سیستان و بلوچستان و موضوع کم آبی این استان مدتی است که به اخبار اصلی رسانههای تبدیل شده است . کم آبی که دلیل اصلی آن به عدم رعایت حق آبه ایران توسط طالبان بازمیگردد.موضوعی که باعث واکنش سید ابراهیم رئیسی نیز شد و وی در این باره اعلام کرد: به حاکمان افغانستان میگویم این مطلب را عادی تلقی نکنند و موضوع را جدی بدانند، اخطار میدهم حق مردم سیستان و مردم سیستان و بلوچستان را سریعتر گاها شنیده میشود سد آب چندانی ندارد یا بخشی از آن را لجن فرا گرفته است، حاکمان افغانستان باید اجازه دهند کارشناسان ما مراجعه و صحت و سقم ماجرا را بررسی کنند، اگر کارشناسان ما کمبود آب را تایید کنند حرفی نداریم وگرنه اجازه نخواهیم داد حق مردم ما به هیچ عنوان تضییع شود.
موضوعی که باعث شد تا وزارت خارجه ایران نیز در این باره واکنش نشان دهد و امروز به تیتر اصلی رسانهها بدل شده است.
از همین رو نیز به سراغ یک کارشناس حقوق بین الملل رفتیم تا درباره موضوع حق آبه و تعهدات بین المللی از وی بیشتر جویا شویم.
طبق قرار داد سال ۱۳۵۱ سالانه باید ۸۰۰ میلیون متر مکعب از آب هیرمند به ایران وارد شود
سید داود آقایی کارشناس حقوق بین الملل و عضو هیات علمی دانشگاه تهران در این باره به ما گفت: درباره میزان حق آبه ایران و سهم ایران و افغانستان درباره حق آبه ایران از رود هیرمند در سال ۱۳۵۱ در قردادی که بین دو کشور ایران و افغانستان به امضا رسیده توضیح داده شده است که سالیانه حدود ۸۰۰ میلیون متر مکعب از آب این رود در قالب حق آبه ایران وارد ایران شود و مورد استفاده قرار بگیرد. در سال های گذشته این حق آبه به ایران داده میشد، اما در سالهای اخیر به ویژه در دوسال اخیر ممنوعیتهایی توسط حکومت طالبان ایجاد شده است و به نسبت حق آبهای که ایران دارد بسیار مقدار کمی را به ایران میدهند برای مثال سال گذشته فقط ۳۷ میلیون متر مکعب آب از طریق هیرمند وارد ایران شد که سهم بسیار ناچیزی است نسبت به اصل موضوع؛ بنابراین حقی از ایران تضعیف شده است و از سوی طرف افغانستانی این قرار داد نقض شده است.
با استفاده از ماهوارهها شناسایی شده است که آب وجود دارد، ولی سدها مسیر آب را منحرف میکنند
وی ادامه داد: در چهار چوب حقق بین المللی طرفین متعهد هستند به رعایت آنچه که در قرار داد درج شده و باید پایبندی خود را به مفاد قرار داد نشان دهند، اما افغانستانیها ادعا دارند که به دلیل خشکسالی و کمبود آب نمیتوانند به تعهد خود عمل کنند، اما ایران معتقد است که این ادا صحیح نیست و اگر این میزان آب به ایران منتقل نشده به دلیل سدی است که در برابر هیرمند احداث شده است و مسیر طبیعی آبی که باید به ایران بیاید منحرف شده است و برای کشاورزی و آب شرب در درون افغانستان استفاده میشود، زیرا با استفاده از ماهوارهها شناسایی شده است که آب وجود دارد، ولی سدها مسیر آب را منحرف میکنند و پیشنهاد ایران این است که باید به صورت کارشناسی و با اعزام هیئتهای فنی این امر را مشخص کنیم با این حال افغانستانیها این ادعا را قبول ندارند و به جای پاسخ منطقی فعلا از حضور کارشناسها خودداری کردند.
این عضو هیئت علمی دانشگاه تهران در تشریح رودخانههای مرزی گفت:رودخانههای بین المللی معمولا دو گونه هستند یا پیاپی هستند به این صورت که از خاک یک کشور یک رودخانه سرچشمه میگیرد و از خاک چند کشور عبور میکند و در نهایت در داخل کشور پایانی جاری میشود. نوع دیگری از رودخانهها هم هستند به نام رودخانههای مرزی که مرز دو یا چند کشور را مشخص میکنند که هیرمند از این نوع هست و قسمتی از مرز ایران را به خودش اختصاص میدهد، اما از خاک افغانستان سرچشمه میگیرد و افغانستان به عنوان دولت بالادستی این رودخانه علی القاعده باید اجازه دهد آب به کشورهای پایین دستی رودخانه که در این جا فقط ایران هست هدایت شود و روند طبیعی خود را طی کند و طبق همان روال تاریخی طی شود در سال ۱۳۵۱ هم درباره اینکه چه میزان آب مورد استفاده قرار بگیرد توافقی صورت گرفت و وظایف دولت افغانستان را مشخص کرده است.
وی تاکید کرد: به هرحال دولتها اگر میخواهند حسن نیت خود را به عنوان یک اصل در نظام بین الملل نشان دهند باید به تعهدات خود عمل کنند و در اینجا هم دولت افغانستان نباید موضوع را سیاسی نگاه کند. اگر هم به دلیل خشکسالی آب کمی وجود دارد دولت ایران قانع میشود و باید اجازه دهد هیاتهای کارشناسی به این منطقه وارد شوند تا دولت ایران هم بپذیرد از سهم کمتری نسبت به این آب استفاده کند.
میخاستم مطلبی رو به عرض شما برسانم،بنده در شهرستان همدان در اسنپ مشغول کار هستم،ولی الان این برنامه باز نمیکنه و علتش رو هم شرایط وقوانین جدید وضع شده توسط اسنپ اعلام میکنه و کاربر باید گذینه شرایط رو مطالعه کردم و پذیرفتم رو بزنه تا برنامه باز بشه ولی شما هرچه سعی کنید قوانین باز نمیشه که مطالعه کنید و در آخر باید به ناچارگذینه مطالعه کردم و موافقم رو بزنید تا وارده برنامه بشید،لطفا پیگیری بفرمایید،متاسفانه این شرکت خیلی در حق مردم اجعاف میکنه،که خدا یی نکرده حقی پایمال نشه بازم ممنون که دق دقه مشکلات مردم رو دارید به خدا میسپارمتان
هواپیمای مسافر بری مارو که آمریکای تروریست زد کی جی گفت شهر ها و روستاهای غرب کشور رو که بمباران شیمیایی کردن چی؟ حرفی زدن ؟؟؟؟
سازمان ملل و حقوقش الکی شده
گرفتن حقابه از خواب زده سه راه دارد
۱- اهرمهای فشار سیاسی واقتصادی
۲-استفاده از دولت های دوست که بر گروه طالبان نفوذ دارند واز آنها تبعیت میکنند
۳-مجامع بین امللی
حسین امیرعبداللهیان وزیر خارجه گفت: اگر لازم باشد از ابزار فشار هم برای وادار کردن آن بخش از هیئت حاکمهی افغانستان که همراهی نخواهند کرد با اعطای حقآبهی ایران استفاده خواهد شد.
آقای عبداللهیان،
وظیفهی شما فقط رابطهی دیپلماتیک و چانه زدن با آقای امیرخان متقی کفیل وزارت خارجهی طالبان میباشد به هیجوجه حق ندارید مملکت را با بخشی از هیئت حاکمهی افغانستان درگیر کنید و بهانه به دست طالبان بدهید.
از تن خاکی دل صد پاره میآید برون، این شرر آخر ز سنگ خاره میآید برون.
زان دل سنگین اگر جویم ترحم دور نیست، مومیایی هم ز سنگ خاره میآید برون.
سرور گرامی،
تنها راه نجات میهن اتحاد ماست که همصدا جمهوری اسلامی را تشویق به انجام دو فوریت نماییم:
1- قطع دشمنی با آمریکا برای دفع تهدیدات خارجی.
2- به رسمیت شناختن حق آزادی بیان مصوب قانون اساسی جهت حل مشکلات داخلی.
با تشکر از توجه شما.
حتی کم کم تعداد مسجدهای سنی ها بیشتر از شیعه ها شده بافت بومی منطقه رو دارن تغییر میدن
کشور صاحب نداره
با داشتن نیروهای افغانستانی در ایران!
شمال رو هم می تونیم به تاجکستان بدهیم
با جین و هند همسایه بشیم!
منابع دست نخورده ای توی افغانستان هست!
واقعا
ی لحظه فکر کنید چهارتا آدمی ک هنوز دمپایی پاشونه فرهنگ
پوشیدن کفش پوشیدن رو پیدا نکردن با ید اینطوری توییت بزنن ک اگه آب میخواهید مثل گدا سمت ما دست دراز کنید
چقدر بی حرمتی
اگه آقا اجازه صادر کننده خاک افغان رو ب توبره میکشیم
کجایی حاج قاسم کجایی روحت شاد
بیاد این افغانی ها رو از کشور اخراج کنیم
طالبان در هر حال یک گروهک تروریستی است .
دو سال سکوت کرده و الان که گند کار در اومده مسئولین فقط دارن حرف میزنند طبق معمول
خرج آن یک موشک به دهانه های آب بند در مسیر رود این طالبان هم
هیچ جراتی برای حمله ندارد فقط و فقط توی کوه سوراخ حفر میکنند و سنگر میگیرند قدرت نزدیک مرز ایران را هم ندارند
ایران بایدپول افغانستان روپرداخت کنه
یا رب مباد آن که گدا معتبر شود
امیدوارم که این سخنان تعبیر به نژادپرستی نشود که من خود نیز از آن بیزارم. سعی میکنم بر اساس انصاف و واقیعیتهای میدانی بگویم.
متاسفانه بر اساس عوامل مختلف که بعضا ریشه در خارج از افغانستان دارند و اکنون جای ریشهیابی آن نیست،برادران محترم افغانی سالیان سال مورد تحقیر و بیمهری قرار گرفتهاند و اگر موضوعی پیدا شود که افکار عمومی جهان و یا کشوری بخاطر آن موضوع به افغان و افغانی توجه و التماس کنند؛ از نظر آنان بهترین فرصت برای مطرح شدن و جلب توجه(ولو منفی) است و از طرف دیگر سالیان سال آنها عادت کردهاند که دست گدایی و گرفتن را حق و فرهنگ خود بدانند. بنا بر این تصور این مسئله که افغانیها مثل یک ملت متمدن با تشر یا بدون تشر راجع به این حق ایران واکنش مثبت نشان دهند یک انتظار عبث و بیهوده است و نشان از نشناختن فرهنگ این ملت دارد.
در تمام جلسات بهداشتی با مسئولین سابق افغانستان حتی در مسائلی که به نفع این کشور است همیشه دست بگیر و قیافه حق بجانب و طلبکار از عالم و آدم دارند!!
یا رب مباد آن که گدا معتبر شود
امیدوارم که این سخنان تعبیر به نژادپرستی نشود که من خود نیز از آن بیزارم. سعی میکنم بر اساس انصاف و واقیعیتهای میدانی بگویم.
متاسفانه بر اساس عوامل مختلف که بعضا ریشه در خارج از افغانستان دارند و اکنون جای ریشهیابی آن نیست،برادران محترم افغانی سالیان سال مورد تحقیر و بیمهری قرار گرفتهاند و اگر موضوعی پیدا شود که افکار عمومی جهان و یا کشوری بخاطر آن موضوع به افغان و افغانی توجه و التماس کنند؛ از نظر آنان بهترین فرصت برای مطرح شدن و جلب توجه(ولو منفی) است و از طرف دیگر سالیان سال آنها عادت کردهاند که دست گدایی و گرفتن را حق و فرهنگ خود بدانند. بنا بر این تصور این مسئله که افغانیها مثل یک ملت متمدن با تشر یا بدون تشر راجع به این حق ایران واکنش مثبت نشان دهند یک انتظار عبث و بیهوده است و نشان از نشناختن فرهنگ این ملت دارد.
در تمام جلسات بهداشتی با مسئولین سابق افغانستان حتی در مسائلی که به نفع این کشور است همیشه دست بگیر و قیافه حق بجانب و طلبکار از عالم و آدم دارند!!
الان ترکیه هم سرچشمههای دجله و فرات را در اختیار گرفته است و هیچ کس هیچ غلطی نمیتواند بکند !!
شما سه راه بیشتر ندارید:
1- بی خیال آب هیرمند شده و دست روی زانوهای خود بگذارید و با طرحهای توسعهای مانند شیرین کردن آب دریای عمان و کشاورزی گلخانهای و تصفیه فاضلاب ها و ..... بجای دیپلماسی التماسی آنهم به طالبان پاپتی، مرزهای خود را ببندید.
2- با طالبان از راه دیپلماسی التماسی وارد مذاکره شوید. با دادن امتیازهایی مانند نفت و بنزین(که اکنون قاچاق میرود و سودش به جیب قاچاقچی!!) ارزانتر و یا استفاده از مهاجرت افاغنه و یا بورس های تحصیلی و غیره با آنها وارد تعامل شوید.
3- با پهپادها و یا موشکهای رنگ و وارنگی که داریم یک تیر غیب روانه سد کجکی کنیم و کجترش کنیم تا افقی شود!!!! البته این داستان تبعات خود را دارد که باید کاملا حلاجی و اصطلاحا کاست-بنفیت (محاسبه سود-زیان) شود.
آوردن جنگ زرگری به عرصه عمومی و رادیو تلویزیون جز اینکه مردم خسته را خستهتر و ناامید تر میکند و شما را پیش طالبان ضایعتر سودی به حال ملت ندارد.
البته گزینه 1 را بیشتر موافقم.
1- اخراج تمام اتباع غیر قانونی افغان به صورت فوری
2- تحریم طالبان با عدم صادرات که شامل همه چیز میشه از انرژی گرفته تا مواد غذایی تا از گرسنگی به خوردن برگ درخت روی بیاورند
3- بستن کامل مرز با کشور افغانستان و تدابیر شدید امنیتی
4- در صورتی که باز هم از دادن حقابه خودداری کردن در مرحله آخر با یک یا دو موشک سنگر شکن سد مورد نظر با خاک یکسان کنیم
5- در صورتی واکنش طالبان با پهپاد و موشک بالستیک تا فیها خالدونشون رو میسوزونیم جوری که به تنظیمات کارخانه برگردن
6- تشکیل دولت جدید در افغانستان زیر نظر و تابع ایران
مسولین ترسو بی وجود
باید در راه احقاق حق خون داد