این موضوع از زمانی بیشتر مطرح شد که مدیرکل استاندارد خراسان رضوی در مصاحبهای اعلام کرد که مطابق بررسیهای صورت گرفته در بازار، ۸۰ درصد شیرینی فروشیهای استان، خالص فروشی شیرینی را رعایت نمیکنند.
محمد سجادی گفت: اداره کل استاندارد طی سال گذشته در راستای بررسی وزن بسته بندی کالاها و اقلام خوراکی به عنوان یکی از استانداردهای اجباری، برنامه مدون و ملی را پیگیری کرده است و عدم خالص فروشی به عنوان مصداق کم فروشی کالا و اقلام خوراکی محسوب میشود.
وی بیان کرد: خالص فروشی در قنادیها به دلیل فروش ظرف و جعبه شیرینی و محاسبه وزن آن به قیمت کالا (شیرینی) مصداق کم فروشی است و طبق بررسی ها، قیمت هر کیلوگرم جعبه ۵۰۰ هزار ریال است، اما قیمت هر کیلوگرم شیرینی به طور میانگین یک میلیون و ۵۰۰ هزار ریال است یعنی خریدار شیرینی برای جعبه، معادل قیمت شیرینی و سه برابر قیمت واقعی آن میپردازد.
این موضوع اعتراض اتحادیه صنف شیرینی فروشان مشهد را در پی داشته است به طوری که رییس این اتحادیه در این خصوص گفت: خالص فروشی شیرینی چه معنایی پیدا میکند وقتی که هزینه بسته بندی در همه کالاها لحاظ میشود؟
محمد فرزانی افزود: برای یک کیلوگرم شیرینی، ۱۲۰ گرم جعبه در نظر گرفته میشود که اداره کل استاندارد نیز این میزان را تایید کرده است، این صنف برای حفظ حقوق مصرف کننده و تولیدکننده، هزینه جعبه را در قیمت تمام شده شیرینی گنجانده است.
او قیمت تمام شده شیرینی را نرخی مشخص دانست و گفت: مواد اولیه شیرینی از جمله شکر، روغن، کره، آرد، پودر کاکائو و سایر اقلام نرخ معینی دارد و قیمت تمام شده شیرینی به اضافه هزینههای جانبی آن مانند دستمزد کارگر در قیمت نهایی لحاظ میشود، در هر صورت ما جعبه شیرینی را رایگان نمیخریم که آن را برای مردم رایگان حساب کنیم.
رئیس اتحادیه صنف شیرینی سازان مشهد گفت: بعضا قیمت جعبهها از قیمت خود شیرینی گرانتر درمی آید، مثلا قیمت جعبه ۱۰۰ گرمی برای شیرینی فروش ۲۰ هزار تومان تمام میشود، آیا نباید این نرخ را در قیمت تمام شده شیرینی محاسبه کرد؟
فرزانی اضافه کرد: اداره کل استاندارد مدعی است که صنف شیرینیساز "کمفروشی" میکند، که این موضوع را متوجه نمیشویم، منظور از خالص فروشی را هم نمیدانیم، آیا ما باید هزینه بسته بندی را از مردم بگیریم یا نگیریم، به هرحال ما نیز برای خرید جعبه هزینه کرده ایم.
او با اشاره به وجود حدود هزار و ۲۰۰ واحد صنفی شیرینی در مشهد گفت: به طور میانگین به ازای هر واحد صنفی تولید شیرینی در این شهر برای ۱۲ نفر اشتغال ایجاد شده است، اما تعداد کارگران واحدهای بزرگ و صادراتی از ۱۰۰ نفر هم فراتر میرود.
سخنان رئیس اتحادیه صنف شیرینی سازان مشهد در حالی مطرح میشود که برخی از خریداران شیرینی هم از نرخ بالای جعبههای شیرینی گلایه داشته و این اقدام قنادیها را اجحاف در حق مشتری میدانند.
"مجید خسروی" یکی از شهروندان مشهدی در این باره به خبرنگار ما گفت: برخی از جعبههای شیرینی، فانتزی با نقش و نگار خاص هستند که همراه با کیک یا شیرینی به مشتری فروخته میشوند و وقتی شیرینی فروش هزینه آن را با مشتری محاسبه میکند، نرخ بسیار بالایی دارد.
او افزود: شیرینی فروشان به مشتریان نمیگویند که هزینه جعبه را با شیرینی حساب کرده اند و عمده مشتریان هم از این موضوع مطلع نیستند و وقتی هزینه را پرداخت میکنند، میبینند که با نرخ اعلام شده برای شیرینی، چندان همخوانی ندارد، از سویی هم نمیتوان همه انواع شیرینی یا کیکها را بدون جعبه خرید، چون شکل خوبی ندارد.
پرنیان عباسپور، یک شهروند دیگر به خبرنگار ما گفت: وقتی نانواییها هزینه پلاستیک را از ما میگیرند، نمیتوان از شیرینی فروشان انتظار داشت که هزینه جعبه را از ما نگیرند، اما بهتر است جعبه مانند شیرینی نرخ مشخصی داشته باشد.
براساس قانون نظام صنفی، اصناف در نرخ گذاری اولویت بندی شده اند و صنف شیرینی سازان در زمره گروهی از اصناف به شمار میروند که نرخنامه آنها توسط کمیسیون نظارت استان به ریاست مدیرکل صنعت، معدن و تجارت تایید و تصویب میشود و خبرنگار ما در این راستا نظر مدیر بازرسی و نظارت بر اصناف مشهد را جویا شد.
امیر دلداری گفت: در آنالیز نرخ پیشنهادی که اتحادیه صنف شیرینی سازان برای تایید و تصویب آن در کمیسیون نظارت استان به اتاق اصناف ارایه میدهد، قیمت جعبه شیرینی لحاظ نشده است، به همین سبب شیرینی فروشان نرخ جعبه را با نرخ شیرینی محاسبه کرده و به خریدار عرضه میکنند.
او اظهار داشت: براساس قانون نظام صنفی، شیرینیهای پرمصرف در اولویت دوم نرخگذاری قرار دارند، به این معنا که آنالیز پیشنهادی اتحادیه شیرینی فروشان برای نرخ شیرینی به اتاق اصناف ارسال میشود، اتاق اصناف پس از بررسی اولیه آن را به انجمن حمایت از حقوق مصرف کنندگان استان ارایه میدهد و این انجمن پس از بررسی و تایید، برای تصویب نهایی آنرا به اداره کل صنعت، معدن و تجارت استان ارسال میکند که در صورت تایید و تصویب نهایی، این نرخ قابلیت اجرا پیدا میکند.
مدیر بازرسی و نظارت بر اصناف مشهد گفت: شیرینیهای کم مصرف در اولویت سوم نرخگذاری قرار میگیرند به این معنا که قیمت شیرینی راسا توسط واحد صنفی تعیین میشود و مسوولیت گران فروشی یا کم فروشی یا تخلفات دیگر برعهده خود واحد صنفی است.
دلداری اظهار داشت: با این حال برای شیرینیهای پرمصرف، هزینه جعبه در نرخنامه محاسبه نشده است، بعضا قیمت جعبهها بسیار بالا است و شیرینی ساز در صورت عدم دریافت هزینه آن از مشتری، متضرر میشود لذا باید این موضوع را نیز در نظر گرفت.
وی اضافه کرد: پیشنهاد ما برای این موضوع آن است که صنف شیرینی سازان، شیرینی را به قیمت خالص به مشتری فروخته و قیمت جعبه را نیز به صورت مجزا در فاکتور لحاظ کند و اکنون در خصوص موضوعی که از سوی اداره کل استاندارد خراسان رضوی مطرح شده است، این پیشنهاد در حال بررسی است.
منبع: ایرنا