در میز اقتصاد امروز موضوع توسعه صنعت و معدن در گام دوم انقلاب بررسی شد و علی رسولیان معاون وزیر صمت و مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران، آقای امیر صباغ قائم مقام سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران به سوالاتی پاسخ دادند.
سوال: برنامهای برای رفع موانع تولید وجود دارد؟
رسولیان: امروز روز ملی صنعت و معدن بود و وزارت صمت به عنوان متولی اصلی حوزه تولید برنامههای را همیشه داشته و درچهارچوب این برنامهها فعالیتهایی را انجام داده است. اگرچه مجموع برنامههای ما با بقیه بخشها گره میخورد. موضوعی که رئیس جمهور هم به آن اشاره کردند و ناترازی انرژی است که تولید را در یکی دو سال گذشته تحت تاثیر قرار داده است. برای برنامه هفتم که سند مهمی است یک رشد ۲۳ درصدی در حوزه صنعت در نظر گرفته شده که اگر تحقق یابد میتواند به عنوان یکی از پازلهای رشد ۸ درصدی اقتصاد کشور نقش آفرینی کند. یکی از مهمترین موضوعات زنجیره ارزش است که در سازمان صنایع کوچک پیگیری شده است. اما وزارت صمت به تنهایی نمی تواند صنعت را رشد دهد و سازمانهای مختلف و متولیان باید با یکدیگر همراهی داشته باشند.
سوال: در خصوص خام فروشی چگونه مقابله خواهد شد؟
صباغ: راهکار مقابله با خام فروشی با خود تولیدکننده نیست و تنها از طریق سرمایه گذاری است. هرچه بتوانیم از طریق سرمایه گذاری صنعتی ایجاد کنیم که بتواند ماده خام را مصرف کند، قطعا نیازی به صادرات مواد خام نیست. نقش سازمانهای توسعهای و سرمایه گذاری باید به نحوی باشد که بتوانیم همیشه شاهد صادرات یک محصول با ارزش افزوده بالا باشیم. البته در خیلی از حوزهها ناچار به خام فروشی هستیم. در تابستان که برق صنایع محدود میشود، واحدهای فولادی تولید کمتری خواهند داشت و آهن اسفنجی به عنوان ماده خام باید از کشور صادر شود.
سوال: مهمترین چالشهای معدن کاران چیست؟
نعمتی:در هر سه بخش اکتشاف، استخراج و فرآوری با چالشهایی مواجه هستیم، اما نخستین چالش و اولویت بخش معدن، بحث اکتشاف است که لزوم سرمایه گذاری در آن حس میشود. در قوانین بالا دستی متولی بخش اکتشاف وزارت صمت و سازمان اکتشافات است. به نظر میرسد در این بخش باید سرمایه گذاریها بهینهتر و علمیتر انجام شود.
سوال:وضعیت در بخش اکتشاف چگونه است؟
صباغ: در این زمینه رو به بهبودی است، اما جای کار زیادی دارد. برای افزایش انگیزه فعالیت در این زمینه صندوق بیمه اکتشافات معدنی را داریم که از طریق افزایش سرمایه، منابع این صندوق تقویت شده. حدود ۶۸ درصد معادنی که سال گذشته در کشور اکتشاف شد توسط افراد حقیقی و بخش خصوصی بوده که نشان می دهد این ریسک بر هزینهای که میکنند جذابیت لازم ایجاد شده است. در حوزه اکتشاف، اکتشاف عمیق معادن را هنوز در دستور کار قرار ندادیم و باید روی مسائل فناوری و آموزش نیروی متخصص کار کنیم.
سوال: تامین مواد اولیه یکی از مشکلات است، برنامهای برای رفع آن وجود دارد؟
رسولیان: یکی از اقدامات ما کنترل است که بتوانیم تمام بخشهای زنجیره ارزش را کنترل کنیم. طبق بررسیهای ما نیز ۱۰ درصد واحدهای راکد مشکل تامین مواد اولیه را به عنوان یکی از چالشها مطرح کردند که در سالهای اخیر این مشکل کمتر بوده و با نظارتهایی که انجام شد، این مسئله مدیریت شد.
سوال: در مسئله پیوند زدن واحدهای تولیدی کوچک در قالب شرکتهای مادر قرار است چه اتفاقی بیفتد؟
رسولیان: دو اقدام مهم باید انجام دهیم که یکی برنامه پیمانکاری فرعی است که یک مدل جهانی است که واحدهای کوچک را به شرکتهای بزرگ متصل میکند. یک مدل هم خوشههای صنعتی است که بر اساس ظرفیتهای منطقهای ایجاد خواهد شد.