فرشاد فتاحی معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی اداره کل حفاظت محیط زیست استان کرمانشاه گفت : اکنون در سطح استان کرمانشاه با معضل آب مواجه هستیم برهمین اساس باید حفر چاه، کشتهای دوم و سوم و کشت محصولات پرآببر ممنوع شود.
وی افزود: زمستان امسال برای نخستین بار تالاب هشیلان همچنان خشک بود درحالی که اطراف آن ۱۹ حلقه چاه غیرمجاز حفر شده که از برداشتهای غیرمجاز بسیار زیاد حکایت دارد برهمین اساس نمیتوان همه تقصیر را بر عهده خشکسالی انداخت.
فتاحی خاطرنشان کرد: اگر برداشتهای بیرویه و حفر چاه در کار نبود و اطراف هشیلان محصولات پر آببر نظیر ذرت، سیب زمینی، یونجه کشت نمیشد از کشتهای دوم و سوم پرهیز شود دیگر شاهد خشکی تالاب هشیلان نبودیم.
معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی اداره کل حفاظت محیط زیست استان کرمانشاه گفت: اگر تالاب هشیلان برای همیشه خشک شود به کانون ریزگرد تبدیل میشود، درحالی که پیش ازاین منشا کانونهای ریزگرد در کشورهای عراق و سوریه وجود داشت.
فتاحی با بیان اینکه باید الگوی کشت به کشاورز داده شود، خاطرنشان کرد: در کنار ضرورت توجه به معیشت کشاورزان، باید مقابل کشتهای دوم و سوم و آبیاریهای مدرن به ویژه در حاشیه تالاب هشیلان گرفته شود.
وی با گلایه از حضور کشاورزان مهاجر، افزود: این کشاورزان هموطن ما هستند، اما از زمین و منابع استان استفاده میکنند، اما عایدی آن نصیب کرمانشاه نمیشود در واقع در قبال از دست دادن منابع آب و خاک، پول ناچیزی نصیب کشاورز میشود.
فتاحی با بیان اینکه رودخانه گاماسیاب، دینورآب، قرهسو و جامیشان در تابستان سال گذشته خشک بودند و اکنون نیز علاوه بر تالاب هشیلان، سراب نیلوفر و سراب یاوری هم خشک هستند، گفت: سال گذشته رودخانه جامیشان به دلیل برداشتهای بیرویه در طول مسیر خشک شد و در نهایت به صورت چالههای ریز درآمد و در آن تعداد فراوانی ماهی به دلیل نبود اکسیژن و کاهش حجم آب تلف شدند.
معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی اداره کل حفاظت محیط زیست استان کرمانشاه با تاکید بر اینکه کشاورزان باید از سودجویی بپرهیزند، افزود: کشت ذرت علوفهای در هر هکتار زمین ۳۰۰ میلیون تومان درآمد دارد.
فتاحی خاطرنشان کرد: باید الگوهای کشت برای کشاورزان از طریق جهاد کشاورزی طراحی شود و یارانه به کشاورزان داده شود تا معیشت آنها تامین شود و از کشتهای دوم و سوم پرهیز کنند.
وی با بیان اینکه توانایی اکولوژیکی استان کرمانشاه اجازه کشت محصولات پر آببر و کشتهای دوم و سوم را نمیدهد، افزود: دراستان کرمانشاه مجبور به کشت همه محصولات نیستیم بلکه باید برای کشت محصولات استراتژیک برنامهریزی شود، زیرا وضعیت اقلیمی استان از سال قبل بدتر شده است.
معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی اداره کل حفاظت محیط زیست استان کرمانشاه تصریح کرد: میانگین بارش در استان کرمانشاه کمتر از ۳۹۰ میلیمتر است برهمین اساس باید الگوی کشت، مدل توزیع جمعیت و مدل استقرار صنایع باید بر مبنای میزان آب موجود طراحی شود.
فتاحی خاطرنشان کرد: نیروگاه حرارتی کرمانشاه چندین هزار میلیارد مترمکعب آب مصرف میکند درحالی که وجود نیروگاه حرارتی منسوخ است، زیرا نیروگاهها یا بادی و خروشیدی و یا اتمی هستند و نیروگاههای حرارتی نیز از گاز استفاده و نه از مازوت استفاده میکنند.
وی افزود:حجم زیادی از آب دشت بیستون برای تامین آب نیروگاه حرارتی کرمانشاه برداشت میشود در نتیجه سبب خالی شدن زمین خواهد شد و در آینده با کوچکترین زمین لرزهای، زمین فرو مینشیند.
معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی اداره کل حفاظت محیط زیست استان کرمانشاه از وجود هفت هزار حلقه چاه آب غیرمجاز در استان کرمانشاه خبر داد که باید یا برای آنها کنتور هوشمند نصب یا پلمب شوند .