سیدکاشی رئیس جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی با اشاره به ثبت اختراع سرکه فراسودمند زرشک گفت: فرآوری میوه دارای مزیتهای بسیاری است و میتواند به افزایش ماندگاری، حفظ ارزش غذایی و ایجاد ارزش افزوده زرشک کمک شایان توجهی کند.
او افزود: سرکه زرشک یک محصول نوآورانه است که برای اولین بار توسط ساره حسینی عضو گروه پژوهشی واحد در مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی با روشهای کاملا علمی با هدف حفظ حداکثر ترکیبات تغذیهای زرشک تولید شده است
سیدکاشی بیان کرد: تولید محصولات فراسودمند با فرآوری محصولات درجه دو و سه که عمدتا برای عرضه خام به بازار مناسب نیستند در ایجاد ارزش افزوده محصول و در صورت ورود به صنعت در اشتغال زایی و کاهش بیکاری موثر است.
رئیس جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی اظهار کرد: با وجود اینکه کیفیت ظاهری زرشک مورد استفاده در تولید این محصول به گونهای است که نمیتوان آن را مستقیما به بازار عرضه نمود، این محصول ویژگیهای تغذیهای لازم برای تولید سرکه فراسودمند را داراست.
او تصریح کرد: در تولید سرکه از زرشک، ترکیبات ارزشمند موجود در میوه زرشک حفظ شده و از بین نمیرود؛ در حالی که اغلب در سایر فرآوریهای مربوط به استحصال فرآوردهها در محصولات گیاهی و دارویی، بسیاری از ریزمغذیهای موجود در میوه از بین میرود.
ساره حسینی، مخترع سرکه فراسودمند زرشک نیز بیان کرد: سرکه زرشک باعث کاهش سطح قند خون، کمک به بهبود دیابت، بهبود اختلالات قلبی عروقی، کاهش عفونتهای میکروبی، کاهش فشار خون بالا، کاهش چربی خون، کاهش وزن و کاهش رسوبات چربی انباشته شده در کبد و نهایتا پاکسازی کبد میشود.
حسینی یادآور شد: علاوه بر آن به دلیل وجود ترکیبات آنتی اکسیدانی و ترکیبات موثره زرشک در سرکه حاصل از این میوه، مصرف آن از التهاب کبد نیز جلوگیری میکند و سبب پاکسازی کبد از سمومی میشود که مانع از عملکرد طبیعی آن میشود این محصول همچنین به درمان کبد چرب ساده یا استئاتوز کبدی کمک میکند.
او خاطرنشان کرد: مصرف روزانه سرکه فراسودمند زرشک در مقادیر ۱۰ الی ۳۰ میلی لیتر که تقریبا معادل دو تا شش قاشق غذاخوری است در کاهش وزن و بهبود هضم مواد غذایی در بدن موثر است.
گفتنی است؛ زرشک گیاهی منحصر به فرد و جزو محصولات استراتژیک و انحصاری خراسان جنوبی است که به یاقوت سرخ مشهور است. این محصول سرشار از ترکیبات زیست فعال مانند فلاونوئیدها، آﻧﺘﻮﺳﯿﺎﻧﯿﻦ ها، آلکالوئیدها به ویژه بربرین، تاننها، استرولها، تری ترپنها، ویتامینها، اسید کلروژنیک و اسید کافئیک است.
میوه زرشک پس از برداشت به دلیل از دست دادن رطوبت، بافت آسیبپذیر، آسیبهای مکانیکی و پوسیدگیهای قارچی دارای ماندگاری کمی است. حدود ۳۰ درصد از میوههای آسیب دیده زرشک که در اثر حمل و نقل و انبار داری کیفیت ظاهری خود را از دست میدهند به عنوان ضایعات دور ریخته میشود. این در حالی است که این میوهها از نظر ترکیبات غذایی و دارویی غنی هستند و با تبدیل آن به سرکه از هدر رفت این سرمایه ارزشمند جلوگیری میشود.