چند روز قبل لایپزیش با پیروزی مقابل بایرن، مقتدرانه قهرمان سوپر جام آلمان شد. اما غیر از قهرمانی، این روزها نام لایپزیش به دلیل دیگری مطرح شده! «یوشکو گواردیول» بازیکن لایپزیش بعد از پیوستن به منچسترسیتی به گرانقیمتترین مدافع تاریخ تبدیل شد، اما نکته جالب این است که دو سال پیش، هیچ تیم مطرحی خریدار این بازیکن نبود یا حداقل حاضر نبود برای خرید او هزینه بالایی کند! حالا لایپزیش در حالی «یوشکو» را با رقم ۹۰ میلیون یورویی به منچسترسیتی فروخته و او را به گرانترین مدافع تاریخ تبدیل کرده که همین دو سال قبل، برای خرید او از دیناموزاگرب کمتر از ۲۰ میلیون یورو هزینه کرده بود. این، اولین معامله سودآور لایپزیش نبوده و قطعا، آخرین آن هم نخواهد بود. سوال این است که فرمول خارقالعاده ورزشی-اقتصادی «لایپزیش» چیست که تنها بعد از ۷ سال حضور در بوندسلیگا، بازیکنان زیادی را با همین روش یعنی قیمت کم خریده و با چندین برابر سود، راهی تیمهای بزرگ کرده است. در ادامه نگاهی به نمونههای مشابه گواردیول داشتهایم و از سیاستگذاریهای این باشگاه خواهیم گفت.
سودهای باورنکردنی از فروش بازیکنان لایپزیش
تا چند روز قبل در پنجره نقل و انتقالات تابستانی، ۱۴۰ میلیون یورو درآمدزایی کرده بود که این مبلغ ناگهان خیلی بیشتر شد چراکه یوشکو گواردیول با قرارداد ۹۰ میلیون یورویی به منچسترسیتی پیوست تا درآمدشان به ۲۳۰ میلیون یورو از فروش بازیکنان فقط در همین تابستان برسد. این باشگاه آلمانی در سالهای اخیر درآمد خوبی از فروش بازیکنان خود کسب کرده و به لطف پرورش بازیکنان و فروش آنها به سود ۵۲۲ میلیون یورویی (تقریبا ۳۰ هزار میلیارد تومان) رسیده است که برای بسیاری از افراد فعال در حوزه اقتصاد ورزش، باورنکردنی است. به ویژه که تا ۷ سال پیش، اصلا اسمی از این تیم در بین باشگاههای مطرح جهان شنیده نمیشد.
کشف استعدادهای جوان و فروششان با ارقام نجومی
سیاست لایپزیش در مسیر کسب این سود شگفتانگیز مشخص است: کشف استعدادهای جوان در سنین کم، پرورش دادن آنها و فروختن شان با ارقام نجومی. علاوه بر این، آنها عملکرد ورزشی خوبی دارند و به نظر میرسد که این طرح کاملا جواب داده است. ششکو، اوپندا، بیتشیابو، سیودال و بومگارتنر جدیدترین سرمایهگذاریهای این باشگاه هستند. لایپزیش از طرفی در این تابستان، فابیو کاروالیو و ژاوی سیمونز را قرضی خریده و باتجربههای این تیم نظیر دنی اولمو، تیمو ورنر و آندره سیلوا هم به آنها کمک میکنند تا در بوندسلیگا و مسابقات اروپایی، موفق باشند.
رونق لایپزیش در تابستان امسال
لایپزیش در فصل نقل و انتقالاتی تابستان امسال از فروش دومینیک سوبوسلای به لیورپول، ۷۰ میلیون یورو کسب کرده است. این در حالی است که برای خریدنش نیمی از این مبلغ را پرداخته بودند. آنها در سال ۲۰۲۱ برای خرید این بازیکن از سالزبورگ، فقط ۳۶ میلیون یورو پرداخت کرده بودند. همچنین در تابستان امسال، «کریستوفر انکونکو» با ۶۰ میلیون یورو راهی چلسی شد، اما برای خریدنش از پی اس جی در سال ۲۰۱۹ فقط ۱۳ میلیون یورو پرداخته بودند، یعنی آنها از فروش همین بازیکن، تقریبا ۵ برابر سود کردند. مورد آخر هم فروش گواردیول به منچسترسیتی به ارزش ۹۰ میلیون یورو بود که این بازیکن کروات را به گرانترین مدافع تاریخ فوتبال تبدیل کرد. آنها برای خرید این بازیکن، دقیقا یک پنجم این قیمت را پرداخته بودند، فقط ۱۸ میلیون یورو.
خرید رایگان بازیکن و فروش ۴۰ میلیون یورویی!
البته لایپزیش در سالهای اخیر هم درآمد خوبی از فروش بازیکنانش کسب کرده بود. یکی از خاصترین و باورنکردنیترین این خریدها، ابراهیما کوناته است که در سال ۲۰۲۱ با ۴۰ میلیون یورو به لیورپول فروخته شد در حالی که او را به طور رایگان در سال ۲۰۱۷ از باشگاه سوشو خریده بودند. خرید رایگان بعدی آنها، برایان بروبی بود که سال ۲۰۲۱ از آژاکس به این تیم آمد و تنها یک سال بعد با قراردادی ۱۶ میلیون یورویی به همان آژاکس برگشت! نبی کیتا در سال ۲۰۱۶ به قیمت ۲۹ میلیون یورو از سالزبورگ در این تیم به کار گرفته شد و در سال ۲۰۱۸ به قیمت ۶۰ میلیون یورو راهی لیورپول شد. تیمو ورنر که سال ۲۰۱۶ در اشتوتگارت توپ میزد، به قیمت ۲۳ میلیون یورو به این تیم آلمانی آمد و ۴ سال بعد با قراردادی ۵۳ میلیون یورویی راهی چلسی شد. دایو اوپامکانو با ۴۲.۵ میلیون یورو در سال ۲۰۲۱ راهی بایرن مونیخ شد درحالی که سال ۲۰۱۷ با یک سوم آن یعنی ۱۸ میلیون یورو از سالزبورگ خریداری شده بود. تایلز آدامز در سال ۲۰۱۴ به قیمت ۲ میلیون یورو به لایپزیش پیوست، اما ۲ سال بعد با قیمت ۱۷ میلیون یورو به لیدز فروخته شد.
کسب افتخارات در کنار فروش بازیکنان
شاید این شائبه به وجود بیاید که این تیم با فروش بهترین بازیکنانش، باید در کسب نتیجه بسیار ضعیف و دور از انتظار عمل کند، اما این طور نیست. با وجود فروش بازیکنان خوب و تاثیرگذاری که قطعا با بقیه تیم هماهنگ شده بودند و نبودشان به تیم ضربه میزد، آنها به نیمه نهایی چمپیونزلیگ ۲۰۲۰ و نیمه نهایی لیگ اروپا ۲۰۲۲ رسیدند و در سالهای ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳ قهرمان جام حذفی آلمان شدند. همین چند روز پیش هم آنها در سوپرجام آلمان حضور داشتند. البته آنها برای جذب بازیکنان جوان هم سرمایهگذاری قابل توجهی دارند که به کیفیت تیمشان کمک شگرفی میکند. مثلا در چند فصل اخیر «نیکولاس سیوالد» را با ۲۰ میلیون یورو از سالزبورگ خریدند، «ششکو» با ۲۴ میلیون یورو از همین تیم خریده شد، برای جذب بیتشیابو از پیاسجی ۱۵ میلیون یورو پرداختند و بومگارتنر را با ۲۴ میلیون یورو از هوفنهایم خریدند و برای جذب اوپندا از لانس هم ۴۳ میلیون یورو به لانس پرداختند. البته باید ببینیم تا چند سال آینده، این بازیکنان را به چندین برابر قیمت خریداری شده به تیمهای مطرح دیگر خواهند فروخت؟