چشمهای که در ۸ کیلومتری شمال روستای «برشنه» از توابع بخش همایجان قرار دارد و از میان شکافهای کوه به آرامی بیرون میآید و چند متر پائینتر از سرچشمه رودخانهای خروشان به راه میافتد که هر تازه واردی را به هیجان میآورد.
شش پیر یکی از تفرجگاههای منطقه سپیدان محسوب میشود. آب چشمه «شش پیر» از جنوب شرقی سپیدان در مسیر کوهستانی به سوی دشت همایجان جریان پیدا میکند و با استفاده از نهرهای سنتی به اراضی و باغهای همایجان انتقال داده میشود. رودخانه شش پیر بعد از عبور از تنگ شش پیر و پیمودن راهی کوتاه وارد رودخانه شهر اردکان میشود.
چشمه شش پیر که به آن دریاچه هم گفته میشود، در میان اهالی استان فارس، عروس دریاچههای ایران لقب گرفته است و مردم محلی آن را مقدس میدانند و هر سال در وقتی معین به کنار این چشمه میآیند و دعا میکنند. در حدود ۲۰۰ متری چشمه، در دل کوه نوشتهای قاجاری به چشم میخورد که نشان دهنده محبوبیت این چشمه در دوره قاجار است.
قسمتی از آبهای شش پیر بعد از گذر از بند شهید طالبی؛ توربین برقی منطقه را به کار میاندازد. حدود ۵۰۰ متری سرچشمه ۲۰ واحد پرورش ماهی، از آبهای شش پیر بهرهمند شده و ماهی قزل آلا پرورش میدهند.
شش پیر این روزها نه تنها به دلیل جاذبههای طبیعی چشمگیرش تبدیل به یک مکان گردشگری شده، بلکه با ماهیهای کم نظیر و بزرگی که دارد، یک سایت غنی ماهیگیری برای گردشگران ماهیگیر هم به شمار میرود. مردم محلی معتقدند که دریاچه شش پیر مثل یک دهان بلعنده آب را میبلعد و فرو میبرد. به همین دلیل، هیچ شناگری از این آب زنده بیرون نخواهد آمد. امروزیها دلیل بلعندگی این دریاچه را وجود شاخهها و ریشههای زیاد در کف دریاچه میدانند که به دست و پای شناگران میپیچد و آنها را غرق میکند. دلیل بلعندگی دریاچه شش پیر هر چه که باشد، تابلوی هشدار دهنده کنار آن که غرق شدن شما را حتمی میداند.
این دریاچه در حد فاصل روستای برشنه و چشمه شش پیر قرار دارد و روستای برشنه نیز از مسیر شیراز که به سمت سپیدان حرکت کنیم ۲۰ کیلومتر قبل از سپیدان سمت راست است.
منبع: برنا