کاظم خاوازی در جمع اعضای کمیسیون کسب و کارهای دانشبنیان و اقتصاد دیجیتال اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی افزود: دزر واقع خلاء بهرهگیری از زیرساختهای دانش بنیان و تکنولوژی روز دنیا در این حوزه باعث شده است تا نتوانیم بهرهوری را در این بخش به قواره لازم ارتقا ببخشیم.
وی بحث مصرف بیرویه آب و تغییر کاربری اراضی را دو مشکل اساسی عنوان کرد و گفت: این دو بخش هم حوزه کشاورزی را با چالش مواجه کرده و هم منابع آب و خاک را در معرض تهدید قرار داده است.
خاوازی بیان کرد: میزان بهرهوری در حوزه کشاورزی بسیار پایین است و در این حوزه طی سالهای گذشته دچار شکاف عملکردی بسیار بزرگی به لحاظ توسعه زیرساختها و فناوری بودهایم که به راحتی نمیتوان این خلاء را پوشش داد.
وی اظهار داشت: مشکلات بخش کشاورزی ما آنچنان عمیق است و دغدغههای متعددی از این حیث برای فعالان این بخش وجود دارد که بروز چالشهای پیچیده در آینده در موضوع امنیت غذایی و بخش کشاورزی از جمله آن است.
خاوازی تصریح کرد: از سوی دیگر به نظر میرسد که برنامهای برای کشاورزان آینده نیز وجود ندارد و ناچار به اجرای سیاستهای کلان غلط و متناقضی هستیم که از گذشته وجود داشته و اصلاح نشدهاند. این شرایط، ضرورت بازنگریهای جدی و سریع را در این بخش با نگاهی به ظرفیت دانش روز و پتانسیل حوزه دانشبنیان ما ضروری میسازد.
دبیر ستاد توسعه اقتصاد دانشبنیان غذا و کشاورزی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهور گفت: در راستای حل معضلات این حوزه چارهای جز استفاده از میانبر فناوری نداریم، لذا به همکاری و کمک همه افراد دخیل در زنجیره تامین بخش کشاورزی نیاز داریم.
خاوازی تاکید کرد: باید بررسی شود در حال حاضر چه ایدههایی برای توسعه بهرهوری در بخش کشاورزی و کاهش مصرف منابع آن وجود دارد و اگر ایدهای پخته و قابل اجرا باشد ما به عنوان معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، در کنار آن خواهیم ایستاد و آن ایده حمایت حداکثری به عمل خواهیم آورد.
وی با اشاره بر اهمیت توجه به اصلاحات اساسی در بخش اقتصاد کشاورزی، خاطر نشان کرد: در این زمینه معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، در بخشهای مختلف در قامت تسهیلگر به ایفای نقش میپردازد و در بخشهایی نیز مستقلا میتوان کمک و همراهی لازم را به ثمر رساند.
خاوازی گفت: آمارها نشان میدهد که بیش از ۲۳ میلیون تن مواد غذایی و محصولات کشاورزی در یک سال وارد کشور شده است.
وی افزود: صرف حدود ۲۰ میلیارد دلار برای واردات کالاهای اساسی، آن هم در حالی که از صادرات مواد غذایی و محصولات کشاورزی ما در سال گذشته حدود پنج میلیارد دلار برآورد میشود، حکایت از دو بحث دارد؛ فقدان بهرهوری و سنتی ماندن رویکردها در بخش کشاورزی.