مهدی پاکزاد، معاون دبیر کل شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری جزئیات مصوبات جلسه شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری (عتف) که چند روز گذشته با حضور رئیس جمهور برگزار شد را تشریح کرد و گفت: یکی از موضوعات مطرح شده در این جلسه اولویتهای پژوهشی و فناوری در کشور بود که کلیات آن تأیید و قرار شد با اعمال دیدگاهها و نظرات طرح شده مصوب تلقی شود؛ تدوین سیاستها و اولویتهای پژوهشی و فناوری کشور یکی از وظایفی است که از سال ۱۳۸۸ بر عهده شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری (عتف) قرار گرفته است و ابتدا اولویتها به صورت سالانه مشخص میشد، اما از دوره قبل قرار شد اولویتها، در بازه زمانی ۵ ساله و مطابق با برنامه توسعه کشور تدوین و تنظیم میشود.
اولویتهای پژوهشی و فناوری کشور مشخص شد
معاون دبیر کل شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری با اشاره به اینکه اولویتهای پژوهش و فناوری کشور در بازه زمانی ۱۴۰۲ تا ۱۴۰۶ با کمک دستگاههای اجرایی و نخبگان در حوزههای مختلف استخراج شده است، گفت: در جلسه عتف، نکانی پیرامون اولویتها و چگونگی اولویت گذاری از سوی اعضای شورای عتف مطرح و قرار شد این طرح با لحاظ کردن نکاتی که اعضای شورا مطرح کردند، مصوب شود.
وی ادامه داد: به همین منظور مقرر شد این طرح را برای دستگاهها ارسال کنیم و دستگاههای عضو شورای عالی عتف، نظراتشان را برای ما ارسال میکنند. پس از بررسی مجددِ نظرات و دیدگاهها، اگر این طرح نیاز به تکمیل شدن داشت، آن را تکمیل خواهیم کرد و به کمیسیون دائمی ارائه خواهیم داد و در نهایت پیش بینی میکنیم یک ماه آینده این برنامهها به دانشگاهها و دستگاهها ابلاغ شود.
پاکزاد یکی از مصوبات این جلسه را موضوع هوشمندسازی آزمونهای سازمان سنجش و آموزش کشور عنوان کرد و گفت: سازمان سنجش فقط متولی برگزاری آزمون کنکور نیست و به غیر از آن آزمونهای استخدامی و آزمونهای دیگری را در حوزههای مختلف برگزار میکند که برگزاری این آزمونها به نحوه کنونی، هم هزینه بر است و هم انرژی زیادی از سازمان میگیرد.
برگزاری آزمونهای الکترونیکی در بستر امن مخابراتی
معاون دبیر کل شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری ادامه داد: سازمان سنجش در نظر دارد، آزمونها را به سمت الکترونیکی شدن سوق دهد که برگزاری این آزمونها نه در بستر اینترنت است و نه نرم افزار طراحی شده، بر مبنای کامپیوتر و موبایل خواهد بود. قرار بر این شده است که آزمونهای الکترونیکی در بستر امن مخابراتی برگزار کند تا امنیت آزمون تأمین شود.
وی با اشاره به طراحی دستگاهی مخصوص آزمونهای الکترونیکی گفت: در همین رابطه، دستگاهی طراحی شده که بعد از تصویربرداری از فرد و انگشت نگاری و تطبیق و تأیید آن، سوالات را به فرد نشان میدهد. نکته مهم این است که سوالات برای داوطلبان آزمونها شخصی سازی شده است.
آزمون هوشمند به صورت پایلوت برگزار میشود
پاکزاد با بیان این مطلب که قرار شده این دستگاه توسط یک شرکت دانش بنیان داخلی تأمین شود و طراحی نرم افزارها نیز کاملاً بومی باشد، گفت: همچنین مقرر شد، سال آینده (۱۴۰۳) چند آزمون (غیر از کنکور) که توسط سازمان سنجش برگزار میشود به صورت آزمایشی توسط این دستگاه به صورت هوشمند برگزار شود و اگر رضایت بخش بود همین شیوه در کنکور نیز اعمال شود.
کلیات طرح جوانی جمعیت تصویب شد
معاون دبیر کل شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری افزود: طرح کلان جوانی جمعیت یکی از دیگر موضوعاتی بود که در این جلسه مطرح شد که کلیات طرح به تصویب رسید و قرار شد زیرپروژهها با همکاری عتف و ستاد ملی جمعیت نهایی شود؛ براساس این طرح میخواهیم بررسی کنیم که حوزه علم و فناوری میتواند چه کمکی به موضوع جوانی جمعیت کند.
مطالعه علمی ظرفیت جمعیتی ایران در ۵۰ سال آینده
وی بیان کرد: در حال حاضر دیدگاههای متفاوتی نسبت به جمعیت ایران وجود دارد، برخی میگویند همین ۸۰ میلیون جمعیت هم زیاد است و اکوسیستم ایران پذیرایی جمعیت بیش از ۸۰ میلیون نفر را ندارد. عدهای هم هستند که بر این باورند، جمعیت ایران میتواند بیشتر از اینها باشد. قرار است این موضوع که ظرفیت جمعیتی ایران در پنجاه سال آینده چقدر است، مورد مطالعه پژوهشگران قرار بگیرد.
پاکزاد ادامه داد: یکی دیگر از پروژههای مرتبط با این موضوع، پروژه جمعیت سنج نام دارد که دسته بندی شهرها براساس جمعیت را نشان میدهد؛ اینکه شهرها از نظر میزان جمعیتی در چه وضعیتی (قرمز، سبز و یا نارنجی) قرار دارند.
راهکارهای موانع پژوهش بررسی شد / ارسال به هیأت دولت بعد از تکمیل طرح
معاون دبیر کل شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری با اشاره به بررسی راهکارهای رفع موانع پژوهشی در این جلسه گفت: در طرح رفع موانع پژوهشی، ۳-۴ مورد اعم از بیمه پژوهش، هزینههای گمرگ و ضمانت نامهها مطرح شده است که در این جلسه مقرر شد کار تکمیلی بر روی طرح انجام شود و اگر موارد دیگری وجود دارد، به آن اضافه و برای تصمیم گیری نهایی به هیأت دولت ارجاع داده شود.