خبرگزاری سیانان در گزارشی در خصوص گسترش گروه اقتصادی بریکس اعلام کرد: قدرتهای نفتی غرب آسیا برای عضویت در گروه بریکس دعوت شدهاند. این گسترش درست در زمانی اتفاق میافتد که برخی از اعضای بریکس، مثل روسیه و چین، درگیر تنشهای فزاینده با غرب هستند. از سوی دیگر، به گفته کارشناسان، انتخاب کشورهایی مانند ایران که آشکارا با غرب مخالف هستند، میتواند این گروه را بیشتر به سمت تبدیل شدن به یک «بلوک ضد غرب» سوق دهد.
گسترش بریکس مسئله «دلارزدایی» را مطرح میکند، فرآیندی که در آن اعضا به تدریج به استفاده از ارزهای دیگری غیر از دلار آمریکا برای انجام تجارت روی میآورند. اعضای بریکس همچنین در مورد در نظر گرفتن یک «ارز مشترک» برای تجارت صحبت کردهاند.
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه گفت : در نظر گرفتن یک ارز مشترک و استفاده از آن «مسئله دشواری» خواهد بود، اما به گفته او، کشورهای عضو به سمت حل این مشکلات حرکت خواهند کرد.
سیانان همچنین اعلام کرد: اگر عربستان عضو بریکس شود، بزرگترین صادرکننده نفت خام جهان و بزرگترین واردکننده نفت جهان یعنی چین در یک بلوک قرار خواهند گرفت. همچنین به این معنی است که روسیه و عربستان که هر دو عضو اوپک پلاس هستند، در یک بلوک اقتصادی جدید به یکدیگر خواهند پیوست.
خبرگزاری سیانان اعلام کرد: همکاری عربستان و روسیه در اوپک پلاس برای کاهش تولید نفت، در گذشته عربستان را در تضاد با آمریکا قرار داده است.
گفتنی است، رهبران بریکس امروز (پنجشنبه) با پیوستن ۶ کشور از جمله ایران، عربستان و امارات به این گروه اقتصادی موافقت کردند. سیریل رامافوزا، رئیس جمهور آفریقای جنوبی میگوید عضویت از اول ژانویه ۲۰۲۴ اجرایی خواهد شد. بریکس در حال حاضر شامل برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی است.
ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه در پیامی ویدئویی به اعضای جدید بریکس تبریک گفت و افزود؛ نفوذ جهانی این اتحادیه همچنان به رشد خود ادامه خواهد داد. شی جین پینگ، رئیس جمهور چین نیز گسترش این بلوک را «تاریخی» خواند و گفت این امر نشان دهنده عزم چین برای «اتحاد و همکاری با کشورهای در حال توسعه» است.