ایالات متحده و جمهوری اسلامی روز پنجشنبه از حصول توافقی احتمالی مبنی بر آزادی پنج شهروند آمریکایی محبوس در ایران در ازای آزاد سازی دارایی شش میلیارد دلاری ایران در کره جنوبی و آزادی شمار نامشخصی ایرانی محبوس در آمریکا خبر دادند. اعلام حصول این قرارداد پیچیده در پی ماهها مذاکره غیرمستقیم میان مقامات ایرانی و آمریکایی، در روز پنجشنبه با انتقال چهار آمریکایی بازداشت شده از ازندان اوین به حبس خانگی اعلام شد. پنجمین شهروند آمریکایی از پیش در حبس خانگی به سر میبرد.
جزئیات انتقال پول، زمانبندی تکمیل قرارداد و تاریخ نهایی آزادی شهروندان ایرانی و آمریکایی هنوز نا مشخص است. با این حال مقامات دو طرف بر این باورند که قرارداد مزبور تا میانه ماه سپتامبر نهایی خواهد شد.
چه چیزی در این قرارداد است؟
آمریکا تحت این قرارداد به کره جنوبی اجازه میدهد که داراییهای مسدود شده ایران در این کشور که به وون، واحد پول کره جنوبی است را به یورو تبدیل کرده و آزاد کند. این پولها که بین ۶ تا ۷ میلیارد دلار است سپس به حسابی در قطر منتقل خواهد شد. دارایی مزبور درواقع بهای نفت صادراتی ایران به کره جنوبی است که پس از تحریمهای ۲۰۱۹ دولت ترامپ علیه ایران در سئول مسدود مانده است.
ایالات متحده تاکید کرده است که این پولها در حسابهای محدودی در قطر باقی میمانند و تنها میتوانند برای تهیه کالاهای بشردوستانه نظیر دارو و غذا مورد استفاده قرار گیرند. معامله اینکالاها در حال حاضر و با وجود تحریمهای آمریکا علیه برنامه هستهای جمهوری اسلامی امکانپذیر است.
این درحالی است که برخی از مقامات ایران با رد ادعای مقامات ایالات متحده مبنی بر محدودیتهای اعمال شده بر استفاده از این پولها میگویند که تهران کنترل کامل وجوه مزبور را برعهده خواهد داشت. قطر تا کنون از اظهار نظر مبنی بر نحوه نظارت بر پرداختها خودداری کرده است.
بنابر اظهارات وکیل یکی از آمریکاییهای بازداشتشده در ایران، جمهوری اسلامی این پنج شهروند ایالات متحده را در حال حاضر در هتلی در حبس خانگی قرار داده است.
چرا رسیدن به چنین قراردادی بسیار طول میکشد؟
به گفته مقامات ایالات متحده، ایران نمیخواهد داراییهای معوقه خود را به واحد وون کره جنوبی دریافت کند و خواستار تبدیل آن به ارزهای بینالمللی رایج دنیا، چون دلار و یورو شده است. در همین حال کره جنوبی بیم آن دارد که تبدیل یکجای شش یا هفت میلیارد دلار ممکن است سبب جابجایی نرخ تبدیل ارز و صدمه به اقتصاد این کشور شود.
در نتیجه، کره جنوبی به کندی عمل میکند و داراییهای مسدود شده ایران را به صورت مقادیر کوچکتری تبدیل و به بانک قطر میفرستد. علاوهبر این انتقال این پول نباید هیچ تماسی با سیستم مالی آمریکا پیدا کند، زیرا در این صورت ممکن است مشمول تحریم شود. بنابر این برای انتقال نهایی این دارایی مجموعهای از نقل و انتقالات پیچیده و زمانبر از طریق بانکهای کشور ثالثی ترتیب داده شدهاند. واکنش کره جنوبی به شرط آزادی زندانیان آمریکایی در ازای انتقال وجوه مسدود شده ایران: اطلاع نداریم!
این زندانیان ایرانی-آمریکایی چه کسانیاند؟
تاکنون هویت سه نفر از این پنج زندانی مشخص شده است. اما هویت دو نفر دیگر همچنان پنهان است. دولت آمریکا گفته است که این دو خواستار مخفی ماندن هویتشان هستند و ایران هم نامی از آنها نبرده است. سیامک نمازی یکی از آن سه نفر است که در سال ۲۰۱۵ بازداشت و سپس به اتهام جاسوسی به ۱۰ سال زندان محکوم شد. عماد شرقی نیز زندانی دیگری است که در حال گذراندن حکم حبس ۱۰ ساله خود است. نفر سوم نیز مراد طاهباز، بریتانیایی-آمریکایی ایرانیتبار است که در سال ۲۰۱۸ بازداشت و به ۱۰ سال زندان محکوم شد.
چرا این توافق در حال حاضر منعقد میشود؟
اقتصاد ایران از سال ۲۰۱۵ و با خروج آمریکا از برجام و تحریمهای دولت دونالد ترامپ، درهم شکسته است. شایعاتی که پیشتر حول احتمال آزادی این داراییهای مسدود مطرح شده بود، تنها به تقویت کوتاه مدت ارز رایج ایران انجامید. با این حال آزاد شدن این پول، حتی با شرایط کنونی و روند کند کره جنوبی میتواند تا حدودی به اقتصاد ایران رونق بخشد.
دولت جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا مدتهاست که بازگرداندن ایران به این توافق تلاش کرده است. کشورهای درگیر این توافق سال گذشته نقشه راهی را برای احیای این توافق ارائه کردند که با مخالفت ایران مواجه شد. با این حال جمهوریخواهان و مقامات دولت پیشین ایالات متحده از توافق اخیر و پرداخت مبلغ مزبور در ازای آزادسازی زندانیان در ایران انتقاد کرده و میگویند این امر ایران را تشویق به ادامه سیاست گروگانگیری میکند.
بلینکن: فشار و تحریم بر ایران ادامه خواهد یافت
آیا ایالات متحده هم زندانیان محبوس در آمریکا را آزاد خواهد کرد؟ وزارت امور خارجه ایران، روز جمعه به بازگرداندن بازداشتشدگان ایرانی در زندانهای آمریکا اشاره کرد. مقامات آمریکایی از اظهار نظر درباره این که چه کسی و چند نفر ایرانی ممکن است تحت این توافقنامه آزاد شوند، خودداری کردهاند.
آیا این توافق به معنای کاهش تنشهای میان ایران و آمریکا است؟
خیر... وزارت دفاع آمریکا در همین رابطه در حال بررسی طرحی مبنی بر استقرار نیروهای آمریکایی در کشتیهای تجاری است که از تنگه هرمز عبور میکنند. ۲۰ درصد از محمولههای نفتی جهان از طریق این تنگه عازم مقاصد خود میشوند. همچنین ایالات متحده به صورت گسترده درحال استقرار ملوانان و تفنگداران خود در خلیج فارس و اعزام جتهای جنگنده F-۱۶ و F-۳۵ به منطقه است. در همین حال کمک نظامی ایران به روسیه با ارسال پهپاد همواره با انتقاد گسترده غرب مواجه شده است.
منبع : برنا
پول های بلوکه شده ی ایران که راهزنان دزدیده بودند پس گرفته می شود ، در ازای تبادل چند شرور (یهودی های مخفی مشهد ، خاندان های ملعون طاهباز و شرقی).
انگل ساکسون های وحشی غارتگر ، از طرفی با فرستادن جاسوس ، دنبال نفوذ و خرابکاری هستند ، از طرف دیگر با سرقت کشتی نفت کش و بلوکه کردن دارایی های ایران یا حبس شهروندان ایرانی تبار و سپس با تبادل ضربدری این موارد با هم ، بازی را برد برد پیش برده و به اهداف شومشان هم می رسند.
این هاکه 1 ریال هم ارزش ندارند و باید اعدام می شدند با تبر.
وقتی سمبه پر زور باشه ، حساب کار دسشون میاد ؛ طرف ایرانی هم باید دبه کنه و شروط بذاره و خسارت بگیره.
از این پس در آبراهه ی پارس ، تمام مکالمه ها به زبان پارسی و هر تردد از تنگه هرمز ، فقط با مجوز جمهوری اسلامی ایران است.
تازه تر از تازه تری میرسد
تیتر خبرتون رو عوض کنید
ان شاالله منتظر پیشرفتهای بیشتر هستیم
لطفا گول نخورید
تازه طلبکار هم شده و بخاطر اقتصادش این مبالغ را آنی پرداخت نمیکند؟؟!!!
چرا؟؟؟
پول ملت ابران تو کشور کره جنوبی بلوکه شده حالا 6 میلیاردش رو بشرط ازادی جاسوس های انریکایی ازاد کردند! بعد تیتر زده واسه امریکا 6 میلیارد اب خورد؟!!!!!! خخخخخخخخ
آمریکا راهزنی راه انداخته پولهای خودمون و مسدود میکنه بعد که تحویل میده یه جور حرف میزنید انگار از خزانه خودش داده.
به خدا گریه داره این تیتر شما
مفتی زندانی آزاد کرد??
پول نفت مردم ایران بوده ففط ازادش کردن
برای آمریکا یک دلار هم هزینه نداشت . پول خودمان را پس از چندین سال دارند پس میدهند. اگر سود بانکی اش را حساب کنید میبینید که از پول ما چند صد میلیون دلار به جیب آنها رفته و به ما ضرر رسیده.