها در تنگه زندان گرفته میشده به حوض بیدی (بیدمشک) منتقل میکند.
عباسپور اضافه کرد: این حوض و کانال از سنگ و ساروج ساخته شده و دارای یک دالان خروجی است و آب از طریق جوی آبی که به صورت یک کانال سرپوشیده تا کازرون امتداد داشته انتقال داده میشده است.
او اظهار کرد: عرض دهانه کانال حدودا ۳۰ سانتیمتر و ارتفاع آن تقریبا ۶۰ سانتیمتر است.
فعال میراث فرهنگی در فارس بیان کرد: به دلیل فرسایشی که از طریق بارشها و عوامل دیگر بوده برخی از قسمتهای این کانال سرپوشیده از خاک بیرون آمده است.
عباسپور افزود: آبی که به کازرون انتقال مییافته به ۲ شاخه تقسیم میشده یک شاخه به سمت خانقاه شیخ امین الدین بلیانی میرفته و آب آنجا را تامین میکرده و شاخه دیگر به سمت محله علیا (بالا) رفته و تا محدوده مسجد شیخ ادامه داشته است.
حوض تاریخی بیدمشک در شمال شرقی شهر کازرون در دشتک دوان واقع شده و به شماره ۳۳۰۷۰ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
گردشگران و علاقه مندانی که تمایل دارند حوض بیدمشک و طبیعت زیبای آن را از نزدیک ببینند باید به انتهای خیابان باهنر کازرون آمده و از آنجا با یک پیاده روی که حدود ۴ و نیم کیلومتر است خودشان را به این حوض برسانند. مسیر دسترسی دیگر هم از جاده دوان است.
شهرستان کازرون در فاصله ۱۲۰ کیلومتری غرب شیراز قرار دارد.