آقای مهدی رهنما رئیس این پژوهشگاه از تاسیس مرکز بین المللی مطالعات گردوخاک در مجموعه پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو کشور خبر داد.
او بیان کرد: براساس اسناد و قوانين و مقررات بالادستی مربوط به توفان های گردوخاک نظیر آیين نامه اجرایی آمادگی مقابله با پدیده گردوغبار، قانون برنامه ششم توسعه و قانون هوای پاک، پایش، پیش بینی و پیش آگاهی به عنوان یکی از اقدامات اساسی در مقابله با پدیده توفان های گردوخاک تعیین شده است.
وی ادامه داد: براساس گزارشات سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد (فائو) نزدیک به حدود ۷۵ درصد کانون های منشأ توفان های گردوخاک، طبيعی هستند که با افزایش کانون های منشأ انسان ساخت تعداد توفان های گردوخاک نیز در حال افزایش هستند.
مهدی رهنما اضافه نمود: پایش، پيش بينی و پيش آگاهی در خصوص توفان های گردوخاک به عنوان یکی از مهمترین اقدامات در مقابله با این پدیده هم در تمرکز اقدامات اضطراری در مناطق مورد نياز و هم در افزایش اثربخشی سایر اقدامات پیشگیرانه، مقابله ای و توسعه شناخت از این پدیده با جمع آوری آمار و داده های مورد نياز، نقشی اساسی دارد. برهمین اساس پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو کشور به منظور افزایش اثربخشی اقدامات پیشگیرانه و کاهش خسارات ناشی از توفان های گردوخاک، تاسیس مرکز بین المللی مطالعات گردوخاک در این مجموعه را در دستور کار قرار داد.
او تصریح نمود: این مرکز با اتمام فعالیت های عمرانی و اقدامات سخت افزاری و نرم افزاری به صورت آزمایشی شروع به فعالیت نموده است و در طی هفته های آتی بصورت رسمی افتتاح خواهد شد. در این مرکز با تکیه بر توان اعضای هیئت علمی و کارشناسان پژوهشی پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو کشور به صورت کاملا بومی اقدامات قابل توجهی در حال پیگیری میباشد که از آن جمله می توان به مواردی همچون بهنگام سازی نقشه کانون های گردوخاک در سطح کشور و ۲۵ کشور همسایه تاثیرگذار بر ایران براساس فناوری های نوین و تصاویر ماهواره ای، بومی سازی مدل های پیش بینی گردوخاک براساس داده ها و اطلاعات تدقیق شده زمینی و جوی، طراحی و راه اندازی سامانه برخط پیش بینی گردوخاک در سطح کشور و ۲۵ کشور همسایه تاثیرگذار بر ایران، راه اندازی سامانه پایش برخط گردوخاک براساس تصاویر ماهواره ای، طراحی و راه اندازی اپلیکیشن موبایلی پیش بینی گردوخاک و وضع هوا در مسیرهای پیاده روی اربعین، طراحی و راه اندازی اپلیکیشن موبایلی پیش بینی گردوخاک در سطوح کشوری و استانی، تحقیق و توسعه در خصوص موضوعات مرتبط با توفان های گردوخاک اشاره نمود.
رئیس پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو کشور در انتها اضافه نمود: با توجه به رایزنی های صورت گرفته توسط سازمان هواشناسی کشور با سازمان جهانی هواشناسی(WMO) و با مشارکت فعال این پژوهشگاه در زمینه توفان های گردوخاک به زودی گره منطقه ای گردوخاک غرب آسیا در پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو کشور راه اندازی خواهد شد.