علیرضا تابش، مشاور معاون میراث فرهنگی کشور، در بازدید خود از این مجموعه جهانی بیان کرد: با شروع ماه مبارک رمضان، دو نمایشگاه کاخ گلستان با عنوان «نو روزه» و «گلستان ملکوت» به معرض نمایش درآمده است و مورد استقبال گردشگران قرار گرفته است.
او گفت: در نوروز ۱۴۰۲ استقبال زیادی از موزههای مجموعه جهانی کاخ گلستان شده است، بنابراین توجه مردم ایران و مسافران نوروزی و در نهایت تهرانیها به کاخ گلستان که یکی از گنجینههای میراث فرهنگی در قلب منطقه تاریخی تهران است، اهمیت بسیاری دارد.
تابش با اشاره به بازدید خود از نمایشگاه (نو روزه) که دربرگیرنده روز نوشتههای خاطرات ناصرالدین شاه در تلاقی نوروز ماه مبارک رمضان است، ادامه داد: در این نمایشگاه، به خوبی همنشینی و پیوند ملیت و دین در نوشتههای ناصرالدین به دلیل تقارن ماه رمضان و نوروز در قرن گذشته نشان داده شده است. همچنین تصاویری نیز از مراسم سلام نوروزی در این نمایشگاه در معرض نمایش قرار گرفته است.ب
او با اشاره به دیگر نمایشگاه کاخ گلستان در ایام نوروز با عنوان گلستان ملکوت ادامه داد: در این نمایشگاه باشکوه نیز، آثار قرآنی شامل نسخ خطی و پرده مقام ابراهیم (ع) که برخی از این آثار در فهرست آثار ملی ثبت شده اند به نمایش درآمده و انواع هنرهای مرتبط قرآنی از جمله خوشنویسی، جلدسازی و تذهیب قابل مشاهده است.
تابش در توضیح بازدید نوروزی خود از کاخ گلستان افزود: در این بازدید، مرمتهای جدید این مجموعه جهانی مشاهده شد که جای قدردانی از مدیریت کاخ گلستان دارد که جلوی برخی از آسیبها گرفته شده است و همچنین برخی فضاهای بلااستفاده کاخ گلستان به فضای زنده و قابل بهرهبرداری برای گردشگران تبدیل شده است.
او تصریح کرد: این اقدامات مرمت و افزایش امکانات نمایشگاهی و رفاهی نوید خدمات بیشتری به گردشگران در کنار رعایت اصول حفاظت از آثار تاریخی در سال ۱۴۰۲ را میدهد.
تابش، در خصوص ارزش بازدید مردم از مجموعه میراث جهانی کاخ گلستان عنوان کرد: گلچین فرهنگ و تمدن ایران را میتوان در کاخ گلستان مشاهده کرد. زیرا ده ها، صدها و هزاران هنرمند در طی قرن گذشته تلاش کردند تا آثار ارزشمندی را در این مجموعه جهانی خلق کنند.
او با اشاره به خلق آثار از سوی افرادی که در این مجموعه جهانی زیست میکردند که شامل هنرمندان، پادشاهان و افرادی، چون عکاس باشی است، تصریح کرد: در کاخ گلستان، گنجینهای از فرهنگ و تمدن ایرانی به نمایش درآمده است.
تابش ادامه داد: دوره قاجار از دورههای مهم تاریخی ایران است و روایتهای جذاب از دارالخلافه، پایتخت و دستگاه حاکمیتی وقت، فرهنگ عامه و بخشی از تاریخ دیپلماسی در اختیار مخاطب قرار میدهد.
او افزود: در جای جای کاخ گلستان میتوان بخشی از دیپلماسی عمومی را در قیاس با دیگر کشورهای جهان مشاهده کرد. کما اینکه آثار فرهنگی و هنری موجود در کاخ گلستان از نوع سفارشات درباری «دارالخلافه» است و در آن دوره تاریخی با رعایت پروتکل تشریفات به هنرمندان سفارش داده میشد، ولی آن چیزی که طی قرنها در این مجموعه جهانی باقی مانده و حفاظت شده و در معرض دید مخاطب امروزی قرار گرفته ارزش والایی دارد، نمادهایی باشکوه از فرهنگ و هنر ایرانی است که برای مخاطبان و پژوهشگران بسیار اهمیت دارد.