عادی شدن روابط ایران و عربستان علاوه بر دو کشور برای تمامی کشورهای منطقه و جهان از اهمیت بالایی برخوردار است و به نوعی خوب و یا بد بودن این دو قدرت بزرگ منطقه میتواند در تمامی بحثهای موجود اقتصادی و سیاسی مورد بحث در منطقه و جهان تاثیرگذار باشد.
ایران و عربستان اکنون پس از هفت سال روابط خود را از سر گرفتهاند و همین موضوع علاوه بر سود برای دو کشور، میتواند برای خیلی از کشورها ناخوشایند است.
کشورهایی که شاید با سعودیها آشکارا دشمنی ندارند، اما میدانند که روابط مشترک ایران و عربستان میتواند باعث تثبیت قدرت ایران در منطقه شود و همین موضوع هم چندان به مذاق دشمنان جمهوری اسلامی ایران خوش نمیآید.
در همین ارتباط یک تحلیلگر صهیونیست در روزنامه صهیونیستی جروزالم پست در یادداشتی درباره پیامدهای منفی این روابط بر منافع تلآویو و واشنگتن هشدار داد.
این تحلیلگر نوشت: روابط دیپلماتیک و گفتگوهایی در حال انجام است که باعث نگرانی ما شده است. ایالات متحده و اسرائیل باید به طور جدی نگران تجدید مذاکرات و ایجاد روابط بین ایران و عربستان سعودی باشند. ایالات متحده و اسرائیل همچنین باید در مورد دخالت چین در قبال ایران و عربستان سعودی بسیار نگران باشند، اما این روابط رو به رشد بین ایران و عربستان سعودی است که از ترس لرزه به تن و بدنم انداخته است.»
به نوشته تحلیلگر صهیونیست، «ایران و عربستان سعودی که دشمنان دیرینه بودهاند، در زمینه دیپلماسی بینالمللی، بازیگرانی خبره هستند. عربستان سعودی به طور همزمان درگیر روابط دیپلماتیک با ایران است و انجام یک توافق با میانجیگری آمریکا بین کشورشان و اسرائیل است. این توافقی است که شامل حل و فصل مسئله چند دهه گذشته و تاکنون غیرقابل حل فلسطین و اسرائیل میشود. توافقی که احتمالاً شامل نوعی دولت یا استقلال فلسطین است.»
یادداشت این روزنامه با تکرار هشدار درباره پیامدهای ناگوار گرمی روابط ایران و عربستان سعودی برای رژیم صهیونیستی پایان یافته و در آخر مطلب آمده است که «برای اسرائیل، این اتحاد (بین ایران و عربستان سعودی)، فاجعه بار خواهد بود.
در همین ارتباط با رامین مهمانپرست سخنگوی اسبق وزارت امور خارجه هم صحبت شدیم.
مهمانپرست در ارتباط با عادی شدن روابط با عربستان سعودی و دیدارهای وزیر امور خارجه کشورمان با مسئولان عربستانی در سفر یک روزه امیرعبداللهیان به این کشور گفت: نکته اول آن است که پس از پیروزی انقلاب همیشه بحث همکاریهای جمعی با کشورهای اسلامی به خصوص با کشورهای حاشیه خلیج فارس را داشتیم و بحث وحدت جهان اسلام، توسعه، پیشرفت و امنیت جمعی در دستورکار بوده و حالا مسائل زیادی در سالهای گذشته اتفاق افتاده و برخی قدرتها طراحیهایی در منطقه داشتند که نتیجه آن ایجاد اختلاف میان کشورهای اسلامی و منظقه بوده است.
وی ادامه داد: به نظر میرسد در مقطع جدید کشور عربستان به دلیل برنامههای راهبردی که دنبال میکند حتما یکی از اولویتهای خود را کنار گذاشتن موانع و مشکلات و بحثهایی که در گذشته بوده قرار داده و در طراحی راهبردی جدید خود یک همکاری بلندمدت و راهبردی با ایران جزو برنامههای تدوین شده آنها است.
مهمانپرست افزود: با توجه به اینکه ما هم از ابتدا بحث خود را همکاری، دوستی و زمینه سازی برای خروج کشورهایی که برای منطقه ما نیستند را داشتیم و به دنبال اداره کردن امنیت و ثبات در خلیج فارس با کمک قدرتهای منطقه بودیم، طبیعتا این رویکرد جدید سعودیها میتواند مورد موافقت و استقبال ما قرار گیرد و اکنون در مسیری قرار گرفتیم که باید برای برنامههای آینده یک راهبرد با دید مثبت را دنبال کنیم و طراحی دقیقی برای همکاری جمعی در بحثهای اقتصادی، سیاسی و امنیتی منطقه خلیج فارس داشته باشیم.
سخنگوی اسبق وزارت امور خارجه درباره سفر احتمالی رئیس جمهور کشورمان به عربستان گفت: زمان ریاست جمهوری آقای احمدی نژاد، وی چندین سفر به مناسبتهای مختلف به عربستان انجام داد و مقامات عربستانی هم به کشور ما سفر کردند که یکی از آنها در زمان برگزاری اجلاس سران جنبش عدم متعهد بود.
وی افزود: در این دور از روابط، رویکرد جدید دو کشور برای داشتن همکاریهای راهبردی میتواند معنا و مفهوم جدیدی داشته باشد و ما باید برنامه ریزی مشخصی برای همکاری بلندمدت با یکدیگر طراحی کنیم و مبنای این همکاریها باید بحثهای اقتصادی و سرمایه گذاری در موضوعات مهمی که به نفع دو کشور است، باشد.
مهمانپرست در پایان گفت: این سفرها به نفع منطقه است و باید انجام شود و فکر میکنم این سفر و سفرهای مشابه در سطح مسئولین عالی رتبه دو کشور میتواند منجر به امضای قراردادهای بلندمدت و تصمیمات جدی برای کارهای بزرگی که در منطقه میتوان انجام داد، باشد.