مارمولک، خزندهای که اگرچه در نظر برخی، چندش آور است و با دیدن آن وحشت کرده و از نزدیک شدن به این جانور پرهیز میکنند، اما از نظر برخی افراد همچون متخصصان، زیست شناسان و دوستداران طبیعت، موجودی خارق العاده و زیباست.
تعدادی از دوستداران طبیعت در کازرون هنگام صعود از کوههای اطراف این شهرستان با مشاهده گونهای مارمولک، از آن تصویربرداری کردند.
باشگاه خبرنگاران جوان برای کسب اطلاعات بیشتر درباره این گونه مارمولک با ارسال عکس و فیلم از آن، شناسایی مارمولک را پیگیر شد.
شناسایی گونه مارمولک به وسیله دکتر علی غلامحسینی عضو هیات علمی بخش زیست شناسی دانشگاه شیراز، تخصص سیستماتیک جانوری و دکتر علی غلامی فرد عضو هیات علمی بخش زیست شناسی دانشگاه لرستان، تخصص سیستماتیک جانوری انجام و اطلاعات آن در اختیار باشگاه خبرنگاران جوان مرکز فارس گذاشته شد.
علی غلامحسینی عضو هیات علمی بخش زیست شناسی دانشگاه شیراز در این باره اظهار کرد: با بررسیهای صورت گرفته مشخص شد این خزنده، مارمولک جکو پلنگی غربی با نام علمی Eublepharis angramainyu است.
استاد دانشگاه شیراز با بیان اینکه این نوع مارمولک، در استان فارس در نورآباد، جهرم و زرین دشت مشاهده شده است، ادامه داد: کازرون مسلما جزو محدوده پراکنش این نوع مارمولک است، ولی من ندیده ام که مشاهده این گونه جانوری از این شهرستان گزارش شده باشد و اعلام گزارش مشاهده آن بسیار مهم است.
این متخصص سیستماتیک جانوری دانشگاه شیراز با بیان اینکه این خزنده در ایران، عراق، ترکیه و سوریه پراکنش دارد، تصریح کرد: مارمولک گکوی پلنگی (دم کلفت) گونهای مارمولک از نوع جکو است و در مناطق نیمه بیابانی گرم، کوهپایهها در تپههای سنگلاخی رسوبی گچی یا آهکی و خرابهها، با پوشش گیاهی بسیار اندک یافت میشود.
عضو هیات علمی بخش زیست شناسی دانشگاه شیراز با بیان اینکه این خزنده شب فعال است، افزود: مارمولک گکوی پلنگی از حشرات، جیرجیرک، پروانهها، عنکبوتها، کرمها و جانداران کوچک تغذیه میکند.
این جاندار، سری مثلثی و دمی بزرگ دارد که چربی در آن ذخیره میشود و پوست آنها طرح دار و پر از برآمدگی است که به استتار حیوان کمک میکند.
استفاده از دم برای ذخیره چربی و مواد غذایی
از دست دادن دم، اتفاق مطلوب و خوبی برای مارمولک نیست، چون علاوه بر آنکه به فرایندی پر انرژی برای رشد مجدد یک دم کامل نیاز خواهد داشت، مارمولک مواد مغذی و چربی را در دم خود ذخیره میکند تا در زمانهایی که غذا کمیاب میشود، زنده بماند. به همین دلیل، برای بسیاری از گونه ها، دم چاق و گرد راه خوبی برای سنجش سلامت مارمولک است. با توجه به گونه، دم نازک ممکن است نشان دهنده گرسنگی یا بیماری باشد.
شهرستان کازرون در فاصله ۱۲۰ کیلومتری غرب شیراز قرار دارد.
باشگاه خبرنگاران جوان از زحمات جناب آقای دکتر علی غلامحسینی عضو هیات علمی بخش زیست شناسی دانشگاه شیراز، تخصص سیستماتیک جانوری و جناب آقای دکتر علی غلامی فرد عضو هیات علمی بخش زیست شناسی دانشگاه لرستان، تخصص سیستماتیک جانوری برای تشخیص گونه مارمولک و همچنین از دوستداران طبیعت در کازرون به جهت تصویربرداری از مارمولک و ارسال فیلم و عکس کمال تشکر را دارد.
در ادامه فیلم و تصاویری از مارمولک جکو پلنگی غربی در کازرون را مشاهده کنید.