علیرضا ارجمندی اظهار کرد: تپه قلی درویش ظرفیت فوق العاده تاریخی برای استان قم محسوب میشود و اگر برخی دستگاهها کمک کنند این تپه میتواند برای زائران شهر قم محل مناسبی برای بازدید محسوب شود.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان قم بیان کرد: اکنون برای سایت قلی درویش اداره کل اوقاف قم مطالبه دریافت ۲۰ میلیارد ریال اجاره دارد و کار به دادگاه رفته و در مرحله اجراییه است.
او گفت: در مورد تپه قلی درویش باید اجازههای لازم از دستگاههایی که آن جا حضور دارند گرفته شود تا زمینهای فراهم شود که قلی درویش به عنوان هویت هفت هزار ساله تاریخی استان قم به سطح ملی و بین المللی برای جذب گردشگر معرفی شود.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان قم افزود: قلی درویش تپهای است که در آن شهری تاریخی از دل زمین با هویت مذهبی بیرون میآید و میتواند هویت استان قم را تغییر دهد، اما متاسفانه مردم قم، زائران و گردشگران از این هویت اطلاع خ وبی ندارند و با کمک رسانهها باید تلاش شود تا این منطقه تاریخی معرفی شود.
وی یادآور شد که اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی قم برای ایجاد سایت موزه در تپه قلی درویش مشکل بودجه ندارد.
ارجمندی در مورد تعارض ایجاد شده بین میراث فرهنگی و اوقاف قم بیشتر توضیح داد که امامزادهای در جنب سایت قلی درویش است و تپه وقفی در محوطه قلی درویش دارد، اما میراث میگوید این موضوع وجود ندارد.
او ادامه داد: این اختلاف در دادگاه رفته است و اوقاف علیه ما اجاره تقاضا کرده این در حالی است که میراث فرهنگی نمیتواند ماهانه هزینه اجاره بدهد گرچه از سوی اوقاف به ما گفته اند که موضوع را حل میکنند تا شاهد بی مهری به آثار تاریخی نباشیم.
ارجمندی تاکید کرد: در هر استانی یکسری آثار فاخر میراثی وجود دارد که اهالی آن استان به آن میبالند و از آن درآمد زایی میکنند و نباید بگذاریم به خاطر تعارضات بین دستگاهی از ظرفیت بزرگ تاریخی تپه قلی درویش قم غفلت شود.
محوطه قلی درویش در حاشیه جنوبی شهر قم، ابتدای بزرگراه قم، جمکران در کیلومتر نخست جاده قدیم قم، کاشان واقع شده است.
وسعت محوطه بیش از ۱۰۰ هکتار بوده که امروزه حدود ۳۰ هکتار آن، به شکل مسطح برجای مانده است.
ارتفاع محوطه در ابتدا حدود ۲۰ متر در ضلع جنوبی و ۱۰ متر در ضلع شمالی بوده که اکنون فقط پنج متر از ضخامت لایههای فرهنگی، استقراری محوطه در بخش جنوب شرقی بالاتر از سطح زمینهای اطراف بر جای ماندهاست.
کاوشهای باستان شناسی در تپه تاریخی قلی درویش نشانگر نشیمنگاهی در منطقه قم مربوط به هزاره چهارم پیش از میلاد است.
منبع:ایرنا