مسعود ترابی گفت :خوراک دام همواره موضوعی مهم در تامین محصولات پروتئینی است، به هر اندازه که ما بتوانیم خوراک دام را ارزان و دسترسی به آن را آسان کنیم به همان اندازه نیز میتوانیم در تعادل بخشیدن به قیمت محصولات پروتئینی، موفق باشیم.
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی قم افزود: در همین رابطه موضوع تامین خوراک دام و تسهیل دسترسی به آن در استان قم که دارای ظرفیتهای بزرگی در حوزه دامپروری است، موضوعی مهم به شمار میآید و نیاز است تا با برنامهریزی دقیق و بررسی روشهای جدید، خوراک دام باکیفیت و با قیمت مناسب را در اختیار دامداران استان قرار داد.
او ادامه داد: پوست پسته از جمله محصولاتی است که میتواند به صورت سیلاژ (بستهبندی) و خشک شده به عنوان خوراک دام مورد استفاده قرار گیرد. خوشبختانه قم در زمینه تولید پسته از جمله استانهای پیشگام کشور بهشمار میآید و بنابراین بستر لازم برای استفاده از پوست آن به عنوان خوراک دام در واحدهای پرورش دام استان به خوبی فراهم است.
ترابی گفت: توجه به ظرفیتهای جدید همچون استفاده از پوست پسته برای تامین خوراک دام، در راستای تحقق شعار سال «مهار تورم، رشد تولید» نیز است، چرا که با کاهش هزینه خوراک دام، تولید آن افزایش یافته و در نهایت نیز محصولات پروتئینی با قیمت کمتری به دست مصرف کنندگان میرسد.
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی قم افزود: در جریان تحقیقاتی که بهمنظور بررسی امکان استفاده از پوست پسته به عنوان خوراک دام در یکی از دامداریهای استان قم انجام گرفت، مشخص شد این روش صد در صد جواب میدهد و تفاوت معنا داری میان استفاده از این جیره غذایی با جیره غذایی معمول دامداریها، در رشد دامها وجود ندارد.
ترابی در ادامه با اشاره به این که برنامه استفاده از پوست پسته برای خوراک دام در قم در قالب طرحهای پژوهشی مصوب استان پیگیری و اجرا شد، بیان کرد: در حال حاضر امکان حضور و سرمایهگذاری بخش خصوصی برای ایجاد واحدهای تولید و فرآوری خوراک دام از پوست پسته در استان قم فراهم شدهاست.
گفتنیاست پسته کاری در بخش باغبانی قم میدرخشد و اکنون ۱۴ هزار هکتار باغ پسته در این استان موجود است که هفتهزار و ۵۰۰ هکتار آن بارور است و یکهزار و ۶۰۰ نفر از کشاورزان قمی در زمینه تولید این محصول فعالیت میکنند؛ میزان برداشت سالانه پسته از باغهای قم بیشاز ۶ هزار تُن است، پسته کاری علاوه بر تناسب با شرایط آب و هوایی قم از نظر اقتصادی نیز برای بخش کشاورزی استان ارزش افزوده مناسبی ایجاد میکند.
استان قم با دارا بودن حدود هفتهزار واحد دامپروری از مهمترین قطبهای پرورش دام کشور به شمار میآید؛ در همین رابطه سالانه در استان قم بیش از ۳۰ هزار تُن گوشت قرمز و ۱۸۰ هزار تُن شیر تولید میشود که نشاندهنده ظرفیت بالای این استان در حوزه دامپروری است.
به طور کلی بیش از ۱۴ هزار بهرهبردار در زمینه تولید محصولات کشاورزی در قم فعال هستند، همچنین میزان متوسط تولید بخش کشاورزی استان در سال ۸۵۰ هزار تن در زمینهٔ محصولات زراعی، باغی، دامی، شیلات و گلخانهای است؛ بیشتر بهرهبرداران بخش کشاورزی را روستاییان تشکیل میدهند بهنحویکه کشاورزی بهتنهایی حدود ۵۰ درصد اشتغال روستاییان در بخشهای مختلف قم را به خود اختصاص دادهاست.