حسن جهانبازی اظهار کرد: هرچند با شیوع این آفت، آسیب جدی به درختان گردوی استان چهارمحال و بختیاری وارد شد، اما اعضای هیات علمی این مرکز تحقیقاتی توانستهاند روش کنترل آن را به دست گیرند و با همکاری مردم این آفت را مدیریت کنند.
وی افزود: کنترل آفت کرم خراط درختان گردو به عنوان یکی از دستاوردهای تحقیقاتی مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان چهار محال و بختیاری به شمار میرود.
به گفته جهانبازی، یکی از مهمترین دستاوردهای این مرکز در حوزه آبخیزداری، تهیه نقشه خطرات چندگانه شامل سیل، زلزله، رانش زمین و لغزش با استفاده از تجربه ۳۰ ساله اعضای هیات علمی و محققان و بهرهگیری از هوش مصنوعی عنوان کرد که موجب استخراج نقشههای کاربردی خوبی در این خصوص شده است.
بیشتر بخوانید
وی با اشاره به وقوع سیلاب بارده استان چهارمحال و بختیاری اضافه کرد: نقشههای تهیه شده نشان میدهد که این منطقه، از مناطق پرخطر استان به شمار میرود و نیازمند انجام یک سری کارهای زیربنایی در بخش راهسازی و مسکن است که به عنوان یک اولویت به معاونت هماهنگی امور عمرانی استانداری اعلام شد.
رییس مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی چهارمحال و بختیاری گفت: آمیختهگری نژاد بُز آلپاین با نژاد بومی بختیاری با حمایت سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان در حال اجرا است و تاکنون دستاوردهای خوبی در نسل اول و دوم داشته است.
به گفته جهانبازی، انتظار میرود محققان این مرکز تحقیقاتی با به دست آوردن نتایج تکمیلی از آمیختهگری نژاد بُز آلپاین با نژاد بومی، به نسلی که موجب افزایش بهرهوری در تولید گوشت وشیر برای دامداران داشته باشد دست یابند.
وی با اشاره به توفیقات این مرکز تحقیقاتی در خصوص جمعآوری ذخایر ژنتیک افزود: اعضای هیات علمی چهارمحال و بختیاری با هدف تضمین آینده گونههای در معرض خطر انقراض موفق شدند از ارتفاعات بلند و مناطق عادی نمونههای خوبی جمعآوری و به بانک ژن تحویل دهند.
جهانبازی در خصوص معرفی گونههای انحصاری چهارمحال و بختیاری با همکاری محیطزیست در منطقه تنگه صیاد ادامه داد: این منطقه محیط زیستی به عنوان رویشگاه گونه منحصربهفرد زنیان شناسایی شده است و امروز با همکاری سازمان حفاظت محیط زیست کارهای تکمیلی برای تکثیر و حفاظت از این گونه گیاهی در دست انجام است.
وی ادامه داد: همچنین همکاری مشترکی با سازمان جهاد کشاورزی در خصوص انجام کارهای تحقیقاتی بر روی گونههای بومی استان با هدف تولید علوفه و تولید همزمان روغن وجود دارد در همین ارتباط کارهای تحقیقاتی مثبتی بر روی گونه گیاهی کنگر خوراکی از حیث تولید روغن و سایر ترکیبات ارزشمند آن انجام شده است.
جهانبازی گفت: همچنین با هدف توسعه گونههای مرتعی در اراضی دیم کم بازده کارهای خوبی انجام شده که میتواند تا حدود زیادی بخشی از نیاز استان به علوفه را تامین کند.
رییس مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی چهارمحال و بختیاری گفت: تهیه نقشه تناسب اراضی برای محصولات باغی و دارویی از جمله دیگر دستاوردهای تحقیقاتی این مرکز به شمار میرود و تاکنون نیز ادامه دارد.
وی افزود: در همین ارتباط پارسال نقشههایی که بنا بود برای محصولات جدید تهیه شود آماده، تکمیل و تحویل سازمان جهاد کشاورزی شده است.
تولید ۵۰ تن بذر گندم دیم و آبی
جهانبازی گفت: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی در حوزه بذر به خصوص غلات و حبوبات در قالب یک کار دامنه دار سالانه تعداد قابل توجهی از ارقام جدید بذر را استخراج و معرفی و در پایههای مختلف پرورشی، مادری و گواهی شده در ایستگاههای تحقیقاتی تکثیر و در اختیار کشاورزان قرار میدهد.
وی ادامه داد: امسال ۵۰ تن ارقام مختلف بذر گندم دیم و آبی در ایستگاههای تحقیقاتی تولید و تحویل شرکتهای تولید کننده بذر بعنوان مبنا برای تولید بذر برای سالهای آتی داده شده است.
به گفته جهانبازی، پیشبینی میشود با هدف تامین نیاز استان و تنوع بخشی به ارقام گندم این میزان تولید بذر به ۱۰۰ تن افزایش یابد.
رییس مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی چهارمحال و بختیاری گفت: همچنین امسال ۳۰هکتار از اراضی ایستگاهها تحقیقاتی این استان به کشت ارقام مختلف لوبیا در پایههای پرورشی مختلف اختصاص داده شده است و تلاش میشود بذر حبوبات تولید و نیاز استان از این حیث تامین شود.
جهانبازی ایجاد مرکز رشد تخصصی کشاورزی و منابع طبیعی، دستیابی به محلولی که موجب کنترل باکتری میوههای هستهدار میشود را از دیگر دستاوردهای تحقیقاتی مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی چهارمحال و بختیاری عنوان کرد.
رییس مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی چهارمحال و بختاری در بخش دیگری از سخنان خود هدف اصلی این مرکز تحقیقاتی را تحقیق و آموزش با هدف افزایش بهرهوری در بخش کشاورزی و منابع طبیعی عنوان کرد.
وی افزود: در زمان حاضر ۳۰ عضو هیات علمی با درجه استاد، دانش یار، استادیار و مربی در بخشهای مختلف در زمینههای علوم کشاورزی شامل زراعت و باغبانی، گیاه پزشکی، خاک، آب و گیاه، تحقیقات علوم دامی و منابع طبیعی شامل آبخیزداری مشغول به فعالیت هستند.
جهانبازی با اشاره به فعالیت یک واحد ثبت گواهی در این مرکز تحقیقاتی یادآور شد: این واحد وظیفه تولید بذرهای فناورانه و نظارت بر تولید نهال و بذر، تحقیقات اقتصاد اجتماعی و فنی و مهندسی را برعهده دارد و این کار با همکاری ۳۰ کارشناس، سه نفر کارشناس ارشد و محقق و چهار نفر کارشناس ارشد و دکترا در حوزه مسائل آموزشی انجام میشود.
وی در خصوص ظرفیت آزمایشگاهی مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گفت: این مرکز تحقیقاتی به غیر از ۲ دستگاه ضروری که نیاز است با تامین آنها به توان تخصصی کارشناسان این مجموعه اضافه شود دز زمان حاضر در حوزه گیاهپزشکی، آب، خاک و گیاه، تحقیقات علوم دامی و تحقیقات شیلات (آزمایشگاه شیلات و علوم دامی که در حال تجهیزاست) تلاش میشود تحقیقات کاربردی و اثربخش انجام شود.
جهانبازی در رابطه با ایجاد فرصت مطالعاتی برای استادان افزود: اگر استادی درخواستی برای ایجاد فرصت مطالعاتی داشته باشد این سازمان هیچ محدودیتی ندارد و به طور یقین از فرصتهایی که منجر به آوردن یک تکنیک و موجب افزایش دانش محققان در بخش کشاورزی باشد استقبال میشود.
وی ارتباط مجموعه تحقیقات جهاد کشاورزی با دانشگاه را خوب توصیف کرد و گفت: در همین ارتباط سازمان جهاد کشاورزی پارسال تفاهم نامهای در حوزه کشاورزی و منابع طبیعی با دانشگاه شهرکرد منعقد کرد براساس این تفاهم نامه اعضای هیات علمی مجموعه جهاد کشاورزی مستقر در مرکز تحقیقات میتوانند با اعضای هیات علمی دانشگاه شهرکرد تعامل داشته باشند و پروژههای علمی مشترکی تعریف کنند.
به گفته جهانبازی، همچنین براساس این تفاهمنامه استفاده متقابل از آزمایشگاههای موجود در مرکز تحقیقات و فراهم کردن زمینه لازم برای کارآموزی و کاروزی دانشجویان از مهمترین هدفگذاریها برای جهت دهی به پایان نامههای دانشجویی در مقاطع تحصیلات تکمیلی در سطح دکترا و کارشناسی ارشد است.
وی با اشاره به انعقاد تفاهم نامه مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی با دانشگاه آزاد اظهار داشت: سازمان جهاد کشاورزی و مرکز تحقیقات در بخش گیاهان دارویی با این دانشگاه کارهای اثربخشی انجام دادهاند.
منبع: خبرگزاری: ایرنا