رضا علیخانی معاون عمرانی استاندار مازندران در نخستین همایش بهینه سازی مصرف گاز طبیعی و آیین بهرهبرداری نخستین اتاق کنترل و مانیتورینگ موتورخانههای حرارت مرکزی کشور در ساری با بیان اینکه سیستم فعلی موتورخانهها تا ۵۰ درصد تلفات انرژی دارد، گفت: با ایجاد اتاق کنترل و مانیتورینگ شدن موتورخانهها، تلفات ۵۰ درصدی انرژی به ویژ، گاز قابل کنترل است.
او مدیریت منابع گاز به عنوان مهمترین منبع انرژی در کشور را از اهمیت بالایی دانست و افزود: هرگونه نوسان در تولید و عرضه انرژی گاز میتواند پیامدهای مثبت و منفی به همراه داشته باشد و نمونه در زمستان ۱۴۰۱ با بحران انرژی مواجه بودیم، اما اجازه داده نشد تا در بخش خانگی خللی ایجاد شود.
علیخانی مدیریت در بخش انرژی گاز را مبتنی بر فناوری، دانش و خرد خواستار شد و گفت: مدیریت هوشمند و اثرگذار در بخش گاز وجود داشته باشد و مدیریت گاز باید تابع عرضه، تقاضا و مصرف باشد.
او با بیان اینکه در بخش عرضه عوامل مهمی همچون به روز بودن تجهیزات استخراج و تولید و در تقاضا دو موضوع مدیریت بهینه مصرف و دیگری پیشگیری از هدر رفت گاز مهم است، افزود: اصلاح الگوی مصرف در سطوح مختلف اجتماعی، کشاورزی، صنعتی و خانگی اجرایی شود.
علیخانی با اشاره به اینکه باید بین عرضه و تقاضای گاز توازن پایدار برقرار باشد و دولت نیز به خوبی تلاش میکند که تولید و انتقال را بهبود ببخشد، گفت: در ایام اوج مصرف گاز مازندران برای مصارف خانگی ۴۲ میلیون متر مکعب نیاز است و اگر در اوج مصرف این میزان وارد استان نشود مازندران به دلیل قرار داشتن در خط پایان دچار مشکل میشود.
او با بیان اینکه در مواقع برودت هوا افت گاز اتفاق خواهد افتاد، افزود: با تلاش جهادی مشکل کمبود گاز در پارسال مدیریت شد تا خط قرمز مدیریت استان یعنی بخش خانگی علی رقم افت فشار قطع نشود.
علیخانی با اشاره به اینکه افت فشار گاز موجب مصرف بالای برق میشود و با قطع شدن سی ان جی نیز مصرف بنزین افزایش مییابد، گفت: بحران پیش آمده زمستان پارسال به خوبی مدیریت شد و فراموش نشود که گاز، سوخت مایع، برق و آب جز سوختهای در هم تنیده هستند و مدیریت مصرف همه آنها مهم است.
او زیرساختهای استان برای توزیع گاز را در وضعیت نرمال دانست و افزود: مازندران از نظر زیرساخت مشکلی ندارد و پاسخگوی کشش نیاز و مصرف است، اما از شرکت ملی گاز انتظار میرود تدبیری در شبکه توزیع گاز اتخاذ کند تا مازندران در این بخش دچار مشکل نشود.
علیخانی متوسط مصرف انرژی در بخش ساختمانی در ایران را ۲/۶ دهم جهانی اعلام کرد و گفت: در کشور در بخش خانگی و تجاری ۴۰ درصد مصرف میشود و باید برنامه ریزی شود تا سالانه ۵ درصد از مصرف انرژی کاهش یاید در طرح بهینه سازی موتورخانه و ساخت مسکن نیز دقت شود.