مهدی صفری معاون دیپلماسی اقتصادی وزیر امور خارجه با حضور در برنامه تلویزیونی صف اول اظهار کرد:در ۲ سال گذشته تنها بر همسایگان خود تمرکز نداشتیم و با قاره آمریکا و آفریقا و سایر نقاط جهان نیز ارتباط داشتیم.
وی گفت: در دیپلماسی اقتصادی به دنبال ایجاد ارز بودیم و یکی از سیاستها آن بود که باید همکاریهای منطقهای را گسترش میدادیم.
وی گفت: آخرین اقدام هم موضوع بریکس بود که اقدام بزرگی بود. یکی از مسائل این گروه آن بود که حدود ۲۳ داوطلب داشت و در ۲ سال گذشته قدمهایی برداشته شد تا ما عضو این سازمان شویم. بریکس یک سازمان منطقهای نیست و با اعضای جدید جهانیتر شده است. بریکس سیاسی و امنیتی و اقتصادی و مسائل اجتمای را شامل میشود، اما برای ما بعد اقتصادی آن مهم است. یکی از مسائل این گروه امور بانکی است که وجود دارد و پس از عضویت ما رئیس بانک این گروه ملاقات کردیم و با ورود به بریکس حضور در این بانک آسانتر است و به زودی رئیس این بانک به کشور هم سفر میکند. البته بعد از توافق با عربستان روابطمان با بانک کنفرانس اسلامی برقرار شده و از آن بانک هم میشود استفاده کنیم.
صفری گفت: اگر عضو این گروه شویم میتوانیم از امتیازات این گروه استفاده کنیم و پروژههای خود را عملی کنیم. این موضع در آینده میتواند برای ما بسیار مفید باشد.
صفری گفت: در آینده باید ارتباطات خود و حضور خود را در شانگهای و سایر سازمانها را تقویت کنیم. همچنین میتوانیم روابط دوجانبه با سایر کشور ها را در همین سازمانها بهبود بخشیم.
وی ادامه داد: در میان همسایگان تلاش شد با آسیای مرکزی و قفقاز ارتباطات خود را بازسازی کنیم. ارتباطات ما با بسیاری از کشورها در آن منطقه احیا شده است.
وی گفت: ما علاوه بر ارتباطات تجاری بر روی صدور خدمات مهندسی و دانش بنیان و صادرات آنها به دنیا تلاش کردیم و وزارت خارجه با همکاری ارگانهای مربوطه این کار را شروع کرد. سال گذشته ۱.۱ دهم میلیارد دلار خدمات مهندسی و دانش بنیان خودرا صادر کردیم. امسال احساس می کنم حداقل بیش از ۳۰ درصد نسبت به سال گذشته افزایش پیدا می کند. در تمام این مسائل وزارت خارجه در کنار وزارت خانه مربوطه حاضر بوده است.
صفری افزود: در سفرهای رئیس جمهور همیشه تلاش شده نشان دهیم که ما به عنوان کشوری هستیم که میخواهیم دانش و تکنولوژی خود را صادر میکنیم. در بیشتر کشورهای آفریقایی و یا همسایگان خود اکنون صادرات خودروی ما آغاز شده است و سفر رئیس جمهور با صادرات نانو و دارو تجهیزات پزشکی و سایر محصولات همراه است که همین باعث پیشنهادهای سایر کشورها به ایران شده است.
وی ادامه داد: در کنار بازارهای موجود به دنبال بازارهای جدید نیز بوده ایم و اکنون در ارتباط با چین و هند صادرات خود را بیشتر کردیم و در این موضوعات کار شده است.
وی گفت: نکتهای که به آن تایید داریم صادرات شیلات است. یکی از کشورهای آمریکای لاتین ۸ میلیارد دلار به چین میگو وارد کرده، چرا ما این کار را انجام ندهیم. ما ظرفیت ۳۲ تنی داریم و چرا نباید اقتصاد دریایی که داریم را عملی کنیم. ما نباید در اقتصاد دریا و بنادر قانع باشیم. از وزیر کشاورزی نیز خواهش داشتیم که در این امر تلاشهای بیشتری انجام دهند.
وی ادامه داد: در ارتباط با واردات تلاش کردیم چند منبعی را در کشور ایجاد کنیم و مثلا درباره گوشت آیا تنها باید از یک کشور وارد شود.
این مقام مسئول تاکید کرد: آینده اقتصاد ما ارتباط با کشورهای آفریقایی است و آنها میتوانند اغلب نیازهای ما را تامین کنند و اغلب کشورهای جهان برای تامین مواد اولیه و معدنی خود به دنبال این کشور ها هستند و البته موضوع مهم کشت فراسرزمینی است که در این زمینه هم در حال کار هستیم.
صفری گفت: موضوع مهم در حوزه گردشگری ۲ بعد است که یک بعد آن سلامت است و اغلب سفرا از توانایی پزشکهای ما و بیمارستانهای ما تعریف میکردند و بحث دوم بحث گردشگری است. البته در این بحث کمبودهایی هم داریم ما به راحتی میتوانیم میزبان سالی ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار گردشگر چینی باشیم که اینها در آمدهای مهمی را برای کشور به ارمغان میآورد. البته روی این نکته با کشورهای مختلف کار شده است.
وی گفت: در ارتباط با گردشگری سلامت وزیر بهداشت عنوان کردند باید ساماندهیهایی را انجام دهند که مریضها وارد شوند و با بهترین کیفیت معالجه شوند و خارج شوند.
صفری ادامه داد: امسال در ۲۲ کشور ۳۸ پروژه داشتیم و اکنون با تسهیلات جدیدی که ایجاد شده در حوزه پروژههای مهندسی میتوانیم اتفاقات مهم تری را حاصل کنیم و این توانایی در ایران وجود دارد.
صفری گفت: یکی از بخشهای مهم ما در دولت سیزدهم موضوع ترانزیت و کریدور است. یکی از آنها کریدور شمال به جنوب است و دیگری شرق به غرب است. با توفقات خود به دنبال احیای این ۲ کریدور هستیم و با تفاهم و قراردادهای خود در همین هفته در این مسیر و از کشور ما حرکت آغاز میشود و برای این امر بسیار کار شده است.
وی گفت: اکنون کریدور آستارا رشت نیز قرار دادهای آن انجام شده و کارهای طراحی و اجرایی آن در حال انجام است. در کنار آن نیز بندر کاسپین است که تا ۲ ماه آینده این مسیر نیز آماده میشود. نکته اساسی آن است که کمبود کشتی داشتیم که کشتیرانی ما تعدادی کشتی خرید کرده و در آینده نیز باز هم کشتی خریداری می شود و بسیاری از واردات ما نیز با از دریا وارد میشود و ما باید توانایی خود را در این امر بالا ببریم.
صفری گفت: ما یک کاری که باید در مورد کریدور شمال جنوب کنیم آن است که باید زمان را کوتاه کنیم و برای این امر نیز فکرهایی شده است.
وی ادامه داد: امسال ۵۷ درصد ترانزیت جادهای مان نسبت به سال گذشته بیشتر بوده و در آینده نیز این رشد افزایش پیدا خواهد کرد.
وی درباره چالشهای معاونت دیپلماسی گفت: چالشهای داخلی زیاد است و در خارج از کشور اگر ارتباظ برقرار شود و رفت و آمد ها بیشتر باشد مشکلات حل خواهد شد و در چارچوب مالی ارتباطهای خوبی برقرار میکنیم و اگر ما بتوانیم با کشورهایی مثل چین و هند ارتباط خود را افزایش دهیم سود بسیار خوبی خواهیم داشت. تجار سازمانها برای صدور خدمات مهندسی و اتاق بازرگانی به هر کشوری که می خواهند بروند حاضریم شرایط را برای آنها فراهم کنیم.
معاون دیپلماسی اقتصادی وزیر امور خارجه در پایان گفت: به نظر در مقایسه با سال های قبل در ترانزیت سیار رشد داشتیم و در صدور مهندسی و روابط دیگر جلوتر از اهداف خود هستیم و روزی آرزوی غرب قطع شدن ارتباط ما با همسایگانمان بود، اما اکنون این ارتباط احیا شده و باید تقویت شود.
دشمن از کردار خود شرمنده شد.
هرچه زودتر سود بانکی صفر شود تا نقدینگی تورم از بین رود
و وام ها و یارانهها به صورت فردی داده شود تا هر فرد بتواند زندگی خودش را به دست گیرد و آزادانه انتخاب کند