وزیر علوم تحقیقات و فناوری در این آیین با تاکید بر اهمیت ترویج فرهنگ مطالعه و کتابخوانی و نقش دانشآموختگان در این زمینه، افزود: انسانی که اهل مطالعه باشد، سلامتی روحی، جسمی، عاطفی، فرهنگی، اجتماعی و معنوی بیشتری دارد.
وزیر علوم همچنین بیان کرد: مطالعه و تحقیق به انسان کمک میکند، که زندگی بهتر، کم هزینهتر و با بهرهوری بیشتری داشته باشد.
زلفیگل در بخش پایانی سخنان خود برای دانشآموختگان خارجی دانشگاههای کشور آرزوی سلامتی و توفیق کرد.
رئیس دانشگاه قم نیز در این مراسم با اشاره به جایگاه خاص شهر قم، گفت: قم علمیترین شهر ایران و امالقرای علمی جهان تشیع و بلکه دنیای اسلام است.
حجتالاسلام احمدحسین شریفی با بیان اینکه قم بینالمللیترین شهر ایران اسلامی است، افزود: این شهر هم اکنون میزبان دانشجویان و طلبهها از ۱۰۰ کشور است.
حجتالاسلام شریفی با بیان اینکه دهها هزار دانشجوی دختر و پسر در دانشگاهها و حوزه علمیه قم و مراکزی، چون جامعهالمصطفی العالمیه (ص) و جامعه الزهرا (س) مشغول تحصیل هستند، گفت: این دانشجویان و طلبهها بعضا با خانوادههای خود در قم حضور دارند، از این رو هیچ احساس غربت و بیگانگی با اتباع جهان اسلام وجود ندارد و مردم قم آنها را از خودشان میدانند و یک نگاه بینالمللی در اکثر شهروندان قم وجود دارد.
رئیس دانشگاه قم عنوان کرد: بیش از ۱۰۰ هزار طلبه علوم دینی در رشتههای فقه، اصول، تفسیر، فلسفه، تاریخ اسلام و روششناسی مطالعه اسلامی در سطوح گوناگون در قم تحصیل میکنند.
رئیس دانشگاه قم، وجود ۱۱۰ هزار دانشجو در قم را از ویژگیهای این شهر ذکر کرد و گفت: ۵۷ مرکز علمی، آموزشی و پژوهشی وابسته به وزارت علوم و مراکز غیر انتفاعی در این شهر در حال فعالیت است.
حجتالاسلام شریفی همچنین قم را پایگاه مرجعیت شیعه دانست و گفت: پایگاه، دفتر، محل تدریس و تعلیم و تعلم اغلب مراجع شیعه در شهر مقدس قم است.
رئیس دانشگاه قم با اشاره به صدها مرکز علمی وابسته به حوزههای علمیه در قم، تصریح کرد: صدها عضو هیات علمی برجسته از دانشمندان یک درصد و ۲ درصد در قم حضور دارند.
حجتالاسلام شریفی همچنین این دانشگاه را بر اساس آمار وزارت علوم بینالمللیترین دانشگاه کشور خواند و خاطرنشان کرد: هیچ یک از دانشگاههای وزارت علوم به تعداد دانشگاه قم، دانشجوی بینالمللی ندارد و ما میزبان سه هزار و ۹۰۰ دانشجو از ۲۳ کشور هستیم.
رئیس دانشگاه قم بیان کرد: ۷۰ عضو هیات علمی دانشگاه قم، افزون بر تحصیلات دانشگاهی، در علوم اسلامی، فقه، اصول و تفسیر نیز مجتهد هستند که اتحاد حوزه و دانشگاه را پدید آورده است.
رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم نیز در این آیین با بیان اینکه دانشآموختگان بینالمللی دانشگاههای کشور پس از فارغالتحصیلی رابطه خود را با دانشگاهی که در آن تحصیل کردهاند قطع نکنند، گفت: مرکزی برای ایجاد رابطه با دانشجویان غیرایرانی که به کشورشان بازمیگردند، ایجاد شود.
آیتالله حسینی بوشهری گفت: فارغ التحصیلان، سفیران جمهوری اسلامی و دانشگاههای علمی کشور هستند و باید همبستگی، همراهی و با هم بودن را در کشورهای خود ادامه دهند.
آیت الله حسینی بوشهری خطاب به دانشآموختگان و فارغالتحصیلان بینالمللی دانشگاههای کشور، عنوان کرد: امیدوارم از نظر علمی، اخلاقی و مسئولیتشناسی به جایگاهی برسید که دیگران را تشویق و توصیه کنید که برای تحصیل به ایران بیایند و با اندوختهای بالا از علم و دانش به وطن خود بازگردند.
امام جمعه قم با بیان اینکه کسی که دانشجو است و در یک مقطعی فارغالتحصیل میشود باید آراسته به اخلاق باشد، گفت: اخلاق به معنای آداب، روشها، منشها و برخوردهای متین و سنجیده است.
حسینی بوشهری در ادامه با تاکید بر اینکه در اسلام چیزی به نام فارغالتحصیل نداریم، گفت: اسلام میگوید تا در این جهان زندگی میکنید، باید پیوسته جوینده علم و دانش باشید.
امام جمعه قم همچنین با تاکید بر اینکه دانشآموختگان باید نشر دهنده و تبیین کننده اخلاق باشند، افزود: کشتارها و قتلعامهای امروزی به این دلیل است که علم و پیشرفت و فناوری وجود دارد، اما اخلاق وجود ندارد.
حسینی بوشهری اهمیت مسئولیتشناسی را نیز مورد توجه قرار داد و گفت: ما به مسئولیتشناسی، اخلاق و علم نیاز داریم و فارغالتحصیل دانشگاههای ایران اسلامی باید در عین آراستگی به علم، ادب و اخلاق، مسئولیتشناس باشند.
دومین آیین نکوداشت دانشآموختگان بینالمللی دانشگاههای ایران با حضور دانشآموختگانی از ۱۹ ملیت و ۴۰ دانشگاه کشور از ۱۶ تا ۱۸ اردیبهشتماه جاری به میزبانی دانشگاه قم برگزار شد.
در این آیین که آیتالله سید هاشم حسینی بوشهری رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم نیز حضور داشت، فارغالتحصیلان بینالمللی برخی دانشگاههای کشور مانند شهید بهشتی، خواجه نصیر و فردوسی مشهد از کشورهای ترکیه، سوریه، چین، اندونزی، هند، افغانستان، پاکستان، عراق و اوکراین مورد تجلیل قرار گرفتند.
این دانشجویان در رشتههایی نظیر زبان و ادبیات فارسی و مدیریت دولتی در دانشگاههای ایران تحصیل کردهاند.
در ادامه این مراسم، دانشآموختگان که با لباس ویژه فارغالتحصیلی شرکت کرده بودند، با بریدن کیک، دانش آموختگی خود را جشن گرفته و این موفقیت را به یکدیگر تبریک گفتند.