نعیمه حیرانی زاده عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد در گفتگو با باشگاه خبرنگاران جوان مرکز یزد با اشاره به شیوع فراوان سرطان پستان در بانوان زیر ۴۰ سال گفت: در کشورهای درحال توسعه سرطان را در مراحل آخر تشخیص میدهند که در کشور ما تشخیص سرطان از مرحله ۳ به بعد شناسایی میشود.
او افزود: با تشخیص سرطان در مراحل آخر هزینههای درمان نسبت به مراحل اول به مراتب بیشتر است و همچنین بقای بیمار کمتر میشود.
متخصص جراح عمومی یزد با بیان اینکه برای پیشگیری از ابتلا به این نوع سرطان باید فاکتورهای خطر سرطان سینه را شناخت ادامه داد: اولین فاکتور خطر این سرطان جنسیت میباشد که بانوان بیشتر درگیر این بیماری میشوند.
نعیمه حیرانی زاده دومین فاکتور خطر سرطان سینه را سن عنوان کرد و گفت: با افزایش سن ابتلا به این بیماری افزایش مییابد.
او گفت: متاهل یا مجرد بودن بانوان به عنوان سومین فاکتور خطر سرطان سینه شناخته شده است که بانوان مجرد و بانوان متاهلی که اولین زایمان بعد از ۳۰ سالگی برایشان رخ داده است در خطر بیشتری هستند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد مصرف الکل را از دیگر فاکتورهای خطر بیان کرد و گفت: در جامعه ما مصرف الکل بسیار کم است، ولی افرادی که در روز بیش از ۵۰ گرم الکل مصرف کنند و درکنار آن سیگار نیز بکشند سرطان سینه در کمین آنها است.
حیرانی زاده به بانوانی که هورمون درمانی میکنند اشاره کرد و افزود: استفاده از هورمونهای استروژن و پروژسترون و مصرف داروهای ضد بارداری بیش از سه الی پنج سال ریسک سرطان را بالا میبرد.
او یکی دیگر از فاکتورهای خطر بسیار مهم را در معرض اشعه قرار گرفتن دانست و تاکید کرد: افرادی که به هر دلیلی مجبور به پرتو درمانی در ناحیه قفسه سینه به خصوص در رنج سنی ۱۰ تا ۳۰ سال شوند خطر ابتلا به این سرطان را افزایش میدهد.
متخصص جراحی عمومی یزد گفت: چاقی، سابقه سرطان سینه در خانواده و فردی که حامل جهش ژن BRCA۱ و BRCA۲ باشد، از دیگر فاکتورهای خطر سرطان سینه است.
نعیمه حیرانی زاده غربالگری و آموزش معاینه سینه را در تشخیص این بیماری مهم برشمرد و گفت: بانوان بالای ۲۵ سال باید هر سه سال یکبار از سوی جراح پستان معاینه سینه شوند و در صورت عدم مشکل از ۴۰ سالگی به بعد سالیانه با استفاده از ماموگرافی غربالگری شوند.
او در خصوص نگرانی و ترس بیماران از ماموگرافی افزود: تنها استاندارد غربالگری ماموگرافی است و ماموگرافی دردناک نیست، باعث فشرده شدن سینه و پخش توده نمیشود و میزان اشعهای که به بدن وارد میکند بسیار ناچیز و برای بیمار مضر نیست.