انیستیتو صلح آمریکا که به طور مستقیم توسط کنگره تأمین مالی شده و از آن بودجه میگیرد نسبت به مبارزه با مواد مخدر و کاهش ۸۰ درصدی کشت خشخاش در افغانستان ابراز نگرانی کرد.
این اندیشکده وابسته به کنگره آمریکا با انتشار مقالهای با عنوان ممنوعیت موفقیتآمیز خشخاش توسط طالبان برای مردم افغانستان و جهان مضر است افزود: این ممنوعیت یک پیروزی در مبارزه با مواد مخدر نیست و پیامدهای منفی اقتصادی و انسانی خواهد داشت که به طور بالقوه منجر به بحران پناهجویان خواهد شد.
انیستیتو صلح آمریکا در حالی از مبارزه بیسابقه با مواد مخدر در افغانستان ابراز نگرانی میکند که باید بررسی شود واشنگتن و شرکای غربیاش چه نقشی در تولید و قاچاق مواد مخدر در افغانستان داشتند.
رد پای دخالت سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) در تولید و قاچاق مواد مخدر به ویژه هروئین در افغانستان به دهه 1970 میلادی باز میگردد، زمانی که این سازمان برای تأمین منابع مالی مبارزه با اتحاد جماهیر شوروی مراکز تولید هروئین در مناطق مرزی افغانستان با پاکستان را با همکاری سازمان اطلاعات ارتش پاکستان (آی.اس.آی) ایجاد کرد.
طالبان در دوره نخست حاکمیت خود کشت خشخاش را ممنوع کرده بود که سبب کاهش 90 درصدی کشت در سال 2001 شد.
کشت مواد مخدر در افغانستان تقریباً متوقف شده بود اما پس از ورود نیروهای خارجی به افغانستان میزان کشت خشخاش در افغانستان افزایش 40 برابری پیدا کرد و از 8 هزار هکتار در سال 2001 به 330 هزار هکتار در سال 2017 افزایش یافت.