مهدی اله پور گفت: این در حالی است که چندی قبل، خبر ثبت حضور همزمان چهار قلاده پلنگ در شهرستان خواف توجه بسیاری از کارشناسان حوزه تنوعزیستی را به خود جلب کرد.
وی بیان کرد: ثبت اخیر از این گربهسان بزرگ و گونه «چتر» زمانی انجام شد، که این پلنگ در حال تغذیه از لاشه یک راس آهو بوده است.
مدیر کل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی با اشاره به اهمیت گونه «چتر»، افزود: حفاظت از این گونه، به طور غیرمستقیم سبب حفاظت بسیاری از گونههای دیگر موجود در زیستگاه میشود.
وی خاطر نشان کرد: سرشماری انجام شده از گونههای وحشی علفخوار در شهرستان خواف خراسان رضوی، نشان از غنای طعمه مطلوب برای حضور گونه چتر است.
الهپور گفت: برنامههای آموزشی مختلفی در یکسال اخیر با موضوع مدیریت تعارض گربهسانان و پلنگ در شهرستان خواف انجام شده و این برنامه ها در سالجاری نیز ادامه دارد.
پلنگ ایرانی هم اکنون در لیست قرمز اتحادیه بینالمللی حفاظت از طبیعت (red list) طبقهبندی شده و در کنار اردک سرسفید جزء گونههای در معرض خطر یا (ENDANGERED) به شمار میروند.
گونه چتر یا سایبان Umbrella Species به جانداری گفته میشود که حضورش در یک محیط برای سایر گونهها جنبه حمایتی دارد. به عبارت دیگر این گونه با دارا بودن گستره خانگی وسیع و نیازهای زیستگاهی گسترده با سایر گونه ها همپوشانی زیستگاهی داشته و اگر در حفاظت از آنها گام برداریم، سایر گونهها به طور غیر مستقیم حفظ میشوند. پلنگ و یوزپلنگ آسیایی به عنوان دو گونه چتر شناخته میشوند.