بهفرنژاد معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان جنوبی گفت: میوه عناب به همراه زرشک و زعفران از محصولات راهبردی استان محسوب میشود.
او افزود: عناب با آب و هوای استان و همچنین روستاهای اطراف سازگار است به طوری که حتی در اغلب خانهها درخت عناب میکارند و سالانه محصول خوبی میدهد.
بهفرنژاد بیان کرد: در فرهنگ خراسان جنوبی عناب به عنوان آجیل همراه با دیگر میوههای خشک شده مانند توت خشک، برگه زردآلو و برگه هلو برای پذیرایی از مهمان استفاده میشود.
معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان جنوبی ادامه داد: در بیشتر روستاهای استان تکان دادن و جمع آوری عناب با آیین و مراسم خاصی انجام میشود.
او تصریح کرد: یک نفر برای تکان دادن عناب از طرف اهالی مشخص میشود و در ابتدا با سپند دود کردن و درود فرستادن بر پیامبر و ائمه اطهار این مراسم آغاز میشود.
بهفرنژاد اظهار کرد: همچنین در مدت تکان دادن و جمع کردن عناب خواندن دوبیتیهای محلی و حرف دل خود را به نشانه شادمانی و شکرگزاری از خالق و روزی رسان بازگو میکنند.
معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان جنوبی گفت: در تمام مراحل جمع آوری حضور زنها و بچهها که یار و یاور خانواده در امور کشاورزی هستند محسوس است.
این مراسم با شماره ۲۲۲۸ در فهرست میراث معنوی کشور (ناملموس) به ثبت رسیده است.