حسن عربی سرپرست اداره میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی سرخه گفت: از مراسمهای معنوی که همه ساله با فرارسیدن ماه محرم بهصورت ویژه و خاص در روزهای تاسوعا و عاشورا در سرخه برگزار میگردد مراسم خیمه سوزان (برپا کردن خیمههای کاروان امام حسین (ع) و آتش زدن خیمهها و حرکت کاروان اسرا بهصورت نمادین همزمان با حرکت کاروان اسرای صحرای کربلا) است.
وی افزود: در حال حاضر خیمه سوزان روز نهم محرم (بانی خیمه سوزان روز تاسوعا هیئت قمر بنیهاشم یا تکیه آقا علی چال) بر اساس حمله و آغاز درگیری در صحرای کربلا صورت میپذیرد و خیمه سوزان روز دهم محرم (بانی خیمه سوزان روز عاشورا هیئت ابوالفضل العباس یا تکیه پشت خندق) بر اساس غارت و اسارت خاندان امام حسین انجام میگیرد.
حسن عربی گفت: دسته عزاداری عرب نیز در این مراسم بهعنوان یکی از آیینهای محرمی ویژه شهر سرخه در روزهای نهم محرم (تاسوعای حسینی) و دهم محرم (عاشورای حسینی) برگزار میگردد. در این دو روز افرادی با لباس عرب در قالب دسته سینهزنی بهطرف قتلگاه یا آیین خیمه سوزان در شهر سرخه میروند.
بر اساس مستندات موجود دسته عزاداری عرب با اشعار مخصوص، لباس منحصربهفرد با سینهزنی چندین دهه پیش در سرخه آغازشده و کماکان ادامه دارد. دسته عزاداری عرب در روز تاسوعا توسط هیئت قمر بنیهاشم (تکیه آقا علی چال) و در روز عاشورا توسط هیئت ابوالفضل العباس (تکیه پشت خندق) برگزار میگردد.
آیین خیمه سوزان اوج قساوت و وحشیگری سپاه عمر بن سعد و ابن زیاد را در واقعه عاشورا به تصویر میکشد و این مراسم معنوی به شماره ۲۳۴۱ در سال ۱۳۹۹ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.