خبرگزاری آسوشیتدپرس در یادداشتی در خصوص پناهجویان سودانی مینویسد: هنگامی که درگیریها در سودان در اواسط آوریل آغاز شد، در میانه صدای انفجار، درگیری و غرش هواپیماهای جنگی، مردم در خانههای خود پنهان شده و برخی که خانههایشان ویران شده بود، مجبور به فرار شدند.
در میان افرادی که از درگیری گریختهاند، دهها هزار نفر هستند که بدون مدارک سفر در مرز با مصر به دام افتادهاند و قادر به عبور از سودان نیستند. یکی از شهروندان سودانی میگوید به سختی جان خود را نجات داده و فرار کرده است و اکنون از اینکه مقامات مصری اجازه ورود به خانوادهاش را نمیدهند متحیر شده است.
به گفته یک مقام مهاجرت سودانی که خواست نامش فاش نشود، بیش از ۱۲۰ هزار سودانی بدون مدارک سفر در وادی حلفا و مناطق اطراف آن گیر افتاده اند. در میان آنها کسانی هستند که هرگز گذرنامه نداشتند یا گذرنامه آنها منقضی شده یا در جریان عجله برای فرار گم شده است.
وادی حلفا که تا پیش از این جمعیتی چند ده هزار نفری داشت، توسط انبوهی از مردان، زنان و کودکان سودانی که گذرنامه دارند، اما برای عبور از مرز باید به کنسولگری مصر در شهر درخواست ویزا بدهند، پر شده است. گرفتن ویزا ممکن است روزها یا حتی بیشتر طول بکشد و خانوادهها را برای اقامت و غذا به تکاپو بیاندازد.
از دو ماه پیش، درگیریها بین دو نیروی رقیب در خارطوم، پایتخت سودان ادامه دارد و صدها کشته برجای گذاشته است. هیچ نشانهای از توقف درگیریها دیده نمیشود و مردم دسته دسته به ترک خانههای خود ادامه میدهند. طبق آمار سازمان ملل، این هفته تعداد کل افراد آواره از زمان شروع جنگ به حدود ۲.۲ میلیون نفر افزایش یافته است. بر اساس گزارش سازمان ملل، از مجموع آوارهها، بیش از ۵۰۰ هزار نفر به کشورهای همسایه رفته و بقیه به مناطق آرامتر سودان پناه بردهاند.
در حال حاضر، انجمن پزشکان آمریکایی سودانی، یک سازمان غیردولتی مستقر در آمریکا از دولت مصر خواسته تا به کسانی که از جنگ فرار میکنند اجازه دهد در مرزها درخواست پناهندگی بدهند. در عوض، دولت مصر هفته گذشته شرایط ورود را تشدید کرد. پیش از این، تنها مردان سودانی ۱۶ تا ۴۵ ساله برای ورود به مصر به ویزا نیاز داشتند. اما از دهم ژوئن، قوانین جدید همه سودانیها را ملزم به دریافت ویزای الکترونیکی میکند. احمد ابوزید، سخنگوی وزارت خارجه مصر میگوید که این اقدامات با هدف مبارزه با جعل ویزا انجام میشود.
گذرنامه برخی شهروندان هم در سفارتخانههای خارجی گیر افتاده است. اینها افرادی هستند که قبل از شروع درگیری برای ویزا درخواست کرده بودند. اکثر سفارتخانهها در خارطوم به دلیل شرایط جنگی تخلیه شدهاند و معمولا روال کار به این صورت است که در شرایط این چنینی گذرنامهها معدوم میشود تا به دست فرد دیگری نیافتد.
گذرنامههای جدید هم معمولاً از دفتر اصلی مهاجرت در خارطوم صادر میشوند که از زمان شروع جنگ کار خود را متوقف کرده است. مقامات میگویند شعبه این دفتر در وادی حلفا به سوابق رایانهای دسترسی ندارد، بنابراین فقط میتواند گذرنامههای منقضی شده را به صورت دستی تمدید کند، نه اینکه گذرنامههای جدید صادر کند یا گذرنامههای گم شده را جایگزین کند.