فرید بیگی سرپرست مدیریت حفظ نباتات جهاد کشاورزی مازندران با اشاره به لزوم مبارزه تلفیقی برای مدیریت نسل اول کرم ساقه خوار برنج در شالیزارها، گفت: کرم ساقه خوار برنج یکی از آفات مهم برنج بوده که دارای ۲ تا ۳ نسل در سال است.
او با بیان اینکه این آفت در نسل اول موجب مرگ جوانه مرکزی گیاه برنج و در نسل دوم باعث سفید شدن خوشه میشود، افزود: این آفت در صورت عدم مدیریت مناسب میتواند خسارت اقتصادی به محصول وارد کند که برای جلوگیری از خسارت احتمالی، مبارزه با این آفت در قالب روشهای مبارزه تلفیقی توصیه و تاکید میشود.
بیگی با بیان اینکه مبارزه زراعی و مکانیکی یکی از روشهای مبارزه با این آفت است، گفت: حذف بوتههای آلوده (بوتههایی که غلاف برگ آنها به رنگ قهوهای یا طلایی شدند (در ارقام محلی مانند طارم هاشمی و طارم محلی، سه و پنج هفته بعداز نشاکاری و در ارقام پرمحصول مانند فجر، ندا و شیرودی) در هفتههای پنجم و هفتم بعد از نشا انجام شود.
او افزود: مبارزه بیولوژیک با استفاده از زنبور تریکوگراما علیه تخم کرم ساقه خوار از راهکارهای مبارزه با این آفت است.
بیگی گفت: برای مبارزه شیمیایی با کرم ساقه خوار برنج در شالیزارها در محدوده زمانی مشخص شده از سوی کمیته پیشآگاهی و شبکه مراقبت برنج و در صورت محرز شدن میزان آلودگی که منجر به خسارت اقتصادی شود، میتوان از سموم ذیل بهمیزان توصیه شده در نسل اول فقط در اراضی زود کاشت که نشای بالای ۱۵ تا ۲۰ روزه دارند استفاده کرد که شامل گرانول پادان (کارتاپ) ۴ درصد به میزان ۳۰ کیلوگرم در هــکتار و گرانول ریجنت (فیپرونیل) ۰.۲ درصد به میزان ۲۰ کیلوگرم در هکتار استفاده کرد.
او با تاکید بر خودداری از مصرف سموم توصیه نشده و یا گرانولپاشی در خارج از محدوده زمانی تعیین شده، افزود: برای تاثیر مطلوب گرانول مصرفی، ارتفاع آب مزرعه را به میزان ۳ تا ۵ سانتیمتر تنظیم و سپس ورودی و خروجی آب را بسته و تا ۴۸ ساعت آینده از آبیاری مزرعه جلوگیری شود.
بیگی گفت: در صورت عدم امکان مدیریت آب در مزرعه میتوان از سموم مایع نظیر فنیتروتیون بهمیزان ۱.۵ لیتر در هکتار برای محلولپاشی استفاده کرد.
او با بیان اینکه کشاورزان قبل از هر اقدامی با کارشناسان حفظ نباتات مراکز جهاد کشاورزی و کلینیکهای گیاهپزشکی منطقه برای اطلاع دقیق از زمان و روش مناسب مبارزه مشورت و سموم توصیه شده را از فروشگاههای مجاز و معتبر در قبال اخذ فاکتور خریداری کنند، افزود: کشاورزان شالیکار برای کسب اطلاعات و راهنمائیهای بیشتر به کارشناسان حفظ نباتات مراکز و مدیریت جهاد کشاورزی و کلینیکهای گیاهپزشکی منطقه مراجعه کنند.