لرستان با وجودی که جزو استان‌های ساحلی نیست اما یکی از مناطق مستعد کشور در صنعت آبزی‌پروری و پرورش ماهی به شمار می‌رود.

  اقلیم متنوع، وجود منابع آبی از جمله حدود ۲ هزار و ۵۰۰ کیلومتر رودخانه دائمی و فصلی، آب و هوای چهارفصل، نیروی کار توانمند و جوان و استقبال مردم در سال های اخیر، آبزی پروری را در مرکز توجه اقتصاد لرستان قرار داده است و حرکت رو به رشد این صنعت در ۲ سال گذشته نیز شتاب بیشتری گرفته به نحوی که زیرساخت جدید برای تولید حدود ۱۰ هزار تن ماهی در این استان به همت دولت سیزدهم ایجاد شده است.

محصولات و غذاهای دریایی همیشه علاقه مندان خود را داشته و بازار این تولیدات علاوه بر تنوع برای خرید مردم، درآمد و ارزش اقتصادی خوبی را نصیب فعالان این بخش کرده است که لرستان نیز به واسطه بهره مندی از منابع آبی و آب و هوای منحصر به فرد یکی از مناطق مدعی در تولید آبزیان کشور و دارای رتبه نخست تکثیر و تولید بچه ماهی بین استان های غیرساحلی است.

بیش از ۷۰۰ مزرعه پرورش ماهی در لرستان وجود دارد که سالانه بیش از ۳۰ هزار تن ماهی از این مزارع تولید و به بازارهای فروش داخلی و خارجی عرضه می شود و چنانچه به ظرفیت های آبزی پروری آن توجه بیشتری شود می تواند نویدبخش افزایش چند برابری تولید و اشتغال باشد.

طبق اظهارات کارشناسان، برای تولید پنج تن ماهی سردآبی یک شغل به‌صورت مستقیم و ۲ شغل به صورت غیرمستقیم ایجاد می‌شود و در حال حاضر بیش از ۱۷ هزار نفر به‌صورت مستقیم و غیرمستقیم در بخش شیلات استان فعالیت دارند که این امر گواه بر ظرفیت بی نظیر اشتغالزایی حوزه شیلات در این استان خوش آب و هوا و مستعد است.

لرستان، اولین تولید کننده ماهیان سردآبی پس از استان های ساحلی

مدیرکل شیلات لرستان می گوید: این استان با تولید سالانه ۱۶۰ تا ۲۰۰ هزار تن بچه ماهی، رتبه نخست کشور را در زمینه تکثیر بچه ماهی به خود اختصاص داده است و با تولید متوسط سالانه۳۰ هزار تن ماهی سردآبی، هرساله رتبه اول تا دوم کشور را کسب می کند.

به گفته کیارش بیرانوند ۵۳۴ مزرعه ماهیان سردآبی، ۷۸ مزرعه ماهیان گرمابی، حدود ۵۰ مزرعه ماهیان زینتی و ۳۶ مزرعه تکثیر در استان فعال است و پس از استان های ساحلی، رتبه نخست را در تولید ماهیان سردآبی دارد.

وی با اشاره به اینکه میزان تولید آبزیان پرورشی استان در سال۹۳ حدود ۱۷ هزار تن بوده است ادامه داد: بیش از ۶۰ تن ماهی قزل آلای لرستان طی سال قبل به روسیه صادر شده است و بازار عراق نیز حدود ۳۰۰ تن ماهی گرمابی لرستان را خریداری می کند.

تا سال های گذشته، قزل آلا به عنوان یک ماهی سردآبی اصلی ترین محصول شیلاتی لرستان محسوب می شد که فارغ از طعم لذیذ و کم نظیر، موجب رونق بخش آبزی پروری شده است و سهم بسیار عمده ای از اشتغال بیش از ۱۴ هزار نفری این حوزه را در لرستان دارد.

اما طی سال های اخیر که تولید و پرورش ماهی خاویاری بیشتر در کشور رواج یافت، لرستان نیز این مسیر طلایی را در پیش گرفته است و به گفته مسوولان، قابلیت تبدیل شدن به قطب تولید این محصول ارزشمند غذایی و اقتصادی را دارد.

خاویار سیاه، فرصت طلایی شیلات لرستان

مدیرکل شیلات لرستان با اشاره به تولید ۳۰۰ کیلوگرم خاویار در استان می گوید: چهار مجتمع پرورش ماهی با ظرفیت هشت هزار و ۳۰۰ تن آماده اجرای ماده ۲۷ و واگذاری به بخش خصوصی به منظور بهره‌برداری است.

بیرانوند تصریح کرد: زیرساخت کامل در مجتمع های پرورش ماهی سپیددشت، چم چیت، فیروز آباد و اناررود فراهم و آماده واگذاری شده اند همچنین مجتمع های پرورش ماهی خاویاری در رومشکان با ظرفیت یک‌هزار و ۵۰۰ تن و درب گنبد با ظرفیت ۵۰۰ تن نیز وارد فاز اجرایی شده است..

وی ادامه داد: مجتمع پرورش ماهیان خاویاری رنگین بان پلدختر با ظرفیت یک‌هزار و ۵۰۰ تن و مجتمع پرورش ماهی سردآبی فیروزآباد سلسله با ظرفیت ۲ هزار تن نیز از جمله مهمترین پروژه‌های آبزی پروری در حال اجرا هستند.

به گفته بیرانوند اکنون شرایط دمای هوا و منابع آبی مستعد، استان زمینه را برای تولید چند برابری این محصول فراهم کرده و سال های گذشته گونه خاویار و آزاد ماهی دریای خزر، کپور دریایی و ماهی سفید وارد لرستان شده است به نحوی که اکنون آزاد ماهی دریای خزر نیز در استان تکثیر می شود.

وی افزود: چندین مجتمع تولید ماهیان خاویاری لرستان در حال تجهیز و جذب سرمایه گذاران جدید نیز در دست اقدام است که پیش بینی می شود با تولید بیش از پنج هزار تن ماهی خاویاری، طی سال های آینده تولید ۵۰ تا ۱۰۰ تن خاویار محقق و باتوجه به ظرفیت های موجود، استان می تواند به قطب تولید ماهیان خاویار ایران و حتی آسیا تبدیل شود.

بیرانوند تصریح کرد: پرورش ماهی در قفس از ظرفیت های بسیار خوب لرستان می باشد که تاکنون اقدامات موثری در این راستا صورت گرفته است و شرایط برای ارتقای این فعالیت ها در استان وجود دارد.

وی تصریح کرد: با پیگیری های صورت گرفته، اعتبار مورد نیاز جهت مطالعات تکمیلی برداشت دقیق اطلاعات و داده ها مبنی بر نوع دقیق پرورش ماهی و زمان آن در تمامی سدهای استان برای سرمایه گذار یا تولید کنندگان تامین شده است و این مهم در حال انجام می باشد.

تولید سالانه سه میلیون قطعه ماهی زینتی/ شیلات لرستان روی موج توسعه

مدیرکل شیلات لرستان همچنین گفت: ۳۳۲ میلیون تن انواع آبزیان سالانه در این استان تولید می شود که سه میلیون قطعه آن ماهیان زینتی است.

بیرانوند با اشاره به اینکه در سال های اخیر سرانه مصرف ماهی در استان از چهار به هشت کیلوگرم افزایش یافته است ادامه داد: چنانچه سیل فروردین ۹۸ رخ نمی داد، ظرفیت تولید ماهیان گرمابی و سردآبی لرستان اکنون به ۳۵ هزار تن رسیده بود چراکه اقلیم و زیرساخت های لازم برای این مهم وجود دارد.

وی با اشاره به اینکه در حال حاضر ۱۰ هزار تن زیر ساخت برای احداث مجتمع پرورش ماهی در استان آماده است بیان کرد: سال گذشته نیز اعتبار شیلات لرستان به ۶۰ میلیارد تومان افزایش پیدا کرد که علاوه بر این با فروش املاک و پروژه‌ها تا پنج سال می‌توان سالانه ۱۵ میلیارد تومان درآمد داشت.

وی همچنین گفت: شیلات لرستان در حال حاضر به لحاظ نیرو و تجهیزات در وضعیت مطلوبی قرار دارد و از مجموع پنج پروژه جدید آبزی پروری، عملیات اجرایی ۲ طرح سال گذشته آغاز شد و سه طرح دیگر نیز امسال اجرایی می شود.

بیرانوند تصریح کرد: با توجه به اینکه لرستان در مرکز غرب کشور قرار دارد می تواند پایگاه صادرات و فروش انواع آبزیان باشد که راه اندازی بازارچه تخصصی در این راستا موثر خواهد بود و استان نیز آمادگی لازم برای این مهم را دارد.

شیلات لرستان، دریای فرصت‌ها

 

فراهم شدن زیرساخت جدید تولید ۱۰ هزار تن محصولات شیلاتی در لرستان

معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری لرستان نیز می گوید: زیرساخت های جدید برای تولید ۱۰ هزار تن انواع محصولات شیلاتی از ابتدای فعالیت دولت سیزدهم تاکنون در استان ایجاد شده و در این مدت اقدامات خوبی برای تولید خاویار نیز در استان صورت گرفته که نتایج کمی و کیفی مطلوبی داشته است.

سیروس ابراهیمی با تاکید بر اینکه حیات بشر بدون امنیت غذایی امکان ندارد تصریح کرد: شیلات در گذشته بجز استان های ساحلی چندان مورد توجه نبوده است اما امروز از نقاط کویری تا ساحلی کشور به این بخش چشم دوخته اند به نحوی که ایران می تواند علاوه بر تامین بخشی از نیازهای درونی، صادرات موثری نیز داشته باشد.

وی اضافه کرد: لرستان ۲ هزار و ۵۰۰ کیلومتر رودخانه، آب و هوای مناسب و اقلیم متفاوت دارد و سال های اخیر با مدیریت خوب شیلات استان موفق بوده و به تازگی نیز حرکت جدیدی در این حوزه آغاز شده و بنابر برنامه چهار ساله دولت سیزدهم افزایش ۲ برابری تولید۳۰ هزار تنی فعلی در دستور کار قرار گرفته است.

وی با بیان اینکه لرستان جزو استان های کم برخوردار است ادامه داد: میانگین درآمد این استان معادل ۵۵ درصد کشور است در حالیکه همه مواهب طبیعی را دارد اما تلاش چندانی برای بهره برداری از این ظرفیت ها صورت نگرفته است بنابراین باید زمینه های کار شیلاتی را ایجاد کرد چراکه درآمدزایی بالایی دارد.

ابراهیمی افزود: شیلات لرستان ظرفیت بالایی دارد و باید زنجیره ارزش آن ایجاد شود به همین دلیل پرورش ماهیان خاویاری در دستور قرار گرفته و تاکنون از نظر کمی و کیفی اثربخش بوده است.

اختصاص ۷۰۰میلیارد تومان برای توسعه شیلات لرستان

استاندار لرستان نیز  گفت: ۷۰۰میلیارد تومان طی مذاکرات صورت گرفته بین شیلات و قرارگاه سازندگی خاتم الانبیاء(ص) برای توسعه زیرساخت های آبزی پروری استان اختصاص یافته است که تفاهم نامه این مهم به زودی منعقد می شود که مذاکرات نهایی این تفاهم نامه انجام شده است و در آینده نزدیک بین شیلات لرستان و قرارگاه به امضا خواهد رسید.

فرهاد زیویار با بیان اینکه لرستان رتبه نخست کشور را در خصوص تولید تخم چشم زده ماهی دارد ادامه داد: توسعه و گسترش مکانیزاسیون در مزارع پرورش ماهی و فرهنگ سازی برای افزایش میزان مصرف در دستور کار قرار دارد به نحوی که میانگین مصرف استان از چهار به هشت کیلوگرم رسیده است اما هنوز با متوسط ۱۳ کیلوگرم در کشور فاصله دارد.

استاندار لرستان گفت: همراهی، همدلی و توجه مرکز به بخش شیلات لرستان همچنین در اولویت قرار دادن برنامه های این حوزه می تواند به اقتصاد استان کمک کند چراکه این استان با اینکه جزو مناطق ساحلی نیست اما وضعیت نسبتا خوبی در این حوزه دارد.

زیویار با بیان اینکه لرستان در حوزه پرورش ماهی و آبزی پروری کارنامه خوبی دارد ادامه داد: حدود ۲ هزار و ۴۰۰ کیلومتر رواناب در استان وجود دارد که باید از این ظرفیت برای پرورش ماهی استفاده کنیم چراکه موجب رونق اقتصادی خواهد شد.

منبع: ایرنا

برچسب ها: شیلات ، آبزی پروی
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.