خراسان جنوبی در محاصره ریزگردها/ روز‌های گرد و غباری ۲ برابر شده اند

تعداد روز‌های گرد و غباری در خراسان جنوبی از ابتدای امسال ۲ برابر افزایش یافته و باید علاوه بر راهکار‌های استانی، به دنبال چاره‌ای ملی برای این بحران بود.

خندان رو مدیرکل هواشناسی خراسان جنوبی از افزایش ۲ برابری روز‌های گرد و غباری از ابتدای سال تاکنون نسبت به بلند مدت خبر داد و گفت: در ۴ ماه نخست امسال به طور میانگین در شهرستان‌های استان ۲۷ روز گرد و غباری به ثبت رسیده که این مقدار در مدت مشابه پارسال ۳۷ روز و در بلند مدت ۱۴ روز بوده است.

او افزود: میانگین تعداد روز‌های گرد و غباری استان نسبت به پارسال به طور میانگین ۱۰ روز کاهش دارد، اما نسبت به بلند مدت حدود ۱۰۰ درصد افزایش دارد.

خندان رو با بیان اینکه از ابتدای امسال بیشترین تعداد روز‌های غبارآلود استان با ۷۰ روز در حاجی آباد زیرکوه به ثبت رسیده است اظهار کرد: تعداد روز‌های گرد و غباری این شهرستان در مدت مشابه پارسال ۶۳ روز و در بلند مدت ۱۹ روز بوده است.

مدیرکل هواشناسی خراسان جنوبی ادامه داد: بیرجند هم از ابتدای امسال ۲۳ روز گرد و غباری داشته که این عدد در مدت مشابه پارسال ۴۰ روز و در بلند مدت ۱۲ روز بوده است.

او به وضعیت بارش‌ها در استان اشاره کرد و گفت: میانگین بارش ایستگاه‌های مراکز شهرستان‌ها از اول سال زراعی جاری (مهر ۱۴۰۱) ۹۷.۱ میلیمتر بوده که نسبت به مدت مشابه پارسال ۱۱ درصد کاهش داشته است.

خندان‌رو گفت: این آمار نسبت به شرایط نرمال حدود ۲۵ درصد کاهش را نشان می‌دهد.

اعتبارات از ریزگردها کمتر است

نصرآبادی مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی گفت: برای سازگاری و مقابله با ریزگرد‌ها باید علاوه بر چاره اندیشی‌های درون استانی به دنبال راهکار‌های ملی نیز باشیم.

او مجاورت با ۲ کویر بزرگ و تحمیل ۲۲ سال خشکسالی در کنار کاهش بارندگی را از عوامل مؤثر بر فقر پوشش گیاهی و توسعه کانون‌های بحرانی فرسایش بادی استان دانست که از یک میلیون و ۳۰۰ هزار هکتار در گذشته اکنون به ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار هکتار رسیده و تعداد کانون‌های فرسایش بادی از ۲۸ به ۳۲ مورد افزایش یافته است.


بیشتر بخوانید


نصرآبادی بیان کرد: از این حجم کانون بحرانی فقط در وسعت ۳۰۰ هزار هکتار توانسته‌ایم طرح‌های مقابله‌ای اجرا کنیم که متناسب با اعتبارات تخصیص یافته بوده لذا برای تکمیل طرح‌ها نیازمند اعتبارات بیشتر آن هم در سطح ملی هستیم.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی عنوان کرد: با توجه به سرعت تغییرات اقلیمی و پیشی گرفتن فرسایش بادی از برنامه‌های مقابله‌ای باید تمرکز جدی بر کانون‌های بحرانی باشد.

او افزود: توسعه چند جانبه در استان از الزامات مباحث منابع طبیعی است، به این معنا که نباید از منابع طبیعی انتظار برنامه‌های مقابله‌ای در حوزه ریزگرد‌ها داشت از طرفی نباید برای توسعه طرح‌های تولیدی به خصوص در بخش معدن یا مسکن بر آزادسازی عرصه‌های طبیعی فشار وارد کرد.

نصرآبادی خواستار جدی شدن حساسیت‌ها درباره بیابان شد و گفت: منابع طبیعی با صنعت و معدن کاملا همراه است، اما انتظار داریم خط قرمز‌های منابع طبیعی رعایت شود، زیرا کارگروه ماده ۲۴ مکرر به نفع معدنکاران استان است.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی تولید، کاشت و نگهداری نهال را مهمترین عامل در اجرای موفق طرح‌های بیابان‌زدایی عنوان کرد و گفت: منابع طبیعی تنها در قبال نگهداری درختان مکلف نیست بلکه دیگر دستگاه‌ها هم باید ظرفیت‌های خود را در زمینه تولید و نگهداشت فضای سبز اعلام کنند.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.