بروز انحطاط سفرههای آب زیرزمینی، افت شدید منابع آب، فرونشست زمین، کاهش کشتهای جالیزی و افزایش بهرهوری
مدیر امور منابع آب تربت جام گفت: با توجه به اینکه حدود ۹۰ درصدمنابع آب منطقه صرف کشاورزی میشود، عمده کسری مخزن دشت نیز مربوط به برداشتهای اضافه در همین بخش است، که نتیجه آن بروز آخرین نشانههای انحطاط سفرههای آب زیرزمینی از جمله افت شدید کیفیت آب و فرونشست زمین شده است.
یوسف اختری تصریح کرد: ازمجموعه جهادکشاورزی تقاضا شد درخصوص ترغیب کشاورزان به صرفهجویی در مصرف آب، رعایت پروانههای صادره و کنترل سطح زیر کشت، اهتمام و همکاری لازم را بعمل آورند تا ضمن نجات آب، کشاورزی که نقش بسیار مهمی در امنیت غذایی، اقتصاد و اشتغال منطقه دارد، پایدار بماند.
مدیر جهادکشاورزی تربتجام گفت: بیش از ۲۳ هزار هکتار از مزارع این شهرستان با روشهای نوین آبیاری میشود و از این حیث تربتجام رتبه نخست استان را دارد.
باقر خدادادی افزود: با وجود خشکسالی شدید و سرمازدگی در زمستان تا الان ۳۵ هزار تن گندم از مزارع شهرستان برداشت شده و از این لحاظ تربت جام تاکنون رتبه اول در خراسانرضوی را به خود اختصاص داده است.
وی تصریح کرد: با توجه به محدودیتهای آبی، سطح زیر کشت خربزه در منطقه ۱۵ درصد تقلیل یافته و با توصیه متخصصان کشاورزی، بخش عمدهای از این محصول با آبیاری قطرهای یا به صورت نشائی با جایگزینی مالچ به جای استفاده از پلاستیک و بصورت تیپ کاشت میشود که با این روش دست کم دو مدار کمتر آب میخورد.
خدادادی با تأکید بر افزایش بهرهوری در کشاورزی با هدف صرفهجویی در مصرف آب، اظهار داشت: بیش از ۷ درصدسطح زیر کشت استان مربوط به تربتجام میشود، اما به لحاظ عملکرد در واحد سطح ۱۲ درصد تولیدات خراسانرضوی را محصولات تربت جام شامل میشود.
گفتنی است: دراین نشست مصوب شد کارشناسان منابع آب و جهادکشاورزی در کارگروههای تخصصی مباحث فنی را پیگیری و همچنین دورههای آموزشی بمنظور ارتقای سواد آبی باشرکت بهرهبرداران تشکیل گردد.