حجت الاسلام والمسلمین حسینی نیشابوری، مدیر کل بین المللی تبلیغ سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و دبیر جایزه اربعین، درمورد فلسفه مراسم اربعین بیان کرد: اصل زیارت اربعین در طول تاریخ، یکی از مهمترین بسترهای تبلیغی بوده است و پس از واقعه عاشورا، انسانهای مختلفی توانستند هم پیام این واقعه را به گوش مردم برسانند و هم جهت گیری خود درمورد استکبار ستیزی و نوع تعامل صحیح با فضاهای دینی را مشخص کنند و در این راستا، تشویق به زیارت اربعین در دستور کار اهل بیت (ع) بود. البته در برخی از مقاطع تاریخی، شرایط کاملاً سخت بوده است و حکومتها و حاکمیتها سعی میکردند جلوی این فضا را بگیرند و در مقاطع زمانی هم، مردم در برابر جبهه مقابل اصرار زیادی بر زیارت اربعین داشتند تا جایی که گاهی، منجر به برخی از برخوردها نیز، شده است.
دبیر جایزه اربعین گفت: زیارت اربعین، جنبه مذهبی و دینی دارد که به عنوان مناسک و مراسم دینی موردتوجه است و به خاطر حالت جمعی، تعاون، هم افزایی و همدلی داشتنش نمایش گسترده در جهان اسلام و حتی فراتر از آن است تا جایی که در سالهای اخیر، فضا و فرهنگ اربعینی رنگ و بوی دیگری به خود گرفته و در بسیاری از مولفههای اخلاقی مثل گذشت، ایثار، امداد و... متبلور شده است و این موضوع را میتوان در مراسم پیاده روی اربعین به صورت ستودنی مشاهده کرد تا جایی که باعث شده است افراد از اقصی نقاط جهان مجذوب این مراسم اربعین شوند و حتی افرادی که مسلمان نیستند و ارتباطی هم با دین ندارند با مولفههای خوب اخلاقی آشنا شوند و حتی با پیاده روی عظیم اربعین به عنوان بزرگترین تجمع دینی ارتباط برقرار کنند.
حجت الاسلام حسینی نیشابوری ادامه داد: با توجه به این که اربعین، بزرگترین تجمع دینی به شمار میآید و گردهمایی بیش از ۲۰ میلیون انسان است در نتیجه، ازدحام افراد در یک مسیر و جهت را به همراه دارد و از هر جهت به این رویداد بزرگ نگاه کنیم، متوجه میشویم که سرمایه و ظرفیت بزرگی است و میتواند برای عاشقان اباعبدالله الحسین (ع) مغتنم باشد و در طول سال، آثار فراوانی برای افراد داشته باشد.
او مطرح کرد: زیست چند روزه مراسم اربعین میتواند درس بزرگی برای برای سبک زندگی امام حسینی و ایثارگرانه و همدلانه باشد و به نظر میرسد که ظرفیت پیاده روی اربعین فراتر از یک مراسم مقطعی است تا جایی که در حال رقم زدن فرهنگی به نام فرهنگ اربعینی و شبکهای به نام شبکه فعالان اربعینی در اقصی نقاط دنیا است که محوریت اخلاق و بیان شعائر الهی و احترام به آقا اباعبدالله الحسین (ع) به عنوان پرچمدار عشق و عقیده و آزاده خواهی در دنیا را به همراه دارد.
مدیر کل بین المللی تبلیغ سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی درمورد لزوم تمهیدات صحیح مدیریتی برای مراسم پیاده روی اربعین اظهار کرد: مراسم پیاده روی اربعین میتواند به صورت بهتر مدیریت شود و همه افرادی که تصمیم دارند در این رویداد عظیم شرکت کنند بهتر است این خیر بزرگ را زودتر درک کنند و در فضایی قرار بگیرند که بتوانند زودتر در مراسم پیاده روی اربعین شرکت کنند تا هم خودشان، آن فضای معنوی را درک کنند و از آن بهرهمند شوند هم این که با بازگشت به موقع خود، اجازه دهند زائران و علاقهمندان دیگر در مراسم پیاده روی اربعین شرکت کنند و این موضوع دقیقاً مثل توصیههایی است که در اماکن مذهبی به زائران میشود. مثلاً به حجاج گفته میشود پس از انجام عمل طواف، صحن مسجدالحرام را ترک کنند تا حجاج دیگری هم بتوانند این عمل را انجام دهند.
دبیر جایزه اربعین با بیان توصیههایی به زائران پیاده روی اربعین گفت: زائران مراسم اربعین آقا اباعبدالله الحسین (ع) به صورتی برای این پیاده روی عظیم اقدام کنند که مدیریت بهتری صورت بگیرد و اجازه ندهند در روز اربعین یا روزهای منتهی به اربعین عازم شوند و یا رفتن آنها به حدی طولانی شود که سفر پر ازدحامی شکل بگیرد. زیرا این موضوع، همکاری زائران را میطلبد و این اقتضای روحیه هم افزایی اربعینی است. بنابراین، هموطنان عزیز توجه کنند که طبق فرمایش بسیاری از بزرگان دین، حتماً ضرورتی ندارد روز اربعین یا روزهای منتهی به اربعین در کربلا باشند چراکه همه ایام نزدیک به اربعین سید و سالار شهیدان دارای منزلت هستند و این فضا بر سرزمین کربلا حاکم است و آنها میتوانند با مدیریت زمان صحیح، فضای اربعین را بهتر درک کنند.
حجت الاسلام حسینی نیشابوری با تأکید بر پیام قرآنی اربعین امسال افزود: ان شاءالله، با توجه به این که حضرت سیدالشهداء (ع) در همه مسیر مبارزه خود به کتاب مقدس قرآن کریم استناد کردند و با ادبیات قرآنی خطبه خواندند و مردم را ارشاد کردند و اربعینیها نیز، قرآنی هستند پیامی که اربعین امسال خواهد داشت اربعین قرآنی با تکریم این کتاب آسمانی و اظهار موضع صریح مسلمانان مبنی بر احترام به قرآن و میزان دلدادگی آنها به این کتاب مقدس خواهد بود تا بدخواهان متوجه شوند ساحت قرآن، ساحت خورشید است و نمیتوانند با تلاشهای مذبوحانه خود، باورهای عمیق مسلمانان درمورد این کتاب آسمانی و پیامبر اکرم (ص) را خدشه دار کنند.