شپش‌گیاهی به جان زیتون‌های سمنان افتاد

این روز‌ها یک آفت به عنوان مهمان ناخوانده به جان درختان سرسبز شهر سمنان افتاده که حیات آنان را به خطر انداخته است.

استان سمنان از استان‌های مستعد در زمینه کشت زیتون است و در زمینه تولید این محصول جزو پنج استان برتر کشور به‌شمار می‌رود.

در استان سمنان علاوه بر وجود باغات زیتون بخشی از این محصول نیز در فضای سبز شهری از جمله حاشیه بلوار‌ها و در سطح پارک‌ها و فضای سبز شهری کاشته شده است.

 این روز‌ها درختان زیتون میزبانی مهمانی ناخوانده شدند. آفتی که چهره سبز زیتون را به سفیدی تبدیل کرده است.

در این زمینه مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان با بیان اینکه درختان زیتون گرفتار آفت"پسیل" شدند اظهار داشت: "پسیل" یا "شپش‌گیاهی" به حشرات ریز مکنده‌ای گفته می‌شود که رژیم غذایی متنوعی هم دارند. درواقع تغذیه آفت پسیل بسته به میزبان آن متغییر خواهد بود و برای همین پسیل به انواع درختان حمله می‌کند و محصولات مختلفی درگیر آفت پسیل می‌شوند که زیتون، گلابی، پسته و گردو، صنوبر برخی از این درختان هستند.

مهدی قراییان با بیان اینکه افت پسیل به بافت‌های از گیاه که حاوی مایعات مملو از مواد مغذی است نفوذ می‌کند افزود: این آفت مانند دیگر حشرات مکنده، به بافت‌های محل عبور مواد غذایی نفوذ می‌کند.

مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان تصریح کرد: پس نوع تغذیه این آفت سبب می‌شود تا مواد غذایی به خود گیاه نرسد و از این رو رشد گیاه مختل می‌شود.

قرائیان با اشاره به ضرورت سم‌پاشی باغات زیتون گفت: کشاورزانی که در سطح وسیع‌تری باغ زیتون دارند باید به طور حتم سم‌پاشی را در دستور کار خود قرار دهند چرا که اگر آفت پسیل زیتون کنترل نشود سایر درختان را نیز به سرعت آلوده کرده و در سطح وسیعی گسترش پیدا می‌کند.

شپش‌گیاهی به جان زیتون‌های سمنان افتاد

وی با بیان اینکه باید در زمان مناسب سم‌پاشی درختان زیتون انجام شود گفت: بهترین زمان سم‌پاشی در اسفندماه و اوایل فروردین ماه است که خوشبختانه با اطلاع‌رسانی درست این سم‌پاشی در باغات در سطح وسیع انجام شده و باغات کمی درگیر این آفت شدند.

مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان با بیان اینکه عمده آلودگی و درگیری آفت پسیل در سطح فضای سبز شهری و همچنین درختان خانگی است گفت: برای سم‌پاشی درختان زیتون در سطح شهر مکاتباتی با سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهری شهرداری سمنان انجام شد.

قراییان با تأکید بر اینکه باید سم پاشی درختان در زمان مناسب انجام شود تا دچار آفت نشوند افزود: افرادی نیز که در فضای خانه اقدام به کاشت درختان مثمر می‌کنند باید آگاهی خود را در زمینه مراقبت از درخت بالا ببرند تا دچار آفت نشود. اگر مراقبت از درختان در زمان مناسب انجام نشود زمینه ساز انتشار آفت در سطح شهر می‌شوند.

محمد قاسمی رئیس سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهرداری سمنان نیز درباره آفت درختان زیتون در فضای سبز شهری گفت: «عسلک زیتون» یا «پسیل زیتون» چند سالی است به عنوان آفت شایع در سطح شهر‌های کشور غالب شده است و در استان سمنان نیز درختان زیتون دچار این آفت شدند.

وی گفت: این آفت با توجه به شرایط زیست خاصی که دارد و تعداد نسلی که در کوتاه مدت می‌تواند ایجاد کند و همچنین طول عمر و امکان سرایت بالا و پوشش مقاومتی که برای خود ایجاد می‌کند بسیار شایع شده است.

رئیس سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهرداری سمنان در پاسخ به این سؤال که ایا این آفت روی میزان محصول اثر دارد گفت: یکی از اثرات مکش شیره گیاهی که سبب ضعف گل‌دهی و کوچک شدن میوه می‌شود، اما باعث خشک شدن درخت نمی‌شود، اما در محصول دهی گیاه بسیار اثر مخرب دارد.

قاسمی درباره اقدامات انجام در راستای رفع این مشکل و مبارزه با این آفت افزود: در چند روزه گذشته گروه کارشناسی با حضور تیمی از جهاد کشاورزی تشکیل شد و با استفاده از تجارب سایر شهر‌ها که درگیر این آفت بودند تصمیم بر این شد که سم‌پاشی هر چه سریعتر آغاز شود و این اقدام در قالب یک اکیپ که شامل ۴ دستگاه خودرو سبک و سنگین بود در دو شیفت صبح و بعد از ظهر عملیات سم پاشی آغاز شد.

شپش‌گیاهی به جان زیتون‌های سمنان افتاد

وی با بیان اینکه عملیات سم پاشی برای دفع این آفت اثرگذار است گفت: در خیلی از موارد وجود بقایای این آفت که شامل عسلک و مواد چسبنده روی درخت است لزوما به معنای وجود آفت نیست و بر اثر سم پاشی آفت از بین رفته است؛ و این سفیدک‌ها نیاز به یک شستشو دارد.

رئیس سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهرداری سمنان خاطرنشان کرد: این بقایا نیز در بازه زمانی یک ماهه که سم‌پاشی کلی کامل معابر اصلی و فرعی و بوستان‌های سطح شهر انجام شد با شستشوی درختان پاک می‌شود.

قاسمی تصریح کرد: در حال حاضر میزبان این آفت زیتون است و سم‌پاشی برای درختان زیتون انجام می‌شود و آفت‌های دیگر هم وجود دارد که سم پاشی برای این افت‌ها نیز در زمان خودش انجام می‌شود و جای نگرانی نیست.

وی از شهروندان خواست تا در زمان سم‌پاشی فضای سبز شهری حتماً نسبت به بستن در و پنجره اقدام کنند و همکاری کنند و اگر در منزل نیز درخت زیتون دارند حتماً اقدام به سم‌پاشی و شستشو کنند، چون این افت سریع سرایت پیدا می‌کند.

رئیس سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهرداری سمنان خاطرنشان کرد: در صورتی مبارزه با آفت پسیل موفقیت‌آمیز است که یکپارچه سم‌پاشی انجام شود.

قاسمی در پاسخ به این پرسش که آیا این سم برای پرندگان مضر هست یا خیر نیز گفت: این سموم کارشناسی شده و پیوست زیست محیطی دارد و خطری برای پرندگان ندارد.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.