برخی از کارشناسان عقیده دارند که، کاهش دبی چشمه در فصل تابستان، یخزدگی در فصل زمستان و کدورت گاه و بیگاه آن به ویژه در فصل بهار آب شدن برفها و پاییز حکایت از آن دارد که دیگر نمیتوان به چشمه کوهرنگ به عنوان یک منبع پایدار تکیه کرد و طرح آبرسانی به نیمی از جمعیت استان برای جلوگیری از شکلگیری چندین باره بحران آب در استان باید هر چه سریعتر بهرهبرداری شود.
پیش از این نیز در مرداد پارسال آب چشمه کوهرنگ به عنوان یکی از منابع اصلی تامین آب شرب مردم شهرکرد گلآلود و برای روزها از دسترس خارج شد.
بیشتر بخوانید
هر چند با اجرای طرحهای پدافندی بحران شکل گرفته در کوتاهترین زمان رفع شد، اما تکرار این گلآلودگی در پی بارشهای بهاره امسال و کافی نبودن طرحهای پدافندی برای جبران کدورت آب رها شده در لولهها ثابت کرد که بهرهبرداری از طرحهای آبرسانی لازم و ضروری است.
در روزهای پایانی اردیبهشت امسال نیز بخشی از مناطق شهرکرد که از چشمه کوهرنگ سیراب میشد دچار کدورت آب شرب شد که باعث شد برخی از مردم این مناطق پیگیر رفع این کدورت آب شرب محل خود باشند.
مدیر روابط عمومی شرکت آبفای چهارمحال و بختیاری گفت: در همان ابتدا با انجام اقدامات لازم روند کاهشی کدورت آب کوهرنگ آغاز شد و پس از چند روز به سطح پایدار رسید.
آقای متقی افزود: تلفن ۱۲۲ بصورت شبانه روز پاسخگوی گزارشات مردم درخصوص آب استان است.
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار چهارمحال و بختیاری از توزیع آب آشامیدنی بسته بندی در مناطقی که آب شرب آنها کدر است خبر داد.
آقای حیدری گفت: بارشها و ذوب برف موجب کدورت چشمه کوهرنگ شد.
وی افزود: در مناطقی که کدورت آب زیاد است اهالی میتوانند آبهای معدنی بسته بندی شده دریافت کنند.
مدیرکل دفتر مدیریت بحران و پدافند غیرعامل وزارت نیرو با اشاره به رفع کدورت آب شرب شهرکرد، گفت: میزان کدورت آب چشمه کوهرنگ با انتقال آب به تصفیهخانهای در ۱۵ کیلومتری شهرکرد و بکارگیری تمهیدات لازم کاهش یافت.
سیداعتضاد مقیمی افزود: آب چشمه کوهرنگ در روزهای گذشته به دلایلی، چون ریزش جدارههای آهکی چشمه، دچار کدورت شد، بر این اساس به منظور تأمین آب شرب سالم و پایدار از مسیرهای دیگر آب شرب موردنیاز این شهر تأمین شد.
وی ادامه داد: میزان کدورت آب چشمه کوهرنگ با انتقال آب به تصفیهخانهای در ۱۵ کیلومتری شهرکرد و بهکارگیری تمهیدات لازم کاهش یافت.
مدیرکل دفتر مدیریت بحران وزارت نیرو با بیان اینکه کدورت آب چشمهها به دلایل مختلف اعم از تغییرات اقلیمی و طبیعی به طور معمول هر ساله در مناطق مختلف کشور رخ میدهد، خاطرنشان کرد: تلاش میشود در چنین شرایطی با بهرهمندی از سایر امکانات آب شرب سالم و مورد نیاز مردم تأمین شود.
مقیمی خاطرنشان کرد: هماکنون با توجه به شرایط فعلی آب چشمه کوهرنگ در کنار تأمین ۱۲۰ لیتر آب در ثانیه از تصفیهخانه ۱۵ کیلومتری شهرکرد، ۳۲۰ لیتر آب در ثانیه از طریق چاههای آب و ۲۰۰ لیتر در ثانیه از مسیر دیگری، آب شرب مورد نیاز هموطنان ساکن در شهرکرد تأمین میشود.
لازم به توضیح است که به طور معمول در پی کدورت آب در مناطق مختلف، در کنار بهرهمندی از امکانات مختلف برای انتقال آب شرب سالم و پایدار، عملیات آبرسانی سیار به مردم نیز صورت میگیرد؛ بر این اساس در شهرکرد واقع در استان چهارمحال و بختیاری نیز در پی کدورت آب چشمه کوهرنگ عملیات آبرسانی سیار فعال شد.
آقای احمدی رئیس مرکز بهداشت چهارمحال و بختیاری از نظارت کامل بر آب آشامیدنی خبر داد و افزود: تاکنون از نمونههایی که گرفته شده هیچ گونه آلودگی در سطح شهر و مصرف کنندگان خانگی و تجاری گزارش نشده و آب از لحاظ میکروبی عاری از میکروب است.
وی افزود: وضعیت آب آشامیدنی شهرکرد، کوهرنگ و فارسان به گونهای است که یک نسخه واحد برای این آبها که کاملا بهداشتی است یا نیست نمیتوان در نظر گرفت و در برخی نقاط کدورت آب گزارش شده و بر اساس استانداردی که باید وجود داشته باشه کدورت بیش از حد مجاز است.
رئیس مرکز بهداشت استان اضافه کرد: در چندین نقطه که کدورت وجود دارد شرکت آب و فاضلاب استان متعهد شده است که آبرسانی را انجام دهد.
آقای احمدی توصیه کرد: در صورت کدورت آب هم استانیها به یکی از سه روش جوشاندن آب کدر به مدت ۵ دقیقه، کولر مادر یا از آب بسته بندی در حال توزیع استفاده کنند.
وی گفت: سلامت آب خط قرمز مرکز بهداشت است و مرتب رصد میشود به محض آلودگی میکروبی به آب فاضلاب اطلاع داده میشود.
رئیس مرکز بهداشت چهارمحال و بختیاری افزود: هم استانیها هر گونه گزارش کدورت آب را با شماره ۱۲۲ درمیان بگذارند تا بلافاصله آب شرب آنها تامین شود.
استاندار چهارمحال و بختیاری با اشاره به توجه جدی دولت به توسعه زیرساختهای استان گفت: دولت سیزدهم زمینه تامین آب شرب پایدار برای این استان را فراهم کرد.
غلامعلی حیدری در نشست شورای اطلاعرسانی چهارمحال و بختیاری افزود: این استان به دلیل خشکسالی دچار تنش آبی و خشکسالی بوده است.
وی تصریح کرد: در سفر رئیسجمهور به چهارمحال و بختیاری در خردادماه پارسال نگاه ویژهای به طرحهای آبرسانی استان شد و نخستین نگاه در این زمینه، این بود که رئیسجمهور و مسئولان ملی در جریان واقعیت بحران و تنش آبی چهارمحال و بختیاری قرار گرفتند.
حیدری اظهار داشت: در این زمینه باید یک کار علمی انجام میشد و از کار سطحی خودداری میکردیم، از اینرو طرح جامع آب چهارمحال و بختیاری با برنامههای کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت مورد تاکید قرار گرفت که در افق چندین دههای، تامین آب پایدار استان اجرایی شود.
استاندار چهارمحال و بختیاری اظهار داشت: در یکی از مهمترین طرحها برای رفع چالش بیآبی و کمآبی در استان، اجرای طرح تامین آب نیمی از جمعیت استان در دولت سیزدهم تسریع شد. ۱۱۶ کیلومتر طول اصلی این شبکه و تصفیهخانه مدرن و بروز در این طرح نصب شده است و ۱۳۷ کیلومتر نیز لوله فرعی در آن دیده شده تا آب شرب مورد نیاز ۴۵۰ هزار نفر را تامین کند.
حیدری اظهار داشت: اعتبارات لازم در دولت سیزدهم برای اجرای این طرح مهم آبرسانی در چهارمحال و بختیاری اختصاص داده و هفت جلسه با حضور معاون اول رییس جمهور در این زمینه برگزار شد و یک هزار میلیارد تومان اعتبار برای آن اختصاص یافت که ۴۰۰ میلیارد تومان در سال ۱۴۰۰ و ۶۰۰ میلیارد تومان هم اعتبارات سفر به دستور رییسجمهور اختصاص یافت.
به گفته وی، در راستای تامین آب پایدار، اجرای تصفیهخانه این طرح به سرعت در حال اجرایی است و اگر سرمای زمستان نبود تصفیهخانه زودتر وارد مدار میشد؛ هر چند تصفیهخانه موقت در مسیر فعال شد که اگر این تصفیهخانهها نبود، در زمستان این مسیر با چالش جدی آب روبرو میشد.
به گفته وی، طرح آبرسانی نیمی از جمعیت چهارمحال و بختیاری یک طرح اصولی است و در چند دهه دیگر، مرکز استان و شهرها و روستاهای در مسیر دچار تنش آبی نخواهند شد.
وی ادامه داد: برای آبرسانی به روستاهای چهارمحال و بختیاری نیز دولت سیزدهم طرح جهاد آبرسانی را آغاز کرده و ۲۰۰ روستای استان در طرح جهاد آبرسانی تامین آب شرب پایدار میشوند تا دیگر با تانکر به این روستاها آبرسانی نشود.
به گفته وی، تامین آب پایدار چهارمحال و بختیاری با دریافت مجوزهای لازم و پیگیری مستمر صورت گرفت و اکنون در حال انجام است تا تنش آبی استان رفع شود.
به گفته وی، سد باباحیدر نیز پس از سالها که با کُندی و حتی توقف همراه شده بود، در این دولت با حضور قرارگاه خاتمالانبیاء به صورت جدی در حال اجراست و این سد امسال آبگیری میشود تا آب پایدار برای شهرستان فارسان تامین شود.
حیدری گفت: عملیات احداث سد آقبلاغ در شهرستان بروجن نیز با حضور قرارگاه اجرایی شده است تا مشکل جدی کمبود آبی این شهرستان رفع شود.
استاندار چهارمحال و بختیاری آبرسانی سیار در سردشت لردگان در کنار آبشار را یادآور شد و گفت: جهاد آبرسانی در این شهرستان آغاز شده و ۵۰ درصد روستاهای خانمیرزا جهاد آبرسانی در حال اجراست.
حیدری اظهار داشت: در روستاهایی که تنش آبی وجود دارد با حضور قرارگاه امام حسن (ع) طرح آبرسانی اجرا میشود.
سرپرست هماهنگی امور عمرانی استانداری چهارمحال و بختیاری، تامین آب پایدار را از مهمترین برنامههای استان طی ۲ سال اخیر عنوان کرد و گفت: در همین راستا هفت طرح آبرسانی در دست اجراست.
علی حیدری اظهار کرد: حدود ۸۰ درصد آب مصرفی در استان از محل منابع زیرزمینی تامین میشود و در سالهای گذشته اجرای طرحهای آبرسانی با استفاده از منابع سطحی مغفول مانده بود از همین رو اجرای طرحهای آبرسانی به جد در دستور کار دولت سیزدهم قرار دارد.
وی ادامه داد: تسریع در اجرای طرح آبرسانی به نیمی از جمعیت استان، انتقال آب سد باباحیدر، اجرای طرح نهضت آبرسانی به روستاها به همت قرارگاه امام حسن (ع) و اجرای سدهای گهرو، آقبلاغ، خرسان و چشمه علی از مهمترین طرحهای آبرسانی استان به شمار میرود.
سرپرست هماهنگی امور عمرانی استانداری چهارمحال و بختیاری در ادامه به کدورت آب شرب برخی مناطق شهرکرد نیز اشاره کرد و گفت: این مشکل اگرچه سال گذشته نیز رخ داد و با طرحهای پدافندی آن را مدیریت کردیم، اما امسال نیز این مشکل تکرار شده و یک تیم کارشناسی در محل چشمه در حال بررسی این چالش است.
حیدری تاکید کرد: میزان کدورت آب چشمه طی روزهای اخیر به ۲۵۰ NTU رسیده است و تصفیهخانه خُلک که در مسیر انتقال آب قرار دارد و توانایی رفع این میزان کدورت را ندارد.
وی با اشاره به تلاش شبانهروزی مسئولان برای رفع این مشکل، گفت: توزیع آب بین محلاتی که با مشکل کدورت آب مواجه هستند در دستور کار قرار گرفته و علاوهبر آن پیشبینی میشود ظرف یکی دو هفته آینده آب چشمه دیمه به شهرکرد منتقل شود و بهرهبرداری از تصفیهخانه طرح آبرسانی به نیمی از جمعیت استان در کوتاه مدت این مشکل را برطرف کند.
سرپرست هماهنگی امور عمرانی استانداری چهارمحال و بختیاری اضافه کرد: برای تامین آب پایدار برای شهرکرد در میانمدت نیز انتقال آب از سد غدیر باباحیدر در نظر گرفته شده و در بلندمدت (حدود یکسال آینده) تصفیهخانه کوانک پیشبینی شده است.
حیدری با قدردانی از صبوری مردم شهرکرد در مواجه با کدورت آب شرب، ادامه داد د: تمام تلاش مسئولان رفع این مشکل است و امید میرود در کوتاهترین زمان برطرف شود.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای چهارمحال و بختیاری گفت: پیشبینی میشود مطالعات طرح جامع آب استان امسال نهایی و برای تصویب به وزارت نیرو ارسال شود.
فردوس کریمی افزود: هماکنون با افزایش جمعیت و کاهش آورد رودخانهها مواجه شدهایم و وزارت نیرو برای تناسب عرضه و تقاضا در حوضه آب تلاش میکند.
وی با اشاره به اینکه طرح آبرسانی به نیمی از جمعیت استان تصریح کرد: خط انتقال و تاسیسات این طرح به طول ۱۱۸ کیلومتر برای تامین آب آشامیدنی ۴۵۶ هزار نفر از جمعیت چهارمحال و بختیاری است و این طرح ۱۳۷ کیلومتر خط انتقال فرعی دارد که تا ۲ ماه دیگر تکمیل و بهرهبرداری میشود و به پنج تا ۶ هزار میلیارد ریال اعتبار دیگر نیاز دارد.
کریمی خاطرنشان کرد: مناقصه تصفیهخانه این طرح با ظرفیت ۱.۷ مترمکعب بر ثانیه و اعتبار یکهزار و ۳۲۰ میلیارد ریال برگزار شده و در حال نصب تجهیزات است و در این طرح سه ایستگاه پمپاژ وجود دارد که در مجموع برای این طرح ۱۶ هزار میلیارد ریال هزینه شده و کل طرح به پیشرفت فیزیکی ۹۵ درصد رسیده است.
هنوز کدورت وجود داره نیمی از مردم استان هم دارن با سختی تمام اب خوردن خود را فراهم می کنند
یاد حرف یکی از نمایندگان در چند سال گذشته افتادم که گفته بود یک میلیون نفر فدای ده میلیون نفر
اگر استانی ده درصد آب کشور را داشته باشد و در گیرمشکلات آبی باشد و مردمش آب کدر بنوشند این از بی عرضگی همه نمایندگان و مدیران و مسولان و وزارت نیروست
که از استانی با استعداد فراوان در همه زمینه ها و زرخیز اینگونه ضعفها و کم کاری های فراوانی آشکار شود
قضاوت باشما!!
این کند کاری مسولان استان و کشور نابخشودنی است
برای شهرستانی که خود سرچشمه سه رود بزرگ ایران است نداشتن آب برای دشت هایش و و وجود دشتی خشک همچون دشت زرین نهایت کم کاری و بی توجهی بعضی مدیران و مسولان و وزارت نیرو را میرساند
این خواسته مردم روستاهای دشت زرین است که به این دشت هم آبرسانی شود و واقعا گناه است که آب در کوزه و ما تشنه لبان بگردیم
این استان سرچشمه سه رود و دریاچه های بزرگ کارون و دز و زاینده رود است
شهرستان کوهرنگ بختیاری با سرچشمه بودن سه رود بزرگ ایران ،خود دارای دستهای خشک و روستاهای بدون آب پایدار و شیرین و بهداشتی است و این ضعف مسولان شهرستان و استان و کشور را میرساند
این کمترین حق منطقه بختیاری سردسیر است
فرصت سوزی مسولان و نمایندگان در تاریخ ثبت خواهد شد
آوردن آب از دریاچه بزرگ سد کارون چهار واقع در استان و حوزه کارون مان به شهرها و دستهای استان است
در ضمن ریختن آبهای شیرین زاگرس به دریاها و باتلاق و مرداب گناه و اشتباه بزرگی است
یادمان نرود ما در کشوری خشک و نیمه خشک زندگی میکنیم