بحران سالمندی در کشور با آسیبهای فراوانی همراه است که شاید مهمترین آسیب آن، توقف حرکت چرخ توسعه باشد. زیرا، توسعه و پیشرفت هر جامعهای نیازمند نیروی انسانی جوان است.
در همین حال، کاهش زاد و ولد؛ علاوه بر آسیبهای اقتصادی، میتواند تبعات زیانباری در عرصه تحکیم خانواده به دنبال داشته باشد. در واقع، ظهور خانوادههای تک فرزندی که از آن میتوان به عنوان خانوادههای سه نفره نام برد؛ یکی از ترکشهای کاهش زاد و ولد در کشور است.
وقتی، کمی دقیقتر به خانوادههای سه نفره نگاه میکنیم؛ به حقایق تلخ و ناگواری پی میبریم. حقایقی مثل بچههایی که از داشتن عمو، دایی، خاله و عمه محروم خواهند شد و آنها را از صله رحم محروم خواهد کرد.
به گفته کارشناسان حوزه جمعیت، اگر قرار باشد روند زاد و ولد در کشور به همین روال پیش برود؛ در سالهای نه چندان دور وارد سیاه چاله جمعیتی خواهیم شد که بیرون آمدن از آن، شاید غیر ممکن باشد. بنابراین، در فرصت ۷ سالهای که پیش روی خود داریم، باید به سمت افزایش موالید و جوانی جمعیت حرکت کنیم.
آسیبهای خانواده ۳ نفره
تک فرزندها کمتر با مشکلات مواجه شده و در معرض تجربه کردن شکست، ناکامی، رانده شدن و…، قرار نمیگیرند و شرایطی را که لازمه بلوغ روحی و روانی است، تجربه نمیکنند. در بسیاری از اوقات از آنجا که دنیای واقعی کاملاً مطابق میل و خواسته این کودکان و پاسخگوی توقعات آنها نیست، دچار سرخوردگی و ناسازگاری میشوند.
به علاوه فرزند سالاری مانع شکل گیری شخصیت فعال فرزند میشود. شخصیت فعال شخصیتی است که بر اساس آن، فرد نسبت به نگرش و رفتار خود هوشیار است، به راحتی تصمیم گرفته، کار خود را با اعتماد به نفس به پیش برده و آن را به اتمام نیز میرساند و کمتر دچار تردید میشود.
انزوا و افسردگی در خانوادههای تک فرزندی
روانشناسان متفق القول بر این عقیده اند که در خانوادههای تک فرزند، برخورداری از فضای زندگی خانوادگی ممکن نیست. گرایش به انزوا، افسردگی، ضعف در برقراری ارتباط با همسالان، توجه بیش از حد به بازیهای رایانهای و انفرادی، ترس یا تنفر از حضور در گروههای اجتماعی از جمله خصوصیات تک فرزندی است.
اگر قرار باشد روند زاد و ولد در کشور به همین روال پیش برود؛ در سالهای نه چندان دور وارد سیاه چاله جمعیتی خواهیم شد که بیرون آمدن از آن، شاید غیر ممکن باشد
زندگی در کنار برادر یا خواهر، روحیه جامعه گرایانه کودک را تقویت کرده و مدیریت در روابط اجتماعی را به وی میآموزد. هم دلی و هم سویی با افراد خانواده، عشق ورزی و سهولت در برقراری ارتباط با افراد هم سن در جامعه و مدرسه از اصلیترین ویژگیهای فرزندان خانوادههای دارای بیش از یک فرزند است.
محدودیت روابط اجتماعی در خانوادههای تک فرزندی میتواند دنیای روانی و اجتماعی افراد را محدود جلوه دهد و در این شرایط اگر مشکلی برای فرد به وجود ییاید، ممکن است پیامدهای تهدید کنندهای پدید آورد.
زیرا فرد میترسد با از دست دادن یک نقطه امید و اتکا نتواند به کانون دیگری چشم امید داشته باشد. همچنین وقتی روابط محدود است، جزئیات آن میتواند اشتغال ذهنی زیادی برای افراد ایجاد کند.
تبعات تک فرزند بودن
صابر جباری مدیره اداره جوانی جمعیت و سلامت خانواده وزارت بهداشت، با عنوان این مطلب که کودک تک فرزند همچون دیگر کودکانی که خواهر و برادر دارند، نمیتوانند با دیگران تعامل داشته باشند، گفت: کودک تنها در خانهای زندگی میکند که فضای کودکی وجود ندارد، زیرا همیشه تعداد بزرگسالان بیشتر از کودکان است و به دلیل ارتباط کمتر با کودکان و تماس بیشتر با بزرگسالان، نمیتواند مقتضای کودکی خود را بروز دهد و آن گونه که لازم است بچگی کند، لذا از نظر روانشناختی دچار اختلال میشود.
وی افزود: این کودکان به دلیل نداشتن خواهر و برادر فرصت تجربه برخی از احساسات و چگونگی کنترل و مدیریت آنها را پیدا نمیکنند و در مدرسه و سایر محیطهای اجتماعی دچار مشکلات ارتباطی میشوند و در مقایسه با کودکانی که در خانواده چند فرزندی بزرگ شدهاند، کمتر میتوانند از حقوق خود دفاع کنند.
جباری گفت: تک فرزندها به دلیل نداشتن الگویی از جنس مخالف در خانواده، آسیب پذیری بیشتر از لحاظ جنسی و روابط اجتماعی خواهند داشت.
تک فرزندها به دلیل نداشتن الگویی از جنس مخالف در خانواده، آسیب پذیری بیشتر از لحاظ جنسی و روابط اجتماعی خواهند داشتوی افزود: تبعات منفی از دست دادن تک فرزند بر جنبههای مختلف سلامت جسمی و روانی والدین، از جمله ابتلاء به افسردگی و بیماریهای مزمن بسیار بیشتر از خانوادههای چند فرزند است.
انقراض فامیل و بستگان درجه یک
شاید مهمترین آسیب خانوادههای ۳ نفره، از بین رفتن و انقراض اقوام و بستگان درجه یک باشد. نداشتن خاله، عمه، دایی و عمو، و در پی آن نداشتن بچههایی از جنس اقوام که بتوان با آنها گفتگو کرد، به تفریح و مسافرت رفت و…، به قدری آسیب زا خواهد بود که شاید به آسانی قابل درک نباشد. اما، واقعیت این است که نمیتوان زندگی بدون صله رحم را یک زندگی موفق دانست. زیرا، تنهایی افراد با آسیبهای زیادی همراه است که نمیتوان نسبت به این معضل بی اعتنا بود.
تصور کنید تک فرزند خانواده هستند و قرار است ازدواج کنید. آیا از خودتان نمیپرسید حالا باید کارت دعوت عروسی را برای چه کسی بفرستم؟!
مگر میتوان جشن و شادی را بدون اقوام درجه یک برپا کرد. بنابراین، در همان ابتدای زندگی مشترک، دچار افسردگی میشوید.
نقش مسائل اقتصادی در بروز خانوادههای تک فرزندی
تأمین نیازهای مالی برای داشتن یک زندگی بدون دغدغه مالی و اقتصادی، موضوعی است که نمیتوان آن را منکر شد. بنابراین، متولیان امور بایستی به این موضوع توجه داشته باشند که تشکیل زندگی مشترک و فرزندآوری، در کنار زمینههای فرهنگی، نیازمند توجه به مباحث اقتصادی نیز هست تا شرایط تشکیل خانواده را آسانتر سازد. قطعاً، فرهنگسازی بدون توجه به مسائل و مشکلات اقتصادی جوانان، نمیتواند به اجرای موفق جوانی جمعیت خوشبین کند.
افزایش سن ازداوج و کاهش فرزندآوری، دو مقوله به هم پیوسته هستند که نمیتوان آنها را جدا از یکدیگر مورد بررسی قرار داد. زیرا، به دنبال افزایش سن ازدواج، دیگر میل و رغبتی برای داشتن فرزند وجود ندارد و ما با زوجین سن بالا و بدون فرزند مواجه میشویم که شاید برخی از آنها حاضر شوند یک فرزند داشته باشند و در نهایت با ظهور خانوادههای ۳ نفر مواجه میشویم.
منبع: مهر
لعنت بر غرب پرستان.
هم اب و هم برق و هم گاز کمتر استفاده میشه و هم جاده ها شلوغ نمیشه
بدبختان و ناراضیان فعلی حاصل ازدواج و فرزنداوری نسل بی فکر قبلی هستن
بعد یادشون رفته خودشون توی چه خانواده هایی به دنیا اومدن و با چه وضعیتی بزرگ شدن
ایران با امکانات فعلی فقط میتونه ۳۰ میلیون رو حمایت کنه
اگه کشورهای عربی خلیج فارس هم جمعیتشان زیاد بود الان شبیه پاکستان و مصر و یمن و بنگلادش بودن
رشد اقتصاد و بورس
اخراجِ تمام اتباع بیگانه
گرانی. تورم،رکود،بیکاری،بی پولی،بچه این چیزها حالیش نیست
الان متاسفانه در خانواده ها شعار زن زندگی بدبختی، زن زندگی آوارگی، و زن زندگی..... ، یعنی دیگر ازدواج به نقطه صفر رسیده و متاسفانه دختران جامعه رسما از پسرها خواستگاری میکنن چون در خانواده خودی هم دیگر از داد و بیداد و پرخاشگری پدر خانواده بدلیل نبود درآمد و تامین غذا در رنج بسر میبرند.... مسولین محترم اندکی از زندگی رفاهی دست کشیده و ایران تنها تهران و بالای شهر نیس و....
تورم ،بیکاری ،...
بعدش هم خدا وکیلی الان آنهایی که سه یا چهار تا خواهر وبرادر هستند که از قبل بودن چند سال یکبار همدیگر را نمی بینند حالا یا مشگلات اقتصادی است یا فرهنگی من نمی دونم آن موقع با چه منطقی می شه این را پذیرفت که فرزند آوری کمک روحیه ای برای خانواده می آورد. اگر عزیزان وًضع اقتصاد را درست کنند وگرانی وتورم را حل کنند اگر فقط جوانان که موقع ازدواجشان است بتوانند راحت ازدواج کنند وحتی یک فرزند بیاورند جامعه ما دوبرابر جمعیتش افزایش پیدا می کند و مشگل تجار ودلالان مسکن که می ترسند فرزندانشان چند سال آینده نتوانند سر جمعیت را کلاه بگذارند حل خواهد شد چون آنها نگران برادر وخواهر برای بچه های ما نیستند نگران فروش آینده محصولاتشان هستند.وگرنه کشورهایی هستند با جمعیت کم بهترین زندگی رفاهی را دارند
راستی !
بالاخره نمایندگان مجلس که اول مجلس دنا پلاس گرفته بودند ،فیدیلتی شون رو طبق نوبتشان گرفتند یا خارج از نوبت ؟؟!!!!
تنها راه افزایش جمعیت شکوفایی اقتصاد و بورس است
و البته اخراج ملیونها اتباع بیگانه که دارند کشور را به سمت قحطی میبرند
هند و پاکستان و افغانستان و یمن و بنگلادش و مصر و اتیوپی هم ۷۰ درصدشون اضافه هستن
بابا بی خیال
مثل اینکه نفستون از جای گرم در میاد
با حقوق هشت میلیونی انتظار سه تا بچه دارین؟
فقط حرف میزنیم
بعدش تمام گرفتاری و هزینه به عهده پدر و مادر هاست
اگر می تونین تا سن ۲۰ سالگی هزینه بچه هارو بدید
همه بچه دوم و سوم و دهم هم میارن
بعد بچه آووردن کاری که واسه ما انجام نمیدید ، بیخود شعار ندید
الان بچه آووردن فقط واسه سرمایه دارها شد
سوار هواپیما هم فقط واسه سرمایه دار شد
مسافرت رفتن هم فقط واسه سرمایه دارها شد
ضمنا غذای خوب خوردن هم واسه سرمایه دارها شد
آدم گرفتار چند تا بچه بیاره، خودش با یک بچه به زور نیمرو می خورد اما با چندتا بچه انتظار اینه گوشت گوسفند هم سر سفره گرفتار باشه
خداییش حالا حرف من درسته یا مسئولین؟
منم اگر واسه تامین اینده بچم رانت تحصیل خارج از کشور و بورسیه و استخدام و پشتوانه مالی داشتم ده تا میاوردم جای یکی
از مهاجرت نخبگان جلوگیری کنید
از ورود مهاجران خارجی جلوگیری کنید
تک فرزندی در مناطق و خونواده های محروم رو اجباری کنید
۳۰ میلیون جمعیت مرفه و نخبه با محیط زیست سالم و آب و غذای کافی بهتر از ۱۰۰ میلیون ناراضی و گرسنه با محیط زیست آلوده اس
سطح توقعات واسه ازدواج رفته بالا دختر خانمها پسر های بدبخت رو عابر بانک میبینن
این طرح جوانی جمعیت رو میشه برام توضیح بدید
۱۰:۲۱ ۰۲ خرداد ۱۴۰۲
خوش به حالت عقل نداری راحتی
طرف میگه دارم با مدرک مهندسی کارگری میکنم تو میگی برو خودت پول در بیار دامداری کن...!
نسل مثل تو همون منقرض بشه بهتره
نمی تواند بند شلوار ت نگهداری و بوق
قانون تک فرزندی بایستی برای خونواده های فقیر علمی و مالی اجباری بشه بقیه هممختارن هرچقدر میخوان بچه داشته باشن
کسی که فقط واسه کشور سربار و مصرف کننده درست میکنه به چه دردی میخوره؟
با این گرونیا و اجاره مسکنا داریم جم میکنیم برگردیم خونه باباهامون.
خخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخ
علت كاهش تولد چيه؟!
گریه نکن
من دو نمونه در خانواده دارم ،
یکی سرپرست کارگر است ،
یکی سرپرست پزشک است ،
ولی هر دو مورد شخصی است و
یک تفکر یا مکتب نیست .
۸۰ درصد جمعیت کشور اگر شرایط کشور خوب باشد ازدواج خواهند کرد و حد اقل دو بچه خواهند داشت که کافی خواهد بود.
الان حدود سی میلیون جوان در سن ازدواج هستند یا ازدواجشان دیر شده.
اگر بی تدبیری مسئولین نبود و الان با مسکن متری پنجاه میلیون به بالا و گوشت کیلویی ۳۸۰ هزار و خودروی بنجل تولید داخل یک میلیاردی و ..... مواجه نبودیم ،همگی ازدواج کرده بودند و طی کمتر از پنج سال هر زوجی دو فرزند آورده بود و طی پنج سال حد اقل ۳۰ میلیون نفر به جمعیت کشور اضافه شده بود.
سنگ بنای این بحران و مصیبت ، ناکارآمدی مسئولان است.
اینا احتمالا دغدغه اینو دارن که سرباز خونه های اجباری خالی بشه ، اموالی که احتمالا از صندوق های بازنشستگی دوستان به فنا دادن رو میخوان با افزایش زاد و ولد جبران کنند
از اتباع خارجی هم که نمیتونن سربازی بیگاری بکشن ، اونا اینجا حال میکنن
وگرنه کشوری با این سطح تورم و بیکاری ، با این محدودیت و بحران آبی ، با مدیران فشلی که تو نون خوردن همین جمعیت فعلی هم موندن ، رو چه به افزایش جمعیت
تا کی خرابکاری مسئولین رو مردم باید با نجابت و تحمل سختی جبران کنن
اما نگرانیم که یکی دو سال دیگه قیمت موتور هم به پانصد میلیون تومان برسه!!!
ما با اجاره نشینی 1 کی هم نمیتونیم بیاریم
مردم ،توبو الی الله ... دهه شصت نه جارو برقی بود نه یخچال تک و دو قلو بود نه ظرفشویی بود و نه لباسشویی ولی مردم بی حیا و بی ایمان نبودن ... فرهنگ نحس و نجس و وحشی غربی بر مردم ما چیره گشت . جوونای عوام الناس را ببینید . از سرو وضعشون میشه فهمید که اینا در چه جهل و گمراهی هستن ... دیگه ما از صبوری داریم پاره میشیم .خدایا مهدیت را برسان
فرزندآوری به اقتصاد ربطی نداره؟ دهه شصتی ها که زیاد بودن الان خیلی خوشبختن؟ یه مشت عقده ای شدیم که از بچگی هیچی نداشتیم.
در ضمن در فرهنگ غربی تعداد فرزند خیلی هم زیاده و علاوه بر بچه ی خودشون بچه های بی سرپرست هم به سرپرستی میگیرن.
اگر قرار باشه فرزندی به دنیا بیاد و تو سیستمی بزرگ بشه که در نهایت توسط افرادی با طرز تفکر شما اداره میشه، همون به دنیا نیاد بهتره