امسال برای دومین سال متوالی است که پویش مرهم زائر قرار است از سوی جمعیت هلالاحمر اجرا شود. پویشی که در آن مردم و بخش خصوصی قرار است دستبهدست هم برای تامین نیاز دارویی زائران اربعین حسینی دهند.
فاطمه عسگری نیا- شهروند؛ جمعیت هلالاحمر ایران در فراخوانی از همه مردم برای مشارکت در این پویش دعوت کرده و در این فراخوان آورده است عمومِ هموطنان، خیرین و حامیانِ حقوقی میتوانند در راستای مسئولیتِ اجتماعی خویش و همچنین خدمتِ دارویی و درمانی به زائران اربعین حسینی، داروهای اهدایی خود را با لحاظکردن شرایط خاص به تمام شعب شهرستانی، خانههای هلال و پایگاههای جمعیت هلالاحمر در سراسر کشور تحویل دهند. در ادامه این فراخوان آمده شرایط داروهای اهدایی نیز مطابق با شیوهنامه طرح مرهم زائر اعلام و ابلاغ شده است که مبتنی بر آن، داروها باید با بستهبندی مناسب و ترجیحا با بستهبندی اولیه کارخانه باشد، داروهای یخچالی و داروهای دارای شرایط نگهداری در دمای ۱۵ تا ۲۰ درجه نباشد، داروهای مایع، نیمهجامد، اسپریها و شیافها با بستهبندی باز و نیز قرصها، کپسولها، پرلها بهصورت فلهای و باز شده نباشد.
جمعیت هلالاحمر همچنین از همکاری داوطلبانه داروخانهها و شرکتهای دارویی در طرح مرهم زائر و اهدای داروهای پرمصرف در تجمعات انبوه به جمعیت هلالاحمراستقبال میکند. جمعآوری داروها با همکاری و همیاری اعضای سازمانهای داوطلبان و جوانان و تفکیک داروها توسط افراد واجد صلاحیت از جمله اعضای کانونهای دانشجویی هلالاحمر در دانشگاههای علوم پزشکی و تکنیسینهای دارویی با نظارت مشترک معاونت بهداشت، درمان و توانبخشی و مرکز پزشکی حج و زیارت جمعیت هلالاحمر صورت میگیرد. داروهای اهدایی پس از طی فرآیند تفکیک برای انتقال به کشور عراق و توزیع در مراکز درمانی تحت نظارت جمعیت هلالاحمر ایران، در اختیار مرکز پزشکی حج و زیارت این جمعیت قرار میگیرد.
سالهای سال است که برنامهریزی برای پوشش امدادی گردهمایی بزرگ اربعین حسینی یکی از دغدغههای مهم جمعیت هلالاحمر است. از امدادرسانی به زائران حادثهدیده و نیازمند کمک گرفته تا ارائه خدمات بهداشتی و درمانی. هرچه گذشت و کارنامه هلالاحمر در این بخش موفقتر شد، بار مسئولیتش هم بیشتر و بیشتر شد،بهطوریکه بهگفته رئیس جمعیت هلالاحمر، امسال قرار است در اربعین حسینی چهارهزار پزشک، ۸۰ آمبولانس و هشت دستگاه اتوبوس آمبولانس برای خدمت به زائران، به عراق اعزام شوند. پیرحسین کولیوند این قول را هم داده که هلالاحمر ایران آمادگی دارد تا با استقرار کادر متخصص و متبحرعلاوهبر ارائه خدمات کیفیتر به زائران عتبات عالیات، نیاز مردم عراق برای مراجعه به کشورهای خارجی و دریافت خدمات درمانی را کاهش دهد.
دو سالی است که در کنار تمام فعالیتهای داوطلبانه هلالاحمریها در گردهمایی بزرگ اربعین،این جمعیت با راهاندازی پویش مرهم زائر از تمام ظرفیتهای مردمیبرایکمکدرمانی به زائران حسینی بهره میبرد، پویشی که امسال رنگوبوی دیگری بهخود گرفته و قراراست داروهای مازاد مردم را از خانهها راهی کربلا کند.
معاون داوطلبان جمعیت هلالاحمر درباه اجرای پویش مرهم زائر میگوید:«این طرح امسال در سطحی وسیعتر از سال گذشته و با اهداف جامعتر بهمنظور خدماترسانی مطلوبتر به زائران اربعین حسینی در سراسر کشور با همکاری و مشارکت داوطلبان اجرا میشود.»
بهگفته او، با توجه به پیشبینی افزایش تعداد زائران اربعین امسال،براساس اعلام رئیس جمعیت هلالاحمر تعداد پایگاههای بهداشت و درمان جمعیت هلالاحمر ایران در خاک عراق برای ارائه خدمات درمانی و بهداشتی به زائران افزایش خواهد یافت:«هر ساله بهمنظور ارائه خدمات بهداشتی و درمانی به زائران اربعین حسینی، پایگاههای بهداشت و درمان با حضور پزشکان و پیراپزشکان در مرزهای ایران و عراق و خاک عراق ایجاد میشودکه تعداد این پایگاهها امسال بیشتر خواهد بود، بنابراین به داروی بیشتری برای تزریق به این پایگاهها نیازمندیم که برای تامین این نیاز اقدام به راهاندازی پویش مرهم زائر کردهایم تا با کمک مردم و شرکتهای تولیدی و توزیعی دارو، این مهم محقق شود.»
او ادامه میدهد:«سال گذشته تامین دارو در پویش مرهم زائر یک صرفا از محل شرکتهای تولیدی و توزیعی دارو انجام میشدو مردم برای مشارکت در این طرح کمکهای نقدی خود را اهدا میکردند تا داروی مورد نیاز خریداری شود، اما امسال با توجه به افزایش قیمت دارو برنامهای ترتیب دادیم تا داروهای مازاد نیاز مردم در خانهها را جمعآوری کنیم و بعد از پایش آنها از لحاظ تاریخ مصرف و سلامت نگهداری به استفاده از این داروها در پایگاههای بهداشتی درمانی اربعین برای درمان زائران بیمار اقدام خواهیم کرد.»
معاون داوطلبان جمعیت هلالاحمر در بخش دیگر صحبتهای خود اظهار امیدواری میکند که چنانچه حجم داروی جمعآوریشده در پویش مرهم زائر از نیاز پایگاههای بهداشتی و درمانی هلالاحمر در اربعین حسینی بیشتر باشد، از این داروها در سایر ماموریتهای بشردوستانه خود استفاده کند، چراکه استفاده از این داروها تابع قوانین کشورهای مقصد است و قوانین درون مرزی شامل حالشان نمیشود.
مشارکت با شهرداری تهران در اجرای طرح
وحید سلیمی میگوید مردم برای مشارکت در این پویش میتوانند داروهای مازاد خود را به خانههای هلال، شعب هلالاحمر در سراسر کشور و همچنین مراکز هلالاحمر در استانها تحویل دهند: «در تهران بهعنوان پایتخت کشور طی توافقیکه با شهرداری این شهر صورت گرفته، مقرر شده از ظرفیت سولههای بحران شهر برایدریافت داروهای مازاد مردم استفاده کنیم، از سوی دیگر مقرر شده بعد از پایش داروها چنانچه در میان داروهای اهدایی مردم داروهای تاریخ مصرف گذشته وجود داشته باشد، با کمک شهرداری تهران نسبت به امحای این داروها به روش اصلی و بهداشتی اقدام کنیم که این امر از آسیبهای احتمالی به محیطزیست هم جلوگیری میکند.»
تابع سیاستهای داخل جمعیت هستیم
معاون داوطلبان جمعیت هلالاحمر در بخش دیگر صحبتهای خود با اشاره به برخی خردهگیریهای وزارت بهداشت به اجرای پویش مرهم زائر گفت: «برخلاف آنچه امروز در برخی شبکههای مجازی منتشرشده مبنی بر اینکه جمعیت هلالاحمر نمیتواند بدون مجوز وزارت بهداشت، پویش مرهم زائر و جمعآوری داروهای مازاد را اجرا کند، باید بگویم جمعیت هلالاحمر یک نهاد عمومی و غیردولتی است که تابع سیاستهای داخل جمعیت است و از آنجا که قرار نیست این داروها وارد چرخه توزیع داروخانهها شود و برعکس قرار است در کشور مقصد مطابق پروتکل بهداشتی و درمانی همان کشور توزیع شود، هیچ منع قانونی در اجرای این پویش متوجه ما نیست.»
۶۶۰۰ خانه هلال آماده در پویش مرهم زائر
محمدعلی موذنتبار، معاون جذب و سازماندهی سازمان داوطلبان جمعیت هلالاحمر گفت: «سال گذشته نخستین تجربه ما در راهاندازی پویش مرهم زائر بود. کمکهای مردمیبه این پویش از طریق کد دستوری «ستاره ۱۱۲ ستاره ۳ مربع» یا شماره حساب ۹۹۹۹۹ بانک ملی و سامانه پیامکی ۳۰۰۰۲۱۴۷ به دست ما میرسید. امسال علاوهبر این مسیرهامردم میتوانند وجوه نقدی خود را از طریق شماره کارت ۶۰۳۷۹۹۷۵۴۴۹۹۹۹۹۹ حساب بانک ملی جمعیت هلالاحمر واریز کنند.»
بهگفته او، امسال ۶۶۰۰ خانه هلال، ۴۰۰ شعبه هلالاحمر در مراکز شهرستانها و ۳۲ مرکز هلالاحمر در مراکز استانها آماده دریافت داروهای مازاد مردم هستند. این طرح از ۲۷ تیرماه آغاز شده و تا پایان موسم اربعین ادامه دارد.