«حسین امیرعبداللهیان» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در نشست مطبوعاتی مشترک با «بلاول زرداری بوتو» وزیر امور خارجه پاکستان در جریان سفر به اسلامآباد، بر اهمیت تکمیل و نهاییشدن هر چه زودتر پروژه خط لوله گاز «آی پی» بین دو کشور تاکید کرد.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در ابتدای این نشست خبری، اقدام تروریستی اخیر در باجور پاکستان را که جان باختن ۶۳ نفر و مجروحشدن ۱۲۰ نفر منجر شد را محکوم و با دولت و ملت و خانوادههای قربانیان این حادثه تروریستی ابراز همدری کرد.
وی در ادامه اظهار کرد: بسیار خرسندم اعلام کنم از دور روز پیش آقای صفری معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت خارجه در رأس هیأتی متشکل از مقامهای عالیرتبه وزارتخانههای مختلف اعم اقتصادی، تجاری و گردشگری مذاکرات مهم، مفید و نتیجه بخشی را با همتایان خود در اسلامآباد داشتند. این مذاکرات منجر به امضای برخی از اسناد و پیگیری جدی اسناد دیگری که در گذشته بین دو کشور به امضا رسیده است. این مذاکرات منجر به امضای برخی از اسناد و پیگیری جدی اسناد دیگری که در گذشته بین دو کشور به امضا رسیده، شده است.
امیر عبداللهیان با تشریح برخی از موارد گفتوگویهای صورت گرفته با وزیر خارجه پاکستان گفت: ما امروز در این دیدار در خصوص پروژه خط لوله گاز آی پی گفتگوهای مهمی را با هم داشتیم و تکمیل این خط لوله بین ایران و پاکستان را در راستای منافع دو ملت میدانیم. آمادگی داریم این خط لوله هر چه زودتر مراحل اجرایی و نهایی خود را پشت سر بگذارد.
او در عین حال گفت: ما در خصوص وجود برخی موانع و مشکلات مالی و بانکی و راهکارهای آن در چارچوب حقوق بین الملل گفتگو کردیم. ایران و پاکستان مصمم هستند که از امنیتی ماندن مرزهای دوکشور فاصله بگیرند و این مرزها را به مرزهای تجاری و اقتصادی تبدیل کنند. ما آماده ایجاد منطقه ویژه اقتصادی و آزاد در نقطه مرزی ریمدان هستیم. دو طرف آمادگی داریم که حجم روابط تجاری و اقتصادی دو کشور را به دو برابر و به میزان ۵ میلیارد دلار افزایش بدهیم.
وی ادامه داد: دو طرف اتفاق نظر داریم که مجرمان و متهمان بین دو کشور هر چه زودتر تبادل شوند و هر دو طرف به آزادسازی شناورهای ماهیگیری اقدام کنند.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در ادامه گفت: ما و پاکستان اتفاق نظر داریم که باید برخی فرمتهای همکاریهای منطقهای در حوزههای تجاری، اقتصادی و مبارزه با تروریسم و قاچاق مواد مخدر را فعال کنیم. مکانیسم منطقهای همکاریهای ایران، ترکیه و پاکستان از آن جمله است و همچنین مکانیسم همکاریهای ایران، چین و پاکستان در حوزه سرمایهگذاریهای مشترک و سایر حوزههای مورد علاقه طرفین در این راستا است.
او همچنین گفت: در نشست امروز بر موضوع گسترش دیپلماسی پارلمانی بین دو کشور تاکید کردیم.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در بخشی دیگر از صحبتهای خود تاکید کرد: گفتگو در خصوص برخی از موضوعات مهم منطقه از جمله بحران اوکراین و موضوع افغانستان در دستورکار جدی گفتگوهای امروز ما قرار داشت.
امیرعبداللهیان به تشریح سیاستهای جمهوری اسلامی ایران در موضوع افغانستان پرداخت و تاکید کرد: هرگونه تحول در افغانستان قبل از هر طرفی بر همسایگان به ویژه جمهوری اسلامی ایران و جمهوری اسلامی پاکستان تاثیر میگذارد و ما چارچوب ابتکارات منطقهای را بهترین روش برای کمک به حل و فصل وضعیت افغانستان میدانیم.
این دیپلمات عالیرتبه ایرانی تاکید کرد: ما حمایت از مردم افغانستان را تحت هر شرایطی وظیفه انسانی و دینی خود میدانیم. بدیهی است که ثبات و امنیت پایدار در افغانستان را در راستای تحقق ثبات سیاسی در این کشور قلمداد میکنیم.
وزیر خارجه جمهوری اسلامی در پایان صحبتهای خود به تشریح مواضع ایران در ارتباط با بحران اوکراین پرداخت و گفت: در مورد وضعیت اوکراین، جنگ را راهحل نمیدانیم. ما تسلیح بیشتر اوکراین توسط آمریکا و برخی کشورهای غربی را نگران کننده میدانیم. ما معتقدیم تسلیح طرفین جنگ نتیجهای جز کشتار و ویرانی بیشتر نخواهد داشت.
«بلاول زرداری بوتو» نیز گفت: ما ۱۵ ماه پیش کار خود را در این دولت (پاکستان) آغاز کردیم و در ژوئن ۲۰۲۰ ایران یکی از اولین مقاصد من در سفرهای خارجی بود. من با افتخار و رضایت از این دوران یاد میکنم، چراکه پیشرفت خوبی در توسعه روابط دو کشور داشتهایم.
وی ادامه داد: من همچنین بسیار خوشحالم که در اواخر دوران فعالیت دولت کنونی پاکستان شاهد سفر وزیر امورخارجه ایران به اسلامآباد هستیم.
زرداری تصریح کرد: یکی از نمونههای پیشرفت در روابط دو کشور افتتاح بازارچه مرزی پیشین-مند با حضور نخستوزیر پاکستان و رییس جمهور ایران در ماه مه و انتقال برق از ایران به پاکستان است.
این مقام پاکستانی ادامه داد: من میخواهم بگویم که این پروژهها نشاندهنده تعهد و عزم دو کشور برای یافتن راهحلهایی به منظور تامین رفاه و منافع مردم دو کشور است.
وزیر امورخارجه پاکستان افزود: امروز بسیار خوشحالیم که مدارس، بیمارستانها و مراکز مهم دیگری در کویته به لطف برقی که از ایران وارد میکنیم، میتوانند فعالیت داشته باشند.
وزیر امور خارجه پاکستان در بخشی دیگر از صحبتهای خود گفت: امروز ما اسناد مهمی را به امضا رساندیم که مهمترین آنها برنامه راهبردی تجاری بین دو کشور برای دوره ۲۰۲۳ و ۲۰۲۸ است. ما میخواهیم به هدف خودمان که ارتقای سطح مبادلات تجاری به پنج میلیارد دلار است، بعد از این دوره پنج ساله دست پیدا کنیم.
وی افزود: همچنین در رایزنیهای اخیر بین دو کشور توافقاتی برای افزایش همکاری و تعاملات بخشهای خصوصی دو کشور داشتیم.
تا چند روز بیش با طالبان مصمم بودید