نشست حجت الاسلام والمسلمین سیدعبدالفتاح نواب با جمعی از زائران ایرانی مقیم کشورهای مختلف با هدف بررسی موانع و مشکلات برای اعزام به حج در محل بعثه جمهوری اسلامی ایران در مکه مکرمه برگزار شد.
در ابتدای این نشست نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت از زائران ایرانی خارج از کشور که به حج ۱۴۰۲ مشرف شده اند، خواست نقطه نظرات و پیشنهادات خود را برای تسهیل در روند اعزام ایرانیان خارج از کشور به سرزمین وحی بیان کنند.
طولانی بودن زمان حضور در عربستان، سازماندهی نشدن متقاضیان اعزام به حج در خارج از کشور، محدودیت اعزام به عربستان در خارج از ایران، شرکت نکردن در جلسات آموزشی حج، کم اطلاعی زائران از چگونگی انجام اعمال و ... از جمله مواردی بود که زائرانی از شیکاگو، لس آنجلس، دبی، کلن و چند شهر دیگر آمریکا به آن اشاره کردند.
حجت الاسلام والمسلمین نواب در پاسخ به پرسشها و نکاتی که زائران ایرانی خارج از کشور مطرح کردند، گفت: هدف بعثه مقام معظم رهبری و سازمان حج و زیارت این است که زمینه حضور ایرانیان مقیم خارج در حج را تسهیل کنند. اتفاقی که در گذشته رخ میداد، اما به دلیل محدودیتهایی که عربستان اعمال کرد فعلا امکان پذیر نیست.
وی با بیان این که رایزنیها برای مساعد شدن شرایط اعزام ایرانیان خارج از کشور به حج آغاز شده است، ادامه داد: عربستان قبلا این مجوز را میداد که کشورها بتوانند زائران خود در کشورهای دیگر را به حج اعزام کنند که تصمیم درستی بود، اما متوقف شد.
سرپرست حجاج ایرانی ترکیب زائران همه کشورها در یک کاروان را تصمیم موفقی ندانست و گفت: شایسته است تصمیم منطقی و درستی در این زمینه گرفته شود و به هر کشور سهمیهای را اختصاص دهند که بتوانند زائران خود را که مقیم کشورهای دیگر هستند بدون مشکل به حج اعزام کنند.
وی استفاده از توان و دانش نخبگان ایرانی برای حل این مشکل را یکی از راهکارها عنوان کرد و ادامه داد: اگر سهمیهها از سوی کشور میزبان مشخص شود، سازمان حج با استفاده از ظرفیت و توان ایرانیان مقیم خارج اقدامات لازم برای اعزام متقاضیان حج را انجام خواهد داد.
نماینده، ولی فقیه در امور حج و زیارت درخواستهای زائران را به حق دانست و خاطرنشان کرد: وظیفه داریم که زمینه تسهیل حضور زائران را در حج فراهم کنیم، اما برخی از مواردی که به آن اشاره شد مربوط به بعثه مقام معظم رهبری نمیشود. با این حال تلاش میکنیم در حد مقدور مشکلات را رفع کنیم.
حجت الاسلام والمسلمین نواب با بیان این که بازنگری درموانع و مشکلات حج امسال در همین ایام حج آغاز شده است، در مورد طولانی شدن زمان حضور در عربستان به ویژه برای زائرانی که شغل حساس دارند، گفت: برای آینده شرایط را باید به گونهای فراهم کرد که امکان دیرتر آمدن و زودتر برگشتن برخی زائران فراهم شود که البته در قیمت گذاری و مسائل دیگر باید همه این موارد در نظر گرفته شود.
وی به بازمهندسی عملیات حج با استفاده از فرصت تعطیلی اعزامها در ایام کرونا اشاره کرد و گفت: در این مدت شرایط کشورهای دیگر را هم بررسی کردیم تا با همسان سازی و استفاده از تجربیات داخل کشور، شرایط را برای بهتر شدن عملیات حج فراهم کنیم.
نماینده، ولی فقیه در امور حج و زیارت در پایان از پیگیری موارد مطرح شده در این نشست خبر داد و گفت: این موارد را در تماس با مسئولان کشور میزبان پیگیری خواهیم کرد تا برای سالهای آینده بتوانیم شرایط حضور ایرانیان مقیم خارج بیشتری را در سرزمین وحی فراهم کنیم.