خلیج فارس به عنوان یک موهبت بزرگ برای کشور ما و دیگر کشورهای حاشیه آن محسوب میشود که بهرهبرداری متنوعی از این دریای بزرگ و پربرکت صورت میگیرد.
صید و صیادی از دیرباز در خلیج فارس رواج داشته و صیادان از نقاط مختلف حاشیه خلیج فارس با وسایل مختلف به صید انواع آبزیان در این دریا میپرداختهاند و رزق و روزی خود را از آن برداشت میکردند.
صیادی یکی از مهمترین مشاغل مردم حاشیه خلیج فارس است که اکنون نیز با استفاده از شناورهای جدیدتر و بزرگتر، ادوات صید بهروزتر و صیادان باتجربهتر و با استفاده از شیوههای علمیتر در حال انجام و ادامه است.
افزایش تعداد صیادان، شناورهای صیادی و ادوات جدید برای صید باعث شده تا میزان برداشت از ذخایر دریایی در خلیج فارس افزایش یابد و گفته میشود بسیاری از آبزیان در خطر انقراض قرار گرفته باشند.
ورود انواع آلودگیها به دریا از دیگر تهدیدهای مهم برای آبزیان است که از فاضلاب و پسابهای صنعتی گرفته تا خروجی شناورها و… هر یک به نوعی محیط زیست آبزیان را دچار مشکل کرده و زندگی را برای آنها سختتر میکنند.
حضور شناورهای بزرگ تجاری، تردد نفتکشها، کشتیهای مسافربری و گردشگری، انجام تفریحات دریایی و.... از دیگر عوامل تهدیدکننده محیط زیست و اکوسیستم دریایی هستند.
اکتشافات نفت و گاز و فعالیتهای غول صنایع انرژی از جمله انرژی اتمی، تأسیسات نفت، گاز و پتروشیمی نیز باعث شده تا آبزیان شرایط سختتری برای زندگی خود داشته و همواره در معرض تهدید باشند.
در این شرایط ذخایر آبزیان در معرض تهدید قرار گرفته و ضمن اینکه باید برای توقف فعالیتهای مخرب چارهاندیشی شود، بازسازی ذخایر آبزیان با استفاده از راهکارهای مختلف باید مد نظر قرار گیرد.
اجرای طرح بازسازی ذخایر دریایی
مدیرکل شیلات استان بوشهر در رابطه با ایجاد زیستگاه مصنوعی و بازسازی ذخایر دریایی با اشاره به اهمیت زیستگاه مصنوعی به عنوان مکانی برای تکثیر طبیعی ماهیان اظهار داشت: زیستگاهها سبب استمرار و توسعه پایدار صید و صیادی میشوند.
عقیل امینی یکی از راهکارهای کمک به ذخایر آبزیان اجرای طرح بازسازی ذخایر خواهد و افزود: در این راستا با هدف ترمیم ذخایر آبزیان و تولید بچه ماهیهای بومی از جمله شانک، صبیتی و … پیگیر اجرایی نمودن چند ایستگاه بازسازی ذخایر در مناطق مختلف ساحلی استان بوشهر هستیم.
وی اضافه کرد: از سال ۸۳ زیستگاه مصنوعی در سه شهرستان دیر، بوشهر و گناوه ایجاد شده است که احیای این زیستگاههای موجود و همچنین ایجاد زیستگاههای جدید میتواند نقش بسزایی در بازسازی ذخایر داشته باشد.
مدیرکل شیلات استان بوشهر بیان کرد: در همین راستا نشستی به منظور تحقق اهداف سازمان شیلات ایران و شیلات استان با هدف کمک به تقویت ذخایر آبزیان تشکیل شده است.
امینی از آغاز مطالعات ایجاد یک زیستگاه مصنوعی در کنگان با ۱۲۰ میلیون تومان اعتبار خبر داد و تصریح کرد با توجه به ضرورت و اهمیت این موضوع تلاش میشود ایجاد زیستگاههای مصنوعی به کل استان تعمیم داده شود.
وی از اعتبار بسیار خوبی که با پیگیری سازمان شیلات ایران و استان به منظور بازسازی ذخایر آبزیان به دست آمده خبر داد که به زودی با وجود این اعتبارات قدمهای خوبی در این راستا برداشته خواهد شد.
ایجاد زیستگاه مصنوعی
رئیس پژوهشکده میگوی کشور با اشاره به کاهش ذخایر دریایی در خلیج فارس اظهار داشت: حفظ و نگهداری ذخایر دریایی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است که باید راهکارهای مناسب در این زمینه اجرایی شود.
عقیل دشتیاننسب به دلایل مختلف و متعدد کاهش ذخایر آبزیان در دریا اشاره کرد و ادامه داد: ضمن کنترل این عوامل باید برای حفظ ذخایر دریایی برنامهریزی و تلاش لازم را داشته باشیم.
وی خاطرنشان کرد: با توجه به کاهش شدید ذخایر آبزیان به علت صید بی رویه، افزایش شناورهای صیادی، اکتشافات نفتی و آلودگیهای زیست محیطی، ایجاد زیستگاههای مصنوعی به عنوان یکی از راهکارهای تقویت ذخایر آبزیان دریایی به شمار میرود.
رئیس پژوهشکده میگوی کشور اضافه کرد: زیستگاه مصنوعی عبارت است از قرار دادن اشیای مجاز در داخل دریا به منظور احیا، بازسازی و بهره برداری از محیط دریایی که میتوان از آن به عنوان لانه سازی برای آبزیان نیز یاد کرد.
انتظار میرود که همه مسئولان برای حفظ ذخایر دریایی آبزیان پای کار باشند و ضمن حمایت از چنین طرحهایی، زمینه را برای پیشگیری از نابودی ذخایر آبزیان در خلیج فارس به کار بگیرند.
منبع: مهر