معاون وزیر کار از بازنگری آیین‌نامه مشاغل سخت و زیان آور خبر داد و گفت: پیشنهاد حذف خبرنگاری از مشاغل سخت و زیان آور را رد کردیم.

انسان در محیط کار با عوامل فیزیکی، شیمیایی، بیولوژیکی، مکانیکی و ارگونومیکی مواجه است و اگر مقدار این عوامل بیشتر یا کمتر از حدود تحمل بدن باشد، فشار‌ها و تنش‌های بیش از ظرفیت‌های طبیعی چه در بعد جسمانی چه در بعد روانی به بدن انسان وارد می‌شود. نتیجه تحمیل شرایط کار بالاتر از ظرفیت طبیعی بدن موجب بروز انواع بیماری‌های شغلی و عوارض ناشی از آن می‌شود.

بر اساس تبصره ۲ ماده ۷۶ قانون تامین اجتماعی، کار‌های سخت و زیان‌آور مشاغلی هستند که در آن‌ها عوامل فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی محیط کار غیر استاندارد بوده و فرد با انجام آن کار، فشار جسمی و روانی بیش از ظرفیت طبیعی بر او وارد شود که در اثر آن به بیماری و عوارض آن مبتلا شود.

ماده ۱ آیین نامه مشاغل سخت و زیان‌آور این مشاغل را که به آن‌ها سختی کار تعلق گرفته به دو دسته تقسیم کرده است:

الف – مشاغلی که صفت سخت و زیان آور با ماهیت شغلی وابستگی دارد، اما می‌توان با به کارگیری تمهیدات بهداشتی، ایمنی و تدابیر فنی مناسب توسط کارفرما سختی و زیان آوری آن‌ها را حذف کرد.

ب- مشاغلی که ماهیتاً سخت و زیان آور بوده و با به کارگیر تمهیدات بهداشتی، ایمنی و تدابیر فنی کارفرما، صفت سخت و زیان آوری آن‌ها کاهش یافته، ولی کماکان سخت و زیان آوری آن‌ها حفظ می‌شود.

در واقع برخلاف مشاغل گروه الف که با بکارگیری تمهیدات ایمنی و تلاش کارفرمایان سختی کار کاهش می‌یابد، مشاغل گروه "ب" ماهیتا سخت و زیان آور هستند و صفت سخت و زیان آوری در ذات آن‌ها وجود دارد.

درباره دسته اول می‌توان عمده مشاغل صنعتی را مثال زد که کارفرما تجهیزات ایمنی را برای کارگران فراهم نکرده باشد. مثلا کارگر یک کارگاه جوشکاری، نیازمند تجهیزات ایمنی از قبیل عینک مخصوص است و کارفرما وظیفه دارد آن را برای کارگر فراهم کند. دسته دوم مشاغلی که سخت و زیان‌آور بودن جزو جدا نشدنی آن شغل‌هاست و رعایت مسائل ایمنی از سخت و زیان آوری آن‌ها کم نمی‌کند. به عنوان مثال کارگرانی که در معادن یا روی دکل‌ها یا پست‌های انتقال برق کار می‌کنند.

در حال حاضر کار‌های مرتبط با حفر قنات و چاه، مشاغل مرتبط با کوره‌های مذاب، عملیات مربوط به جمع آوری و دفن زباله‌ها، کار در فضا‌هایی که ارتعاشات صوتی حاکم بر محیط بر سیستم شنوایی آسیب‌رسان است، کار‌های مرتبط با سمپاشی و ضدعفونی کردن، کار غواصی که تحت فشار غیرطبیعی محیط باشد و کار‌هایی که در معرض تشعشات رادیواکتیو هستند از جمله مشاغل سخت و زیان آور به شمار می‌روند.

در همین راستا علی حسین رعیتی فرد معاون روابط کار وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی از بازنگری آیین نامه مشاغل سخت و زیان آور خبر داد و درباره احتمال حذف برخی شغل‌ها گفت: آیین نامه در شورای عالی حفاظت فنی به پایان رسیده و رأی گیری شده است. رشته یا شغلی را حذف نکردیم فقط در نحوه اجرایش تفاوت‌هایی ایجاد شده است.

بازنگری آیین‌نامه مشاغل سخت و زیان‌آور

وی با بیان اینکه آیین نامه هنوز به تصویب نهایی نرسیده است، توضیح داد: بازنگری در آیین‌نامه انجام شده، ولی چون باید به کمیسیون دولت برود تا روی آن بحث شود و مورد بررسی مجدد قرار بگیرد، هنوز چیزی نهایی نشده است، زیرا برخی سازمان‌ها و دستگاه‌ها مثل سازمان تامین اجتماعی ممکن است پیشنهاداتی داشته باشند؛ بنابر این هنوز نهایی نشده است.

به گفته معاون روابط کار وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، در بازنگری آیین‌نامه، شغلی حذف نشده، ولی قرار شده است که گروه "الف و ب" دقیق‌تر مورد بررسی قرار گیرند.

رعیتی فرد همچنین درباره حذف شغل خبرنگاری از مشاغل سخت و زیان آور گفت: این پیشنهاد مطرح بود، ولی قبول نکردیم و رد شد.

وی در پاسخ به این پرسش که آیا "خبرنگاری" از گروه "ب" به گروه "الف" تغییر یافته است یا خیر؟ گفت: شما خبرنگاران مشکلی ندارید.

پیشتر در صد و هشتاد و دومین جلسه شورای عالی حفاظت فنی وزارت کار و در راستای سیاستگذاری کار‌های سخت و زیان آور موضوع ماده ۷ آیین‌نامه مشاغل سخت و زیان آور، مشاغل "ملوانی و صیادی" مشمولین قانون کار با موافقت اکثریت آرا در گروه "ب" مشاغل سخت و زیان آور قرار گرفت.

همچنین در یکصد و چهل و نهمین نشست شورای عالی حفاظت فنی با تصمیم اعضا، شغل عملیاتی "آتش‌نشانی" در ردیف گروه "ب" مشاغل سخت و زیان آور قرار گرفت.

سوابق کار در کار‌های سخت و زیان آور یک و نیم برابر محاسبه می‌شود و افرادی که در مشاغل سخت و زیان آور و طاقت فرسا ۲۰ سال سابقه کار متوالی یا ۲۵ سال سابقه کار متناوب را داشته و حق بیمه سابقه مزبور را به سازمان تامین اجتماعی واریز کرده باشند می‌توانند تقاضای بازنشستگی خود را ارائه کنند.

کارفرمایان کارگاه‌های مشمول قانون تامین اجتماعی مکلفند قبل از آن که کار‌های سخت و زیان آور را به کارگران خود محول کنند، معاینات پزشکی لازم را انجام داده و کارگران را از لحاظ قابلیت و استعداد جسمانی متناسب برای نوع کار بسنجند و به صورت دوره‌ای معاینات پزشکی را تکرار کنند. کارگران مشاغل سخت از مرخصی سالانه بیشتر برخوردار بوده و در بحث بازنشستگی شرایط خاص بازنشستگی پیش از موعد را دارند. ساعات کار مشاغل سخت و زیان آور نباید از شش ساعت در روز و ۳۶ ساعت در هفته تجاوز کند.

 ماده ۷۶ قانون تامین اجتماعی به بازنشستگی پیش از موعد توجه داشته و هدف آن حمایت از سلامت افراد پس از بازنشستگی است. مشاغل سخت و زیان آور به دلیل شرایط حساس زیر ذره‌بین قانون قرار دارند و از آنجا که کارگران این مشاغل همواره در معرض خطرات جدی هستند، قانون رویکرد حمایتی از این دسته کارگران را در پیش گرفته است.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۷
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۳۱ ۲۲ خرداد ۱۴۰۲
سلام آیاغسال یاغساله جزسخت وزیان آوراست لطفا توضیح داده شود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۱۶ ۱۹ خرداد ۱۴۰۲
سنگ بزرگ علامت نزدن هست.در صورتی کاهش سنوات ارفاقی برای مشاغل سخت جواب میدهد که مثل قبل محدودیت سنی وجود نداشته باشد ولی با یک تفاوت که حداکثر سابقه سنوات در عدد ۳۰ روز حقوق در ماه ثابت بماند یعنی شخص با ۲۳ سال متوالی در مشاغل سخت با ۳۰ روز حقوق در ماه بازنشسته شود بدون محدودیت سنی ولی اگر سابقه شخص حتی تا ۳۰ سال بالا برود باید همان ۳۰ روز حقوق در ماه شامل او شود و نه بیشتر. یعنی نه ۳۱ روز یا ۳۲ روز یا ۳۳ روز یا ۳۴ روز یا ۳۵ روز در ماه. به عبارت دیگر وقتی ۷ سال سنوات ارفاقی جواب میدهد که سقف سابقه تامین اجتماعی که ۳۵ روز در ماه است برای مشاغل سخت به ۳۰ روز حقوق در ماه تبدیل شود. زیرا وقتی کسیکه حتی تا سی سال کار نکرده چرا باید ۳۵ روز حقوق در ماه شاملش بشود.و همه تقصیرات به خاطر مشاغل سخته که به تامین اجتماعی و اعضای ان فشار اورده باید بازنشستگی در مشاغل سخت تامین اجتماعی مثل بازنشستگی در مشاغل سخت دولتی با ۲۵ سال سابقه و حداکثر ۳۰ روز حقوق در ماه شود و همچنین بدون محدودیت سنی باشد. یک کلام ختم کلامو حواشی . قانون مشاغل سخت در تامین اجتماعی را ۲۵ ساله کنید با سقف حقوق ۳۰ روز در ماه و محدودیت سنی هم نباشد اخه این چیه که میگن ۲۳ سال و ۵۰ سال سن این دو با هم نمی گنجد و در تناقض با هم هستن.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۶:۰۱ ۱۶ خرداد ۱۴۰۲
عشایر ها پرورش دهندگان زنبور عسل ،در بیابان بدون آب بهداشتی و برق و یخچال و کولر بدون حمام و توالت ، و بدون ذره ای امکانات به تولید گوشت و عسل مشغولند آنها بیمه که اصلا نیستند دیگه چه رسد به تخفیف بیمه ، نیش های دردناک و آلودگی که دامها دارند بسیار خطرناکه، خطر نیش مار و عقرب و رتیل تهدیدشان میکند و شبها دمای زیر پنج درجه وقتی در خیمه چادر خوابیده اند باعث سرماخوردگی و غیره میشه، اما افسوس که این گروه ضعیف و فقیر بیمه که اصلا نیستند چه رسد به تخفیفات
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۱۲ ۱۶ خرداد ۱۴۰۲
جوشکاران اسکلت ساختمانی در عرض ۱۵ سال واقعا فرسوده میشوند و هم از نظر کمر و زانو و هم از نظر دود شیمیایی ، ناشی از جوش بسیار در رنج و بیماری قرار میگیرند و زود تر از بقیه ی مشاغل فرسوده میشوند خدایی هست خودش شاهده در گرمای تابستان و در ارتفاع و داغی خود آهن و گرمای جوشکاری و دود ناشی از ان واقعا سخته
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۰۶ ۱۶ خرداد ۱۴۰۲
سلام خدا وکیلی این موضوع مطرح کنید بعضی از کارخانه ها جز مشاغل سخت و باید سختی کار در نظر گرفته شود ولی معلوم نیست که کارفرما چه برشی در اداره کار اون شهر دارد که شکایت دکنیم جواب منفی هست آیا این عدالت است
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۵۲ ۱۵ خرداد ۱۴۰۲
پیک موتوری سخته
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۵۱ ۱۵ خرداد ۱۴۰۲
معلمان
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۳۱ ۱۵ خرداد ۱۴۰۲
عکس بالا زدی واقعا اين شغل کارگر معدن نانش خوردن داره عکس نگاه کنید چقدر عزیز هست با جان دل قطار سنگ هل میده اين نان حلال است قربون برم هم شغل من کارگر ساختمانیم
Iran (Islamic Republic of)
مریم
۲۳:۲۸ ۱۵ خرداد ۱۴۰۲
مشاغل سخت زیاده
اماسختتر کار درشب ،انهم مرزبانی در بیابانها و کوهها
کارشیفت شب در اتفاقات بیمارستان ها هم وحشتناک هم سخت
باید پای حرف های این دوقشر بنشینید که عمق سختی کار درک کنید به نطرم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۲۴ ۱۵ خرداد ۱۴۰۲
روز هز چی هم کار سخت باشد
اما به به پای کار درشب نمیرسد
به خصوص کار در اتفاقات بیمارستان

،مرزبانی در جاهای خلوت مرزبانی در بیابانها و کوهها
مرزبانی در بیابانها و کوهها و کارشیفت شب در اتفاقات بیمارستان
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۲۲ ۱۵ خرداد ۱۴۰۲
با سلام و خسته نباشید ایا پمپ بنزین هم جز سختی کارهستند؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۲۰ ۱۵ خرداد ۱۴۰۲
سختترین کار کار در شب هست و سخت تر از سخت باید بروید ببینید و فیلم بسازید کار در انفاقات بیمارستان هست
هم باید کار کنی ،به مریض برسی
هم از حمله اطرافیان مریض در امان باشی
شخصیت واقعی ادم ها در انفاقات بیمارستان مشخص میشود
همه طلبکار
Iran (Islamic Republic of)
Ramin
۲۳:۰۹ ۱۵ خرداد ۱۴۰۲
راهبری قطارهای شهری(مترو)پر استرس ترین شغل دنیا و یکی از پرضررترین شغل های دنیا(بدلیل میدان مغناطیسی و تشعشعات)
Iran (Islamic Republic of)
اکبرعادل دهنوی
۲۳:۰۸ ۱۵ خرداد ۱۴۰۲
رانندگان را دریابید. همه آنها بیمارند. چاره ای ندارند. که خود را سالم نشان دهند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۱۳ ۱۵ خرداد ۱۴۰۲
کارمن سخت وزیان آورتاییدشد ورونش یکسال برای منه کارگرطول کشید وبه محض اطلاع یافتن کارفرما خداشاهده درعرض۳روز جلوشوگرفتندوتلفنی بهم گفتندآقا تایید نیست این است مملکت ما عدالت علی بله وقتی شما تومجلس بدون تحقیق جلسه گذاشتین و۵۰ساله راتصویب کردین والان اینجوری خدامن شاهد دوست وهمکارم دراثر نشستن وجوشکاری روزانه اشعه روی بدنش تاثیرگذاشت واگر۲۰ساله باسختی کاربازشست شده بودبعد۲۵سالکاربراثرسرطان خون نمیمرد . خدایا تووکیل باش خداااااااااا
Iran (Islamic Republic of)
محمد رضا دهقان‌زاده
۲۱:۳۰ ۱۵ خرداد ۱۴۰۲
سلام چرا شغل رانندگی که بسیار سخت و طاقت فرسا است جزء کارهای سخت وزیان اور محسوب نمیشود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۲۵ ۱۵ خرداد ۱۴۰۲
تازه همیشه با مرگ بازی می‌کنند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۶:۰۲ ۱۶ خرداد ۱۴۰۲
چون همه راننده هستند و همه میرن بیمه کاریشون به رانندگی گره میزنند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۱۱ ۱۵ خرداد ۱۴۰۲
نیروهای مسلح چی ؟؟؟
حقوق کم
فشار روانی زیاد
تهدید جسمی و روحی و روانی
و هزاران ماموریت سخت
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۱۷ ۱۵ خرداد ۱۴۰۲
کارگران
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۳۰ ۱۵ خرداد ۱۴۰۲
اگر مرزبانی باشد سخت هست و شجاعت میخواهد و بنیه قوی و روح قوی
Iran (Islamic Republic of)
خادم
۲۱:۰۶ ۱۵ خرداد ۱۴۰۲
آیاشغل پلیسهاباتوجه به آمار در هر ۵ روز یکنفر کشته میشوند!!! سخت و زیان آور است؟؟!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۱۶ ۱۵ خرداد ۱۴۰۲
هر پنج روز یک نفر که همه مشاغل تلفات جانی متاسفانه دارند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۰۱ ۱۵ خرداد ۱۴۰۲
خب راست می گویند خبرنگاری هم خیلی سخته
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۱۸ ۱۵ خرداد ۱۴۰۲
الآن در خیلی از کارگاه ها که سختی کار در ذات آنهاست و قابل رفع نیست، حق بیمه سختی کار)۴درصد( پرداخت نمیشود و ساعات کار و مرخصی مانند سایر مشاغل عادی است. قوانین خوبی داریم اما متاسفانه اجرا نمیشوند
United States of America
ناشناس
۲۰:۰۱ ۱۵ خرداد ۱۴۰۲
نیروی انتظامی وپلیس جز مشاغلی تفریحی است
وتفریحشان جان دادن گلوله خوردن است وزمین بازی وتفریحشان به پهنای ایران است
چه خانواده وچه دختران وپسرانی یتیم وبی پدر شدن چون پدرشان دنبال تفریح بود والانم خانوادهایشان میدانند که چگونه جان دادن تا برخی مشاغل در لیست شغل های سخت باشد جز خودشان
خواهشا کمی فکر کنید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۰۹ ۲۸ مرداد ۱۴۰۲
اگر می فهمیدند اولین شغل سخت پر استرس و فشار مضاعف رو مرزبانی وپلیسی می آوردند.
آخرین اخبار