دکتر مریم شایگان در پاسخ به اینکه چه عواملی در گرایش زوجین به سمت تک فرزندی و چند فرزندی نقش دارند؟ گفت: سبک زندگی افراد نسبت به گذشته تغییر زیادی کرده است به گونهای که زوجین قبل از فرزند آوری ابتدا به دنبال رشد و پیشرفت شخصی و ارتقای سطح زندگی خود هستند.
او ادامه داد: پس از ازدواج هم این موضوع ادامه پیدا میکند لذا تقویت مسائل شخصی موجب تضعیف فرزندآوری شده و در واقع سبک زندگی شخص محور و جایگزین سبک زندگی اجتماع محور شده است.
رئیس دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی شیراز گفت: البته یکسری باورهای اشتباه هم به این مسئله دامن میزند؛ مثل مبحث کمال طلبی و ایده آل طلبی، بدین معنا که معتقد باشیم که ابتدا همه موارد همانند بهترین اتاق و بهترین وسایل برای فرزندی که دنیا نیامده آماده شود و سپس به فکر بچه دار شدن باشیم که این کمال طلبی خود نشانه آسیب است.
شایگان با تاکید بر این نکته که برای تربیت فرزندان خوب به آگاهی و مهربانی نیاز داریم، مسئله تحصیل پدر و مادر را از دیگر باورهای اشتباهی عنوان کرد که نقش مهمی در عدم تمایل به فرزند آوری دارد و افزود: اگر نگاهی به زندگی محققان و اساتید و ... برجسته کشور کنیم، متوجه خواهیم شد که آنها متاهل و دارای فرزند هستند و با وجود فرزند، تحصیلات عالیه را هم دنبال کردهاند.
او همچنین نداشتن وقت کافی برای پرداختن به مسائل فرزندان در صورت تعدد انان را از دیگر باورهای اشتباه ذکر و خاطرنشان کرد: تحقیقات نشان میدهد که میزان وقت، انرژی و هزینهای که تک فرزند از والدین میگیرد، بیش از وقتی است که یک خانواده با ۲ فرزند به این امر اختصاص میدهند.
رئیس دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی شیراز به معایب تک فرزندی هم اشاره و بیان کرد: بعضی از والدین بر این باور هستند که باید تمرکز خود را تنها بر یک فرزند بگذارند و به بهترین نحو به آن رسیدگی کنند تا فرد موفقی شود و این در حالی که تحقیقات نشان میدهد که تنها ٢٠ درصد از تک فرزندها به طور ایدهآل به موفقیتها و جایگاههای مهمی دست پیدا میکنند.
شایگان با بیان اینکه یکی از مهمترین نیازهای افراد چه در دوران کودکی و چه بزرگسالی، داشتن خواهر و برادر و ارتباط برابر است، گفت: بچههای تک فرزند، شکنندگی بیشتری دارند، چون فرصت کمتری برای همدلی دارند و همیشه در منزل تنها بودهاند و در ضمن هوش هیجانی کمتری خواهند داشت.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه تک فرزندها رقابت سالم را تجربه نکردهاند و در پذیرش دنیای واقعی دچار مشکل میشوند، گفت: داشتن خواهر و برادر سرمایه اجتماعی بزرگی به ویژه روزهای سخت محسوب میشود، در حالی که تک فرزندها طعم آن را نمیچشند.
او ادامه داد: اینگونه فرزندان به دلیل تجربه کم ناکامی، نمیتوانند در اجتماع باید چگونه ناکامیها و شکست و تبعیضها را چگونه مدیریت کند؛ تک فرزندها به دلیل اینکه مرکز توجه پدر و مادر هستند، اضطراب بیشتری متحمل میشوند.
رئیس دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی شیراز اضافه کرد: معمولا تک فرزندها شادابی و صمیمت را کمتر تجربه میکنند و احساس تنهایی آنها بیشتر است و یا خیلی پایینتر از سن و یا بالاتر از سن خود رفتار میکنند، چون مدام فرمان گرفتهاند یا فرمان دادهاند لذا پر توقع هستند و اعتماد به نفس کاذبی دارند و در بزرگسالی تصورشان این است که همه جامعه همانند پدر و مادر باید به آنها اهمیت دهند.
شایگان همچنین با بیان اینکه تک فرزندها به دلیل اینکه در منزل تنها بودهاند، رقابت سالم را تجربه نکردهاند و در پذیرش دنیای واقعی دچار مشکل میشوند، گفت: داشتن خواهر و برادر سرمایه اجتماعی بزرگی به ویژه روزهای سخت محسوب میشود، در حالی که تک فرزندها طعم آن را نمیچشند.
رئیس دانشکده پرستاری و مامایی علوم پزشکی شیراز، تخقیقات نشان داده که والدینی که فرزند بیشتری دارند در میانسالی از سلامت روانی بالاتری برخوردار هستند، گفت: تاثیر بی مهری فرزندان نسبت به والدین در تک فرزندها بیشتر است.
منبع: ایسنا
خیلی خانواده ها به دلیل اجاره های بالا و مشکل تهیه مسکن داره از هم میپاشه!فکری به حالشون کنید
صدای کودکانش از توی همه اتاقها میاد.
پسرم هروز میگه خدایا شکرت که به ما حلما دادی.
اما بالاخره بچه بزرگ میشه و خونه زندگی میخواد ، وقتی والدین بفهمند که بچه قرار نیست صاحب خانه بشه دیگه از بچه دار شدن منصرف میشه
کدام والدین سنگدلی حاضره بچه بیاره به دنیا تا یه عمر بچه اش سختی بکشه و برایش مهم نباشه که بچه اش خوشبخت بشه یا نه
اگر من خیالم از آینده فرزندم راحت بود 4 تا زن میگرفتم تا صاحب شست فرزند شوم چون عاشق بچه هستم
یاعلی