دیابت عوارض متفاوتی دارد که بر اندامهای مختلف از جمله پاها تأثیر میگذارد و برای اطمینان از تشخیص و درمان به موقع باید نسبت به این عوارض آگاهی داشت.
احساس سوزن سوزن شدن و بی حسی
دیابت میتواند به اعصاب آسیب برساند و منجر به نوروپاتی محیطی در پاها شود. علائم شامل گزگز، بیحسی، سوزش و از دست دادن حس است. بیماران ممکن است در تشخیص جراحات یا زخمهای پا مشکل داشته باشند که میتواند منجر به عفونت و زخم شود.
گردش خون ضعیف
سطح بالای قند خون میتواند به رگهای خونی آسیب برساند و در نتیجه گردش خون در پاها ضعیف شود. علائم شامل گرفتگی عضلات پا، درد، ضعف و زخمهایی است که به آرامی بهبود مییابند. در صورت عدم درمان، این معضل میتواند باعث عوارض جدی مانند قانقاریا شده و در نهایت ممکن است نیاز به قطع عضو داشته باشد.
زخم پای دیابتی
نوروپاتی و گردش خون ضعیف میتواند منجر به زخم پا شود، زخمهای باز که دیر التیام مییابند و مستعد عفونت هستند. این زخمها به مراقبت و مدیریت دقیق زخم نیاز دارند تا از عواقب جدی جلوگیری شود.
قرمزی و تورم
این عارضه که به نام ناهنجاری پای دیابتی نیز شناخته میشود، میتواند باعث شکستگی و دررفتگی پاها به دلیل ضعیف شدن استخوانها و آسیب مفاصل شود. علائم شامل قرمزی، تورم و تغییر شکل پا یا مچ پا هستند.
تغییرات پوستی
دیابت میتواند منجر به تغییراتی در ظاهر پوست، مانند خشکی و ترک خوردن شود و خطر ابتلا به عفونتهای قارچی یا باکتریایی را افزایش دهد.
سندرم پای بی قرار
اگرچه ارتباط دقیق بین دیابت و سندرم پای بیقرار به طور کامل شناخته نشده است، اما برخی از مطالعات نشان میدهد که این ارتباط وجود دارد. بیماران مبتلا به سندرم پای بیقرار (RLS) احساس ناخوشایندی را در پاهای خود تجربه میکنند که اغلب با حرکت تسکین مییابد. برای افراد مبتلا به دیابت ضروری است که سطح قند خون خود را به طور منظم کنترل کنند، رژیم غذایی سالم داشته باشند، فعالیت بدنی منظم داشته باشند و طبق دستور پزشک از داروهای تجویز شده یا انسولین استفاده کنند. مراقبتهای معمول از پا و معاینات منظم با یک متخصص مراقبتهای بهداشتی برای شناسایی هر گونه عوارض احتمالی در مراحل اولیه ضروری است.
منبع: الیوم السابع