فومیو کیشیدا، نخست وزیر ژاپن روز سه شنبه اعلام کرد تخلیه آب تصفیه شده نیروگاه فوکوشیما دائیچی واقع در شمال شرق ژاپن به اقیانوس آرام «در صورتی که شرایط آب و هوایی اجازه بدهد»، قرار است روز پنجشنبه آغاز شود.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، وی اعلام کرد ژاپن پایان این محدودیتهای تجاری را با ارائه «شواهد علمی» خواستار خواهد شد. کیشیدا همچنین وعده داد برای حمایت از شبکه ماهیگیری ژاپن با تشویق محصولات آن و مصرف داخلی محصولات دریایی و همچنین با باز کردن بازارهای جدید برای صدور، اتخاذ خواهد کرد.
آژانس بین المللی انرژی اتمی در آغاز ماه ژوئیه این طرح را تایید کرد و توکیو اطمینان داد این کار برای محیط زیست و سلامت انسان خطری نخواهد داشت. اما این عملیات که قرار است دههها ادامه داشته باشد، همچنین نگرانیهای عمیق و انتقادهایی به ویژه از جانب چین برانگیخته است.
توکیو به صورت بسیار تدریجی تخلیه بیش از یک میلیون و ۳۰۰ هزار تن آب نیروگاه فوکوشیما دائیچی را پیش بینی کرده است که از آبهای باران، سفرههای زیرزمینی و تزریقهای آبهای لازم برای خنک کردن قلب رئاکتورهای دچار شکافت شده بعد از سونامی مارس ۲۰۱۱ که سواحل شمال شرق ژاپن را ویران کرد، حاصل شده است.
تپکو، اوپراتور نیروگاه فوکوشیما تخلیه آب را در اقیانوس که تا آغاز سال ۲۰۵۰ طول خواهد کشید، پیش بینی کرده است، زیرا حداکثر روزانه ۵۰۰ هزار لیتر تخلیه خواهد شد. این آبها از قبل برای پاکسازی از مواد رادیو اکتیو تصفیه شده اند به جز تریتیوم که با فناوریهای موجود تصفیه آن امکان پذیر نیست. به گفته کارشناسان فقط دوزهای بسیار متمرکز تریتیوم برای سلامتی مضر هستند.
با وجود این، صنعت ماهیگیری ژاپن درباره پیامدهای زیانبار آن برای تصویر محصولات خود نزد مصرف کنندگان ژاپنی مانند مصرف کنندگان خارجی تردید دارد. به ویژه چین به شدت از این طرح ژاپن انتقاد میکند و از ماه گذشته واردات محصولات غذایی از ۱۰ استان ژاپن از جمله استان فوکوشیما را ممنوع کرده است و به آزمایشهای تشعشات رادیواکتیو درباره مواد غذایی که از سایر نقاط ژاپن میآید، مبادرت کرده است.