سرپرست پایگاه ملی تاق بستان کرمانشاه، احداث تله کابین را مانع ثبت جهانی شدن تاق بستان دانست و گفت : پرونده ثبت جهانی تاق بستان فعلا مسکوت مانده است.

پویا طالب نیا سرپرست پایگاه ملی تاق بستان کرمانشاه با اشاره به آخرین وضعیت پرونده ثبت جهانی تاق بستان، گفت : دی ماه سال گذشته با اعتماد مدیرکل سابق میراث فرهنگی استان به عنوان سرپرست پایگاه تاق بستان منصوب شدم تا با استفاده از تجربه ثبت جهانی هورامان، تدوین پرونده ثبت جهانی تاق بستان را آغاز کنیم.

وی به وجود برخی موانع پیش روی ثبت جهانی این اثر ارزشمند اشاره کرد و افزود: یکی از موضوعاتی که طی سال‌های گذشته به عنوان مانع ثبت جهانی تاق بستان مطرح بوده، پروژه احداث تله کابین تاق بستان است، برای همین در گام اول باید مطالعاتی را برای روشن شدن این مسئله انجام می‌دادیم. 

سرپرست پایگاه ملی تاق بستان تصریح کرد: در این راستا، ضمن مذاکره با شهرداری، یک تیم ۱۵ نفره را تشکیل دادیم تا روی این مسئله مطالعه داشته باشیم که آیا تله کابین می‌تواند مانع ثبت جهانی تاق بستان شود، یا خیر.

وی ادامه داد: این مطالعات براساس ضوابط بالادستی بین المللی، ضوابط یونسکو و بررسی نمونه‌های خارجی انجام گرفت و نتایج آن در قالب یک گزارش ۵۶ صفحه‌ای به مسئولان میراث فرهنگی استان تحویل داده شد.

طالب نیا در پاسخ به این سوال که آیا طبق این بررسی‌های انجام شده احداث تله کابین می‌تواند مانع ثبت جهانی تاق بستان شود یا خیر، گفت: براساس مطالعاتی که انجام گرفت، احداث تله کابین به ثبت جهانی تاق بستان آسیب خواهد رساند.

وی یادآور شد: پس از اعلام نتایج این مطالعات، نشستی را با مدیران شهرداری کرمانشاه برگزار کردیم تا در این رابطه رایزنی‌ها و پیگیری‌هایی را داشته باشیم که متاسفانه پس از استعفای مدیرکل میراث فرهنگی استان این نشست‌ها متوقف شد.

سرپرست پایگاه ملی تاق بستان به وضعیت تدوین پرونده ثبت جهانی تاق بستان اشاره کرد و گفت: با بررسی‌هایی که طی این مدت انجام دادیم، مشخص شد که ثبت جهانی تاق بستان به عنوان یک اثر شاخص تاریخی به تنهایی امکانپذیر است، اما باتوجه به مداخلاتی که طی دهه‌های گذشته در محدوده آن ایجاد شده، چالش‌هایی پیش روی این کار وجود خواهد داشت، بنابراین این پیشنهاد را مطرح کردیم که محور ساسانی کرمانشاه از معبد آناهیتا تا قصرشیرین را با محوریت و مرکزیت تاق بستان به ثبت جهانی برسانیم، چراک ه هرچه پهنه‌ای که می‌خواهیم آن را به ثبت جهانی برسانیم بزرگتر باشد، امکان پررنگ کردن نقاط قوت و کمرنگ کردن نقاط ضعف بیشتر می‌شود.

طالب نیا اضافه کرد: از طرفی طی سال‌های اخیر سیاست یونسکو به این سمت رفته که به آثار زنجیره‌ای مانند قنات‌ها، کاروانسراها، باغ‌های ایرانی و ... بیشتر توجه می‌کند و در نتیجه ثبت جهانی محور ساسانی راحت‌تر خواهد بود.

وی با اشاره به تعدد پرونده‌هایی که در کشور در صف ثبت جهانی شدن قرار دارند، اضافه کرد: هر کشور سالانه تنها می‌تواند یک پرونده را به ثبت جهانی برساند، اما پرونده‌هایی که به شکل بین المللی هستند، خارج از نوبت به ثبت جهانی خواهند رسید. براین اساس از آنجایی که محور ساسانی کرمانشاه از معبد آناهیتا شروع شده و تا قصرشیرین در داخل کشور ما ادامه پیدا می‌کند و در کشور عراق هم تا ایوان مدائن خواهد رسید، برنامه ریزی کردیم تا بتوانیم این محور را با مرکزیت تاق بستان به شکل بین المللی و با مشارکت عراقی‌ها به ثبت جهانی برسانیم.

طالب نیا خاطرنشان کرد: با این اقدام، پرونده محور ساسانی با مرکزیت تاق بستان به عنوان شاخص‌ترین اثر آن، با حضور دو کشور ایران و عراق، خارج از نوبت به ثبت جهانی خواهد رسید.

وی با بیان اینکه تدوین پرونده ثبت جهانی تاق بستان در قالب این پروژه بیش از ۱۸ ماه طول نخواهد کشید، ادامه داد: پس از اینکه این طرح را به وزارت میراث فرهنگی هم ارائه دادیم، در آنجا استقبال بسیار خوبی از آن صورت گرفت.

سرپرست پایگاه ملی تاق بستان یادآورشد: متاسفانه تدوین پرونده ثبت جهانی تابستان طی ماه‌های گذشته و پس از استعفای مدیرکل سابق میراث فرهنگی استان، فعلا مسکوت مانده است .

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.