صدیقه کاظمی نیا گفت: روز جهانی زنبور عسل (World Bee Day) مصادف با روز ۲۰ مه میلادی برابر با ۳۰ اردیبهشت میباشد که در این روز آنتون جانشا، پیشگام زنبورداری متولد شد.
او هدف از این نامگذاری را شناخت نقش زنبورها و سایر گرده افشانها در اکوسیستم اعلام کرد و افزود: نقش زنبور عسل و تاثیرات مهم گرده افشانی زنبور عسل در توسعه پایدار کشاورزی بسیار مهم بوده که سبب تامین غذای بشر میشود.
مدیر کل دامپزشکی استان کرمان با اعلام اینکه در ۱۱ شهرستان استان در مجموع بیش از ۱ هزار زنبورستان و بیش از ۱۳۷ هزار کندو وجود دارد، اعلام کرد: همکاری و تعامل بیشتر بین زنبورداران و اداره دامپزشکی نقش مهمی در شناسایی و مبارزه با آفات و بیماریهای زنبورعسل و همچنین حفظ جایگاه مناسب تولیدکنندگان این حوزه دارد؛ بنابراین گزارش سریع هر گونه تلفات در کندو از سوی بهره برداران و مشاوره و بهره گیری از متخصصا ن دامپزشکی میتواند آسیبها و خسارتهای وارده به زنبورستانها را کاهش دهد.
او با اعلام اینکه مبارزه با بیماریهای زنبور عسل و جلوگیری از وارد آمدن خسارت به زنبورداران همواره یکی از اهداف دامپزشکی بوده است، بیان کرد: دامپزشکی با برنامههای مراقبت ویژه از گسترش بیماری در زنبورستانها جلوگیری میکند و بدین منظور برنامههای دقیق پایش، مراقبت و نظارت در زنبورستانهای شهرستان به همت کارشناسان دامپزشکی انجام میشود.
کاظمی نیا از انجام کلیه آزمونهای تشخیص بیماری در زنبور از جمله انگلهای نوزما و واروا در کمترین زمان در آزمایشگاههای دامپزشکی استان خبر داد و گفت: به زنبور داران توصیه میکنیم که هشدارهای بهداشتی اداره بهداشت و مدیریت بیماریهای طیور، زنبورعسل و کرم ابریشم را جدی بگیرند و از مصرف خود سرانه آنتی بیوتیکها و دیگر داروها در مبارزه با آفات و بیماریها خودداری کنند.
او افزود: استفاده از سموم و آفت کشهای غیراستاندارد و یا همزمانی مصرف سموم با فعالیت زنبورها، سبب مسمومیت و بروز تلفات در زنبورستانها میشود و از این رو رصد و پایش داروهای غیرمجاز از سوی ادارات دامپزشکی شهرستان برنامه ریزی شده واجرایی میشود.
مدیر کل دامپزشکی استان کرمان تصریح کرد: به زنبورداران توصیه میشود برای پیشگیری و کاهش خسارات ناشی از سم پاشیهای زمینهای کشاورزی پیش از استقرار در محل زنبورستان، هماهنگیهای لازم را با مالکان زمینهای کشاورزی برای اطلاع رسانی در خصوص زمان سم پاشی (حداقل ۱۰ روز قبل) انجام دهند، ضمن اینکه در صورت بروز مسمومیت، اقداماتی که به ترتیب اولویت میبایست انجام دهند، شامل: گزارش تلفات در اسرع وقت به اداره دامپزشکی شهرستان، دور کردن زنبورستان بلافاصله تا شعاع ۶ کیلومتر از منطقه سم پاشی، همچنین تغذیه کلنیها با شربت شکر یک به یک (یا رقیقتر) میباشد.
او گفت: زنبورداران به تغذیه زنبورها توجه ویژه داشته باشند و میزان رقت شربت خوراکی آنها را کنترل کنند.
کاظمی نیا بیان کرد: زنبورداران ضمن استفاده از موم کافی و سالم در کندوها، در مواقعی که زنبورها به لحاظ کمبود مواد غذایی تحت فشار هستند، از بچه گیری بی مورد خودداری کنند.
او بیان کرد: زنبورداران با شرکت در کلاسهای آموزشی دامپزشکی از تهدیدات بهداشتی آگاهی یابند، ضمن اینکه در صورت شک به بیماری جدید آن را بدون فوت وقت به اداره دامپزشکی گزارش کنند.