برنج به عنوان یکی از محصولات کشاورزی استراتژیک کشور غذای اصلی مردم ایران را تشکیل میدهد و وضعیت جوی در مراحل مختلف رشد و تولید این محصول تأثیر زیادی دارد. با توجه به این مهم، سامانه خودکار توصیههای هواشناسی کشاورزی شالیکاری در مناطق شمالی کشور توسط محققان و اعضای هیئت علمی پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو کشور طراحی و اجرا شد.
این سامانه روز گذشته با حضور سحر تاجبخش مسلمان؛ معاون وزیر راه و شهرسازی و رئیس سازمان هواشناسی کشور، مهدی رهنما؛ رئیس پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو کشور، مسعود کاظمی؛ معاون عمرانی استانداری گیلان و جمعی از معاونان و مدیران هواشناسی کشور در رشت رونمایی و به اداره کل هواشناسی استان گیلان جهت بهره برداری تحویل داده شد.
در این سامانه برای صدور پیش بینی هواشناسی از مدل عددی پیش بینی رقومی وضعیت هوای در حال اجرا در پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو کشور استفاده شده است.
این سامانه به گونهای طراحی شده است که در ابتدای دوره تولید برنج در کلیه مراحل از کاشت تا برداشت دسته بندی شده است و شرایط جوی اثرگذار بر هر مرحله به صورت آستانههایی برای کمیتهای جوی دما، بارش و باد برای هر مرحله تعیین شده است.
در مرحله بعد با استفاده از زبانهای برنامه نویسی و در نظر گرفتن شرایط جوی در روزهای گذشته و پیش بینیهای آینده، توصیههایی برای کشاورزان صادر میشود.
از جمله اطلاعات ارائه شده در سامانه خودکار توصیههای هواشناسی کشاورزی شالیکاری میتوان به صدور توصیه در تمامی مراحل مختلف کشت برنج و وضعیت جوی موثر بر آن، توصیههایی در مراحل مختلف کار از جمله وجین تا قبل از برداشت، نگهداری نشا در خزانه، نشاکاری، آماده سازی خزانه و بذرپاشی و همچنین وجین اول یا دوم به کشاورزان شمالی اشاره کرد.
سامانه طراحی شده قابلیت صدور توصیههای قابل قبولی برای کشاورزان برنجکار را داشته و میتواند به عنوان ابزاری مفید برای مدیریت زراعی در مناطق شمالی کشور مورد استفاده قرار گیرد.
صدور توصیههای کشاورزی به شکل نقشههای گرافیکی اولین بار است که در کشور به صورت روزانه و خودکار انجام شده و در تارنمای پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو کشور به نشانی www.rimas.ac.ir و یا تارنمای اداره کل هواشناسی استان گیلان به نشانی www.gilmet.ir در دسترس کاربران قرار گرفته است.