یعقوب حیدری، مدیر روابط عمومی انجمن ورزش چوگوی ایران گفت: «چوگو» یکی از ورزشهای بومی، محلی و اصیل ایرانی است که در مناطق مختلف کشور همیاران وطرفداران پروپاقرصی دارد. این ورزش که تاریخچهای بیش از ۲۰۰۰ سال دارد با جذابیتهایش توانسته دردل ورزشکاران هر نسل و جوانان هر دوره، راه خود را باز کند و به حیات خود ادامه دهد. امروزه ورزش چوگو در کشورهای همسایه از جمله عراق، ترکیه، افغانستان، ترکمنستان و آذربایجان نیز مورد توجه است و در تقویم ورزشی کشور ما هم یکم تیرماه «روز ملی چوگو» نامگذاری شده که نشان از اهمیت این ورزش دارد. به همین مناسبت پای صحبتهای یعقوب حیدری، مدیر روابط عمومی انجمن ورزشی چوگوی ایران نشستهایم تا در روز چوگو درباره چوگو برایمان بگوید.
چه وقت و چگونه یکم تیر در تقویم ورزشی ایران به نام «روز چوگو» ثبت شد؟
حیدری گفت : حدود هشت سال پیش، طرحی از سوی فدراسیون ورزشهای همگانی به انجمنهای ورزشی ارائه شد تا برای هر کدام از ورزشهای تحت پوشش فدراسیون، روزی خاص تعیین شود. این موضوع از سوی رئیس انجمن ورزشی چوگوی ایران در نشستی با حضور خبرنگاران، پیشکسوتان و مسئولان ستادی انجمن طرح شد. نکته قابل تامل این است که ورزش چوگو یک بازی کهن، اصیل و باستانی است و ماه تیر هم به خاطر مناسبتهای تیرگانی باستانی که دارد بهترین ماه برای چنین روزی تشخیص داده شد و به همین دلیل اول تیرماه هر سال به نام «روز ملی چوگو ثبت شد.
انجمن ورزشی چوگوی ایران برای پاسداشت روز چوگو چه برنامههایی دارد؟
وی افزود: یکی از کارهای مهمی که انجمن ما درچنین روزی انجام میدهد تجلیل از پیشکسوتان چوگوکار کشور است. همچنین در چنین روزی کمیتههای متناظر این ورزش کهن در استانها و مناطق مختلف کشور دست به کار میشوند تا تیمهای چوگو گردهم آیند و به بازی دوستانه و یا مسابقات چندجانبه درون استانی بپردازند. این دیدار و اجتماع مهم ورزشی در پاسداشت این روز مهم و گرانقدر هر ساله برگزار میشود. در این روز خاص چه چیزی بهتر از این که با انجام بازی مهیج و شاداب چوگو این رویداد مهم را پاس بداریم. روابط عمومی انجمن هم همیشه و همه جا درخدمت جامعه رسانهای ورزشی کشور بوده و هست و با ساخت، تهیه و تولید کلیپ و پوستر در فضای مجازی و ارتباط با رسانهها نسبت به آگاهی بخشی در این موضوع اهتمام جدی داشته و دارد.
آیا امسال علاوهبر برگزاری مسابقات ورزشی برنامههای دیگری هم در «روز ملی چوگو» دارید؟
حیدری با بیان اینکه حتما می شود ادامه داد: کمیته فرهنگی درطول سال فعال است ودراین روز نیز مسابقه فرهنگی برگزار میکند که به تعداد ۱۰نفر ازبرگزیدگان مسابقه جوایز نقدی خواهد داد.
گرامیداشت روز چوگو چقدر توانسته در توسعه این ورزش اصیل ایرانی موثر باشد؟
مدیر روابط عمومی انجمن ورزش چوگوی ایران گفت: یکم تیرماه که در تقویم فدراسیون به نام «روز ملی چوگو» ماندگار شده، زمینه و آغازی است برای برگزاری سایر رویدادها. یکی از این رویدادها که در شهریورماه امسال (۱۴۰۲) برگزار میشود اولین دوره مسابقات پیشکسوتان «یادواره زندهیاد پرفسور دارا مریدپور» از مفاخر پزشکی کشور است. این رویداد مهم از هشتم تادهم شهریور به میزبانی استان مازندران در شهرستان کلاردشت برگزار میشود. این تنها بخشی ازبرکات گرامیداشت «روز چوگو» است که مثل موتور محرکه جامعه ورزشی چوگو را فعالتر از پیش میکند.
پس انجمن ورزشی چوگو حسابی فعال و پویا است!
وی گفت :بله. همین طور است. علاوه بر مواردی که ذکر شد مقرر شده در تیرماه پیش رو انجمن به صورت رسمی دوره مربیگری درجه سه خود را ویژه بانوان و آقایان زیر نظر آکادمی ملی فدراسیون ورزشهای همگانی برگزار نماید.
آیا برگزاری دوره مربیگری پیش از این هم انجام شده است؟ بله. این بار اول نیست که انجمن، دورههای آموزشی را برگزار میکند. پیش از این هم، چنین دورههایی برگزار شده و گواهینامههایی با امضای رئیس انجمن و روسای پیشین فدراسیون ورزشهای همگانی به شرکتکنندگان موفق اعطا میشده است. به خاطر همین تلاشها و تصمیمها، در حال حاضر مربیان ورزش چوگو در بیشتر نقاط کشورحضور دارند که اتفاق مهمی برای دنیای چوگو است.
همه این اقدامات قطعا مهم و ارزشمند است. انجمن ورزشی چوگو چه کار مهم دیگری در دست اقدام دارد؟
مدیر روابط عمومی انجمن ورزش چوگوی ایران گفت: موضوع حائز اهمیت دیگر، مسأله ثبت ملی این ورزش کهن و اصیل ایرانی است که تا کنون صورت نگرفته است. انجمن ورزشی چوگوی ایران رایزنیهای فشردهای با وزارت میراث فرهنگی و صنایع دستی در دست انجام دارد و با تهیه، تدوین و جمعآوری مستندات تاریخی و پیشینه این بازی سنتی و محلی ایرانی در تلاش است که بزودی یک اتفاق مهم و ارزشمند برای ورزش چوگو رقم خواهد خورد و آن «ثبت ملی ورزش چوگو» است.
حیدری در در پایان گفت: یکی از برنامههای مهم ما برگزاری اولین دوره مسابقات بانوان کشوری است که مشغول تهیه مقدمات آن هستیم و این بازیها قرار است در شهرستان آباده استان فارس برگزار شود. طبق برنامهریزیهای انجام شده میانگین تیمهای شرکت کننده امکان دارد به ۱۵تیم برسد که اتفاق ارزشمند و قابل تاملی در حوزه ورزش بانوان است. دومین دوره مسابقات چوگوی بزرگسالان هم با میزبانی هیأت ورزشهای همگانی استان چهارمحال و بختیاری در دست اجرا داریم. بنا داریم شهری را برای برگزاری این مسابقات انتخاب کنیم که علاوهبر داشتن زیرساخت مناسب، امکانات و ظرفیتهای خوب ورزشی برای برگزاری مسابقات چوگو از جاذبه گردشگری بیشتری برخودار باشد و به همین دلیل شهرکرد شاید انتخاب ما باشد.
مدیر روابط عمومی انجمن ورزش چوگوی ایران گفت: ضمنأ نکته قابل توجه است که با توجه به نوع مدیریت ورزش چوگوی ایران در واسپاری مسوولیتهای چنین رویدادهای مهم کشوری، رییس ورزش چوگوی ایران که سرپرست کل مسابقات نیز هست آقای "حاج نجم الدین قاسمپور" رییس پیشین ورزش چوگوی مازندران را به عنوان «جانشین سرپرست کل مسابقات» درمسابقات چوگوی پیشکسوتان یادواره زنده یاد پرفسور دارا مریدپور که از هشتم تا دهم شهریور ماه ۱۴۰۲به میزبانی هیأت ورزشهای همگانی استان مازندران درشهر کلاردشت برگزار خواهد شد منصوب کرد که در سایر رویدادها هم اینگونه عمل خواهند کرد.