در گفت و گوی ویژه خبری وضعیت بارندگی و تاثیر آن در حوزههای آبریزی کشور بررسی شد.
سوال: ابزارهای لازم برای پیشبینیهای دقیق را داریم؟
وظیفه مرکز خشکسالی: برای پیش بینی دقیق م مهم ترین ابزار رادار هواشناسی است که سلول ابر را نشان میدهد به همین سبب هشدارهای کوتاه مدت صادر میشود که لازم است. هنوز شبکه راداری در کشور تکمیل نشده است شبکه دیده بانی و دادههای برخط نیز لازم است تا حدودی این امکانات را داریم، اما فاصله با کشورهای پیشرفته وجود دارد.
سوال: بارندگی امسال چگونه بوده است؟
وظیفه: بازه ۳۰ ساله را بلند مدت میگویم اگر بارش سال قبل مقایسه کنیم در جنوب غرب بارندگی خوب بوده است و فراتر از سال گذشته بوده وضعیت آبگیری سدهای خوزستان خوب بوده است برعکس در برخی مناطق مثل خراسان رضوی که ۵۴ درصد کم بارشی داریم و استان تهران ۴۴ درصد بارندگی کمتری دارد.
سوال: آیا تغییر اقلیم داریم؟
وظیفه: اقلیممیانگین شرایط آب و هوایی یک منطقه است سواحل شمالی ما مرطوب است استان یزد گرم و خشک است هر منطقه با خودش مقایسه میشود بارش میانگین همه استانها تقریبا روند بارندگی نزولی بوده و دمای کل ایران و خاورمیانه و جهان افزایشی بوده است. ۱۷۵ میلی متر میانگین بارش کشور بوده که نسبت به قبل کاهشی بوده است تغییر اقلیم اثر خود را در حال نشان دادن است انسان هم بی تاثیر نیست.
سوال: این تغییرات اقلیم چگونه است؟
وظیفه: برای دقیق پیش بینی شدن پدیدههای خرد مقیاس نیاز به ابزارهای دقیق است بارش روند کاهش و دما افزایش داشته و این روند ادامه دارد.
سوال: آیا میشود سیلها را پش بینی کنیم؟
وظیفه: پدیدههای سیل آسیا قابل پیش بینی از چند ماه زودتر نیستند. ماهیت اینها رفتار آشوبناک است.
سوال: وضعیت آمادگی شما پس از دریافت هشدار چگونه است؟
نامی رئیس سازمان مدیریت بحران کشور: از دو روز قبل هشدارها را داده شده ما فراتر عمل میکنیم و بازید میدانی داریم. همه چیزی که به ذهن میرسد را انجام میدهیم و فراتر عمل میکنیم، اما متاسفانه ۶ نفر جان خود را دست دادند برخی موارد افراد به دستورالعملها عمل نمیکنند که نیازمند فرهنگ سازی دارد.
سوال: وضعیت منابع آبی چگونه است؟
قاسم زاده سخنگوی صنعت آب: این بارندگیها سبب شد ورودی سدها مثبت باشد سال گذشته یک و نیم میلیارد متر مکعب ورودی بوده امسال به ۲ میلیارد متر مکعب رسیده است، اما بارندگی هایی که اکنون رخ می دهد در نقاطی است که برنامهای برای ذخیره آب نداریم برآورد ما این است که در خرداد ۳ میلیارد آب موثر به منابع زبر زمینی داشته باشیم. از نظر بارشی در شرایط نرمالی قرار نداریم در ذخایر آبی نقص داریم ۲۵ درصد بارندگی در بهار است اگر از شرایط نرمال هم بالاتر باشیم، اما باز کسری خواهیم داشت.
وزارت نیرو بر اساس قانون ۱۱ میلیارد حق آبی برای را برای تالابها قرار میدهد ما سعی میکنیم دو سال آب را برای شرب ذخیره کنیم اگر بیشتر بود حق زیست محیط است و آب رها سازی میشود.
سوال: وضعیت بارندگی چگونه است؟
وظیفه: تابستان بارندگی نداریم سال آینده انتطار داریم پاییز بارندگی نرمال داشته باشیم.
قاسمی: عمدتا استانهای شمال غربی از این بارشها بهره برده اند.