عید قربان یا همان روز دهم ماه ذی الحجه از گرامیترین عیدهای مسلمانان است و پیروان آخرین و کاملترین دین الهی به یاد حضرت ابراهیم (ع) و فرزند ایشان حضرت اسماعیل (ع) این روز را در سراسر جهان جشن میگیرند.
امروز کسی خنجر ذبح را به دست گرفته بود که کعبه ای بنا کرده نه باسنگ و چوب بلکه با جان و معرفت و در کنار او نیز آن قربانی حاضر است که به اجرای فرمان حق از پدر مشتاق تر است.
چنین روزی بود که ابراهیم خلیل الله در انجام دستور الهی نوجوان جگر گوشه خود را آماده قربانی شدن در راه حق تعالی کرده بود و در این امر حضرت اسماعیل به پدر گفت چشمان مرا ببند تا مبادا در آن لحظه نگاهی از من بر تو افتاده و مهر پدری تو را در انجام فرمان حق مردد کند.
در راه رفتن به محل ذبح، آن رانده شده از درگاه باری تعالی با وسوسه های تامل برانگیز ظاهر شد و خواست تا در دل آن پیامبر شک اندازد، بنا بر روایت های مختلف شیطان هفت مرتبه در راه ابراهیم (ع) ظاهر شد و خلیل الله هر بار به او سنگ زد و این دلیل هفت سنگی است که در مناسک حج به شیطان زده می شود.
همه چیز آماده است، قربانی و ذبح کننده و دشنه ای تیز، چشم ها را بست و در راه خدا دل از فرزند برومند کند، خنجر کشیدن افاقه ای نکرد همچون که سال ها قبل آتش بر خود او خدشه ای وارد نکرد.
این چه حکمتی بود که خنجری که سنگ را شکافت از بریدن گلوی آدمی باز مانده بود، در این افکار بود که ناگه ندایی آمد که تو چه سربلند بیرون آمدی از این امتحان خداوندی و در مقابل آنان میشی (گوسفند) ظاهر شد و فرمان آمد که این میش قربانی شود.
عید قربان یا همان روز دهم ماه ذی الحجه از گرامی ترین عیدهای مسلمانان است و پیروان آخرین و کاملترین دین الهی به یاد حضرت ابراهیم (ع) و فرزند ایشان حضرت اسماعیل(ع) این روز را در سراسر جهان جشن می گیرند
از آنجاییکه این عید به عنوان عید اصلی اهل تسنن و تشیع تلقی می شود، در سیستان و بلوچستان به عنوان مرکز وحدتِ پیروانِ این ۲ مذهب رسمی و اصلی اسلام صفای معنوی عید قربان در هر شهر و روستا و کوی و برزن نُموُد خاصی دارد از چند روز مانده به عید بازارهای فروش البسه، شیرینی و شکلات و تنقلات و دام رونق زیادی پیدا می کند مردم برای خرید دام به میدان ها و مکان های مخصوص فروش دام می روند و در هر خیابان و کوچه ای صدای گوسفند به گوش می رسد.
اهل تشیع سیستان و بلوچستان در روز عید قربان لباس های نو بر تن کرده و به بهترین شکل در جامعه ظاهر می شوند.
مردم شیعه این استان پس از اقامه نماز عید در صبح روز قربان، برای انجام این فریضه قربانی کردن عازم منازل خود می شوند و بیشتر مردم این استان خودشان کار ذبح را در منازل انجام می دهند.
گوشت حاصل از قربانی در بسته بندی های مختلف برای فقرا، نیازمندان و نیز بخشی از آن برای اقوام و فامیل در نظر گرفته می شود و هر خانواده به اندازه طعام یک روز خود از آن بر می دارد.
دید و بازدید آشنایان و دوستان و انجام صله رحم از بزرگ فامیل آغاز می شود و حال و هوای عید با فریادهای کودکان هنگام بازی در کوچه ها و خانه ها همه را به وجد می آورد.
اقامه نماز عید، قربانی کردن، حنابندان، انجام صله رحم، دید و بازدید و حلالیت طلبیدن از شاخص ترین آداب و رسوم اهل سنت در پاسداشت این عید فرخنده است.
خرید گوسفند، دوخت و دوز لباس و خرید کفش، تهیه شیرینی و آجیل و پخت کلوچه محلی از جمله آداب و برنامه های مردم بلوچستان قبل از عید سعید قربان است.
زنان خطه بلوچستان در شب عید قربان دست و پای فرزندان خویش را با حنای قرمز نقش می زنند و از صبح روز عید لباس های پاکیزه و خوشبو بر تن کودکان خود می کنند.
در آستانه عید سعید قربان زن و مرد و پیر و جوان خود را به زیباترین لباس و زیورآلات می آرایند، و با شرکت در نماز عید سجده شکر را با پاکترین احساس بدور از غرور و خود پسندی در برابر ذات اقدس الهی بجای می آوردند.
بزرگان اقوام بلوچ بعد از اتمام نماز عید قربان به منازل خود باز می گردند و گوسفندانی را که از قبل آماده کرده اند با بر زبان راندن نام خداوند تعالی برای صدقه دادن به مستمدان ذبح می کنند.
اهل سنت سیستان و بلوچستان عید قربان را یکی از شاخص ترین اعیاد مذهبی خود می دانند بر همین اساس به مدت سه روز با حضور در منازل بزرگان، سران و ریش سفیدان طوایف به جشن و شادی می پردازند.
بازار آشتی کنان، کنار گذاشتن کدورت ها و حلالیت طلبیدن در بین برادران اهل سنت بلوچ در سه روز عید قربان از همیشه داغ تر می شود.
حلالیت خواستن و صله رحم از جمله آداب و رسوم مهم اهل سنت در روز عید قربان است که به شدت به آن پایبند هستند.